Για το ψήφισμα του ΠΣ ΠΚΜ υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αντί το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ να εκδώσει ψήφισμα στήριξης των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών και διεκδίκησης από την κυβέρνηση, προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος υπέρ του ευρωομολόγου ως αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με πρωτοβουλία της Διοίκησης και των παρατάξεων «ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (ΚΙΝΑΛ) & «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ».

Δεν μας εκπλήσσει, λογικό, στη βάση της ουσιαστικής τους συμφωνίας και συναίνεσης στην πολιτική της ΕΕ, στην πολιτική στήριξης των μεγάλων συμφερόντων, που εκτός των άλλων έχει οδηγήσει και στην εμπορευματοποίηση και στην υποχρηματοδότηση της Υγείας κλπ. Λογικό επίσης και γιατί άλλωστε οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν συνυπογράψει μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, συμφωνούν σε όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις και «σηκώνουν καβγά» μόνο για τα δευτερεύοντα.

Οι ισχυρισμοί αυτών που υπογράφουν το εν λόγω ψήφισμα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η απάντηση στην πανδημία δεν ήταν «έγκαιρη και αποτελεσματική», με βάση τις τραγικές ελλείψεις που καταγράφονται ακόμα και σήμερα στο σύστημα υγείας και την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζόμενων σε μια σειρά εργασιακούς χώρους και στην Περιφέρεια μας.

Το ευρωομόλογο, τα νέα δάνεια από τον ESM κάθε αντίστοιχη κίνηση της ΕΕ θα την πληρώσουν οι λαοί. Είναι λύση αποτελεσματική μόνο για το κεφάλαιο. Η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» έχει αποκαλυφθεί και αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιος κρατικές παρεμβάσεις επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορούν να ακυρώσουν την πιθανότητα νέας οικονομικής κρίσης, γιατί δεν καταργούν τη βαθύτερη αιτία της που βρίσκεται βαθιά μέσα στο συγκεκριμένο κοινωνικό οικονομικό σύστημα.

«Μαγικές λύσεις» που να συμφέρουν και τους επιχειρηματικούς ομίλους και το λαό μας, σαν αυτές που υπόσχονται αυτοί που υπογράφουν το ψήφισμα, δεν υπάρχουν.

Επειδή η επόμενη μέρα, αφορά κυρίως τη διαχείριση της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών, με την πανδημία όχι να δημιουργεί αλλά απλά να επιταχύνει την έλευσή της, όπως προειδοποιούσαμε άλλωστε εδώ και καιρό.

Αυτό που έχει σημασία είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και της περιοχής μας, να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο, να διεκδικήσουν να μην πληρώσουν και αυτή την κρίση, να ανοίξουν δρόμο  για τη συνολική αλλαγή πορείας που έχει ανάγκη ο λαός μας.