Για μέτρα προστασίας ανέργων και οικονομικά αδύναμων

Υπόμνημα στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Είναι γνωστό ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η βάρβαρη επίθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των ανέργων, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών, βυθίζουν όλο και περισσότερους στην ανεργία και τη φτώχεια.

Το ξεκίνημα της νέας θητείας της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης συμπίπτει χρονικά με την επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων (ΕΝΦΙΑ, κατασχέσεις, αύξηση εισιτηρίων ΟΑΣΘ, αύξηση ηλεκτρικού ρεύματος, κλπ.).

Η κατάσταση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελμα­τιών και των αυτοαπασχολούμενων του Δήμου μας, μα πιο πολύ η θέση των ανέργων έχει γίνει τραγική.

Χιλιάδες είναι οι άνεργοι, χιλιάδες είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί, έχουμε συνταξιούχους με συντάξεις πείνας και αυτοαπασχολούμενους βουτηγμένους στα χρέη που με δυσκολία κρατάνε τις μικροεπιχειρήσεις τους σε λειτουργία.

Η φοροληστεία, τα χαράτσια, οι αυξήσεις στο ρεύμα, στη συγκοινωνία, στα καύσιμα, η εκτόξευση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οδηγούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε αδιέξοδο και απελπισία, μη μπορώντας να ανταποκριθούν ούτε στα βασικά έξοδα διαβίωσης.

Το ταξικό εργατικό κίνημα, αγωνίζεται να σταματήσουν να πληρώνουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών, προκειμένου να αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι καπιταλιστές. Αγωνίζεται για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας προς όφελος της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην κατεύθυνση αυτή, απορρίπτοντας την ελεημοσύνη των εκμεταλλευτών τους που τους κατάντησαν άνεργους και φτωχούς, διεκδικούμε ένα πλαίσιο άμεσων αιτημάτων για την προστασία των ανέργων, των απλήρωτων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως και των οικογενειών τους, τόσο από την κυβέρνηση και το κεντρικό κράτος, όσο και από τη δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης.

Για το λόγο αυτό ζητάμε σήμερα από το δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε μέτρα που θα ανακουφίζουν τους ανέργους και θα δίνουν μια ανάσα στους αδύναμους.

Διεκδικούμε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, να δώσει λύσεις με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στα εξής αιτήματα:

Απαιτούμε:

  1. Άμεση κατάργηση των δημοτικών τελών, στους άνεργους, στους απλήρωτους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, πολύτεκνους, σε όσους αμείβονται κάτω από 600 ευρώ μηνιαίως (μισθωτοί, συνταξιούχοι).
  2. Να εξασφαλιστούν δωρεάν θέσεις για όλα τα παιδιά των ανέργων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
  3. Να διεκδικήσει ο δήμος για λογαριασμό των ανέργων της πόλης μας δωρεάν κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τις συγκοινωνίες, όπως και μειωμένα κατά 30% στα τιμολόγια για ΔΕΗ, ΕΥΑΘ κλπ. Κατά το διάστημα της ανεργίας να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  4. Να εξασφαλίσει ο δήμος κονδύλι για τη σωστή θέρμανση των σχολείων και κονδύλι για τη σίτιση των μαθητών.
  5. Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι σε πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από το κράτος.
  6. Να απαιτήσει ο δήμος από τον ΟΑΕΔ να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και όχι μόνο στον έναν από τους δέκα.
  7. Να μη γίνουν κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμοί ακινήτων στους κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  8. Να διεκδικήσει ο δήμος την ενίσχυση των νοσοκομείων της περιοχής με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υλικά, τη λειτουργία των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και την επάνδρωση τους με προσωπικό και υλικά, τη λειτουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου
  9. Να εξασφαλιστεί έγκαιρα ο δωρεάν εμβολιασμός των παιδιών αλλά και των ηλικιωμένων.
  10. Δωρεάν εγγραφή και φοίτηση για τα παιδιά των ανέργων, στο Δημοτικό Ωδείο και σε όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δομές του Δήμου.
  11. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του δήμου και όχι με ελαστικές μορφές εργασίας και τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας εργαζόμενος στα προγράμματα απασχόλησης να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ και να πληρώνεται κάθε μήνα».