Ενίσχυση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση

*Άρθρο του Σωτήρη Αβραμόπουλου στην εφημερίδα Ριζοσπάστης (26-27/1/2019)

Είναι κρίσιμο, σε αυτές τις συνθήκες συνέχισης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, οι εργάτες και υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες εργαζόμενες και άνεργες που σηκώνουν πολλαπλά βάρη στη δουλειά και το σπίτι, να σηκώσουμε ανάστημα. Ιδιαίτερα η νέα γενιά των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων να βγει μαχητικά στο προσκήνιο διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Να μη συνηθίσει στα λίγα, στους φραγμούς που μπαίνουν στη μόρφωση σε όλες τις βαθμίδες, στη δουλειά με μισθό – χαρτζιλίκι, στην ανασφάλεια. Να γυρίσει την πλάτη σε μια πολιτική που προωθήθηκε συστηματικά και από νέα ηλικιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλων, η οποία είναι όμως αντιλαϊκή, ξεπερασμένη, δοκιμασμένη, οδηγεί στο να ζουν οι νέοι με χειρότερους όρους από τους γονείς τους.

Να βάλουμε μαχητικά μπροστά τις μεγάλες σύγχρονες ανάγκες μας, για όλες τις απαραίτητες υποδομές, που θα ανεβάζουν το επίπεδο ζωής μας και θα στηρίζουν την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς απουσιάζουν σταθερά από τους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας, από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ).

Οι όποιες παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές, ελάχιστες μπροστά στις μεγάλες ανάγκες, δεν εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σύγχρονο ολοκληρωμένο σχέδιο και χρυσοπληρώνονται 2 και 3 φορές από τα εργατικά – λαϊκά στρώματα για να πλουτίζουν μεγαλοεργολάβοι από την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των διάφορων υποδομών.

Για παράδειγμα, εντοπίζονται μεγάλες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Μελέτες γίνονται και «ωριμάζουν» στα συρτάρια μέχρι να κριθούν ξεπερασμένες.

Μετά από καθυστερήσεις χρόνων, προεκλογικά ανακοινώνεται η σύνταξη νέου master plan για τα αντιπλημμυρικά του πολεοδομικού. Ο προϋπολογισμός για ολόκληρο τον άξονα του ΠΕΠ, στον οποίο εντάσσονται και τα αντιπλημμυρικά ως υποάξονας, είναι της τάξης των 78 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά πολύ από τις προβλέψεις για τα απαραίτητα έργα.

Ακόμα ανακοινώνεται η κατασκευή φράγματος στην ΠΕ Χαλκιδικής που θα ανακουφίσει από τα έντονα προβλήματα υδροδότησης περιοχών. Ταυτόχρονα, όμως, ανακοινώνεται ότι θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, με τη λειτουργία και τη συντήρηση να ανατίθενται σε ιδιώτη. Και όλα αυτά αφού έχει καθυστερήσει χρόνια το έργο, ενώ σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μόνο ένα τμήμα του.

Το τεράστιας σημασίας ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και του προσεισμικού ελέγχου και ενισχύσεων απουσιάζει από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όσο και γενικότερα από το ΕΣΠΑ, από τα τεχνικά προγράμματα των περισσότερων δήμων.

Τα δίνουν όλα για την επιχειρηματικότητα

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε πρώτη γραμμή φιγουράρουν έργα για την επιχειρηματικότητα, όπως η άμεση και έμμεση επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων με κονδύλια, προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων για ληξιπρόθεσμη κατάρτιση και εργασία ανέργων, υποδομές που στηρίζουν επιχειρηματικά σχέδια, όπως επιτάσσουν οι επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων και οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Για παράδειγμα, στήθηκε φιέστα για την ολοκλήρωση του κόμβου Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξυπηρετεί βασικά τη μετατροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε μεταφορικό κόμβο και καλύπτει έμμεσα ορισμένες λαϊκές ανάγκες.

