Σχόλιο του Γιάννη Δελή υποψήφιου δήμαρχου με τη Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό θητείας του Γ. Μπουτάρη

Σε σχόλιο προέβη ο Γιάννης Δελής υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την Λαϊκή Συσπείρωση σε σχέση με τον Απολογισμό θητείας Γ. Μπουτάρη την περίοδο 2011 – 2013.

Το σχόλιο έχει ως εξής:

«Ο απολογισμός της Διοίκησης Μπουτάρη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα που ζει καθημερινά ο λαός της πόλης.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για αναπτυξιακή κατεύθυνση στην οποία κινήθηκε ο Δήμος. Αποκρύπτεται ότι η “ανάπτυξη” δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η υλοποίηση των κατευθύνσεων κυβέρνησης και ΕΕ, για παροχή φρέσκου χρήματος σε επιχειρηματίες και βιομηχάνους που θησαύρισαν σε μια περίοδο που η εξαθλίωση του λαού της πόλης οξύνεται.

Στην έκθεση αναφέρεται ως “κατάκτηση” της Διοίκησης η “στοχευμένη τουριστική πολιτική”, που έδωσε “ανάσα στην τοπική αγορά”. Παραβλέπει, ωστόσο, ότι την περίοδο 2011-2013 τα λουκέτα στα μαγαζιά της πόλης πολλαπλασιάστηκαν, ενώ η ανεργία στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 31,4%.

Επαναλαμβάνεται ότι βασικό μέλημα της Διοίκησης ήταν και είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Συνεπής σε αυτό το στόχος της η Απερχόμενη Διοίκηση έχει δώσει εξετάσεις στο σύστημα, αφού έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στόχος της είναι η απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων στο κέντρο της πόλης!

Η “κοινωνική πολιτική” του Δήμου, για την οποία κομπάζει ο απερχόμενος δήμαρχος, πληρώνεται ακριβά, αφού δεν έχει μείνει κοινωνική υπηρεσία που να μην απαιτείται η πληρωμή της από τους δημότες. Στα πλαίσια αυτής της “κοινωνικής πολιτικής” η έκθεση μιλάει για δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς φυσικά να αναδεικνύει τον υπεύθυνο για την κατάσταση που ζει ο λαός σήμερα, για την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που στήριξαν και στηρίζουν την παράταξη του Γ. Μπουτάρη και οδήγησαν στον υποσιτισμό χιλιάδες παιδιά.

Παρουσιάζει ως “έργο” της Διοίκησης τη μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και στα ανταποδοτικά τέλη. Η ανωτέρω μείωση, όμως, είναι παραπλανητική, καθώς είναι πλήρως αναντίστοιχη με την κατακόρυφη πτώση του λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας του πετσοκόμματος των μισθών, της ανεργίας, των χαρατσιών, για τα οποία φυσικά η έκθεση του Δήμου δεν λέει κουβέντα. Είναι δε πλασματική, αφού η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυξάνει την τοπική φορολογία, διευρύνει την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αναγκών, ενισχύει την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών πάνω στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Στα πλαίσια της “Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας”, διοργάνωσε μια σειρά από φιέστες, στη λογική της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, προβάλλοντας τα πρότυπα του “έξυπνου” και “καινοτόμου” νέου που μπορεί να πετύχει. Επιχειρεί να διασκεδάσει την κατάσταση της ζωής των νέων σήμερα, που είτε αναγκάζονται να ξενιτευτούν γιατί δε βρίσκουν δουλειά, είτε οδηγούνται στην ανεργία και στην ανακύκλωση της, για δουλειά με ψίχουλα μέσα από προγράμματα στα οποία συμμετέχει ενεργά και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του. Στις εκλογικές μάχες που έρχονται να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που στηρίζει το ΚΚΕ».