Το έργο ολοκληρώθηκε με πακτωλό χρημάτων στο διπλάσιο χρονοδιάγραμμα και απορρόφησε ένα πολύ μεγάλο τμήμα από τους πόρους του προγράμματος που κατευθύνονται σε μεταφορικές υποδομές. Την ίδια στιγμή, παραμένουν οξυμένα προβλήματα στο οδικό δίκτυο όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Προβλήματα παραμένουν στην εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, που έχει σχεδιαστεί για μικρότερους κυκλοφοριακούς φόρτους, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κόμβοι του δυτικού τμήματος χρόνια μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Για όλα τα απαραίτητα έργα, όταν δεν προχωρούν ή «κολλάνε», στήνεται ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης, φορέα υλοποίησης, Περιφέρειας, δήμων και όλων όσοι έχουν συμμετοχή άμεση και έμμεση.

Αυτό που είναι σίγουρο, γιατί όλοι ισχυρίζονται ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, είναι πως όλοι αποτελούν τμήματα ενός κρατικού μηχανισμού, που, από τη μια, δουλεύει ενιαία και αποτελεσματικά για τα επιχειρηματικά συμφέροντα τσακίζοντας τις ζωές μας και, από την άλλη, μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στο λαό και ψάχνει δικαιολογίες όταν καθυστερούν ή δεν υλοποιούνται οι απαραίτητες υποδομές.

Αποτελέσματα της ιεράρχησης παρεμβάσεων και έργων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, της κατασκευής των έργων με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά και της λειτουργίας κρατικών επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι και η απαράδεκτη κατάσταση που ζήσαμε πριν από κάποιους μήνες με την πολυήμερη διακοπή υδροδότησης της ΕΥΑΘ, οι διαρκείς αναβολές στην ολοκλήρωση του Μετρό και ο πακτωλός χρημάτων προς τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, η τραγική κατάσταση με τον ΟΑΣΘ, τα μεγάλα προβλήματα όταν εκδηλώνεται κάποιο έκτακτο καιρικό φαινόμενο.

Στρατηγική σύγκλιση στα συμφέροντα του κεφαλαίου

Αυτές ακριβώς οι σύγχρονες ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, οι μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς, ήταν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ΚΚΕ, των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα είναι και στο επίκεντρο της προσοχής μας όλο το επόμενο διάστημα.

Αυτός είναι ο αγωνιστικός μας προσανατολισμός, με βάση τον οποίο συγκρουστήκαμε με τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και με παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες συμφωνούν σε έναν δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η στρατηγική σύγκλιση μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα δηλώνουν ότι θα ηγηθούν σε δήθεν «προοδευτικά μέτωπα», της διοίκησης της Περιφέρειας και αυτοδιοικητικών στελεχών των αστικών κομμάτων, όπως του δημάρχου Μπουτάρη, αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο «αναπτυξιακό» συνέδριο, στη ΔΕΘ, στο συνέδριο των βιομηχάνων «Thessaloniki Summit». Εκεί, όλοι μαζί έστρωσαν «κόκκινα χαλιά» σε επιχειρηματικούς ομίλους και στελέχη της αμερικάνικης πρεσβείας και του προξενείου.

Είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ, που οδήγησε στην καπιταλιστική οικονομική κρίση και τώρα σε μια μίζερη για το λαό αναιμική ανάπτυξη, που έχει ως προαπαιτούμενα όλο το αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο, τους μισθούς πείνας, την ένταση της εκμετάλλευσης, τα τσακισμένα δικαιώματα και παραμένει αβέβαιη, κυοφορεί την επόμενη κρίση. Ταυτόχρονα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφονται 200.000 άνεργοι.

Αποδεικνύεται στην πράξη, από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εργατικά – λαϊκά στρώματα και τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές, ότι η πρωτιά στην απορροφητικότητα «αναπτυξιακών» κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, που καταγράφεται τόσο για τη χώρα μας σε επίπεδο ΕΕ όσο και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε επίπεδο Ελλάδας, βασικά εξυπηρετεί επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και μπαλώνει ορισμένες τρύπες, κατευθύνει ορισμένα ψίχουλα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λεγόμενα «αναπτυξιακά» ευρωπαϊκά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολογία των εργατικών και ευρύτερα λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, σε όλη την ΕΕ.

Ακόμα, διοίκηση της Περιφέρειας και παρατάξεις που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, άλλα αστικά κόμματα, συμφωνούν στην ταχύτερη μετατροπή της Περιφέρειας σε πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια, αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, σε άλλους κλάδους.

Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που καθιστούν όλη τη Β. Ελλάδα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κόμβο αντιθέσεων – αντιπαραθέσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που φέρνουν πιο κοντά μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της Βαλκανικής. Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που έφεραν στο προσκήνιο και επιτάχυναν την υπογραφή της απαράδεκτης συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

Τι σημαίνει για το λαό πιο ισχυρό ΚΚΕ στην Περιφέρεια

Το βασικό κριτήριο λοιπόν για την αξιολόγηση του κάθε συνδυασμού και υποψηφιότητας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πώς τοποθετείται στο καθοριστικό ζήτημα «ανάπτυξη από ποιον και για ποιον», πώς τοποθετείται στην προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε όλη την περιοχή της Β. Ελλάδας και των Βαλκανίων, πώς τοποθετείται απέναντι στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και στις ελλείψεις σε υποδομές και τομείς που επηρεάζουν καθοριστικά το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και στην Περιφέρειά μας.

Αν στηρίζει μια πραγματικά ελπιδοφόρα προοπτική για τον λαό μας, η οποία προϋποθέτει ριζικές ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας και κοινωνίας, που θα επιτρέψουν να ζούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Η ισχυροποίηση του Κόμματος, η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι στόχος που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, θα δώσει αέρα και δυναμική στη μάχη για μια καλύτερη ζωή, θα κάνει την πραγματική διαφορά. Γιατί και με αυτόν τον τρόπο:

  • Θα ενισχυθεί η φωνή μιας πραγματικής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν από κοινού κράτος – κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι.
  • Θα ενισχυθεί ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πραγματική στήριξη των ανέργων, μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και επιστημόνων, μικρομεσαίων αγροτών.
  • Θα ενισχυθεί η πάλη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με έργα, υποδομές και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας:

— Για προστασία του περιβάλλοντος, στη στεριά και στη θάλασσα, επικεντρώνοντας παρεμβάσεις σε περιοχές επιβαρυμένες, όπως ο Θερμαϊκός και η Δυτική Θεσσαλονίκη, στην οποία συνεχίζεται η δραματική κατάσταση με τη δυσοσμία, οι λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής. Για ενίσχυση των ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανίες, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αλλού.

— Για αναγκαίες υποδομές ύδρευσης και άρδευσης, ανάπτυξη του αποχετευτικού δικτύου με τη διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, χωρίς άλλες αναβολές.

— Για αποκομιδή, διαχείριση απορριμμάτων, εγκατάσταση χώρων ταφής και μονάδων επεξεργασίας που θα εξυπηρετούν συνδυασμένους στόχους (π.χ. προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, ανακύκλωση και εξοικονόμηση πόρων) και δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον τη λαϊκή τσέπη μέσω της τοπικής φορολογίας για να γεμίζουν τα ταμεία των δήμων, εταιρειών ανακύκλωσης, κατασκευαστών και διαχειριστών.

— Για αντιπλημμυρικά έργα, όχι κομμένα και ραμμένα στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς κράτους και Περιφέρειας, αλλά επαρκή και επικαιροποιημένα, ιεραρχώντας παρεμβάσεις σε περιοχές με μεγάλα προβλήματα (π.χ. ΠΕ Σερρών, Χαλκιδικής, περιοχών στα ανατολικά της ΠΕ Θεσσαλονίκης), εντοπίζοντας περιοχές που θα μπορούσαν δυνητικά να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με βάση νέα κλιματολογικά και πολεοδομικά δεδομένα.

— Για να είναι το δομημένο περιβάλλον θωρακισμένο απέναντι στους σεισμούς, που είναι συχνοί και στη χώρα μας συνολικά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και ιδιαίτερα τα σχολεία, οι χώροι συγκέντρωσης νεολαίας. Για να σχεδιαστεί και να είναι υλοποιήσιμο στην πράξη ένα πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που θα επιτρέψει να μη θρηνήσουμε θύματα αν χτυπήσει ο Εγκέλαδος.

— Για να προχωρήσουν γρήγορα αναγκαία έργα όπως το Μετρό, οι επεκτάσεις του, η αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου και ταυτόχρονα να μην τα χρυσοπληρώνουμε άμεσα και έμμεσα με την πολλαπλή φορολογία, τα ακριβά εισιτήρια, τα διόδια.

— Για αναβάθμιση των υποδομών Παιδείας και Υγείας, απαιτώντας περισσότερα κονδύλια και από την Περιφέρεια. Για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης σχολικής και φοιτητικής στέγης που να ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες, χωρίς ΣΔΙΤ που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τις τσέπες μας, δίνουν τη διαχείριση των μονάδων σε ιδιώτες. Για χώρους αθλητισμού και πολιτισμού, που να μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες.

— Για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ελεύθερων χώρων και πρασίνου, αξιοποίησης πρώην στρατοπέδων, αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους, προσωπικό για τη συντήρηση και αναβάθμισή του. Χωρίς επιπλέον φορολογία και εμπόδια για την πρόσβαση των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, χωρίς αλλαγές χρήσεων γης που εξυπηρετούν επιχειρηματικούς ομίλους.

— Για άμεση βελτίωση της κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες ιδιαίτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με ενίσχυση των γραμμών, σύγχρονα λεωφορεία, οδηγούς, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μείωση του εισιτηρίου, μέτρα επιδότησης του κόστους για τη μεταφορά των εργαζομένων από και προς τη δουλειά.

  • Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών που εξυπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς, ενάντια στον αλυτρωτισμό και εθνικισμό και από τις δύο πλευρές. Για να ενισχυθεί μια προοπτική ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή που απαιτεί σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων σε όλες τις χώρες.
  • Θα μπει πιο δυναμικά στο προσκήνιο η δυνατότητα και προοπτική μιας ανάπτυξης που θα είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Που θα μπορέσει μέσα από ένα επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο να απογειώσει την παραγωγή στους κλάδους όπου συγκεντρώνεται και τώρα σημαντική υποδομή στην Περιφέρεια. Που θα εξαλείψει την ανεργία και την ανασφάλεια και θα εξασφαλίσει ένα πολύ ανώτερο επίπεδο ζωής στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλες και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις όπως η ΕΛΒΟ και η ΕΒΖ όχι μόνο δεν θα απαξιώνονταν, αλλά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, να επεκταθούν, να απορροφήσουν και νέο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί η αξιοποίηση του μεγάλου ορυκτού πλούτου της περιοχής προς όφελος του λαού, χωρίς να στερούνται οι μελλοντικές γενιές πολύτιμους πόρους για να βγάζουν κέρδη μεγάλες πολυεθνικές. Ετσι θα μπορούσαμε να απαλλαχθούμε από το δίλημμα «τη δουλειά σου ή τη ζωή σου», τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και γενικότερα για το περιβάλλον, που συνοδεύουν τις μεγάλες εξορυκτικές καπιταλιστικές επενδύσεις.

Καταλύτης για να ενισχυθεί μια προοπτική αποτελεσματικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή πολιτική και την αστική στρατηγική και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ενίσχυση της επιρροής του ΚΚΕ παντού, που μπορεί να αποτυπωθεί και στις πολλαπλές εκλογικές μάχες του 2019. Για να δυναμώσουν η διεκδίκηση, η ελπίδα, ο στόχος της ριζικής ανατροπής.