Περιοδεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Δήλωση Σ. Ζαριανόπουλου μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

«Κάθε επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο επιβεβαιώνει με ακόμα πιο τραγικό τρόπο την απαράδεκτη, άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Έτσι και στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης χειροτερεύει διαρκώς η κατάσταση με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την αδυναμία ανταπόκρισης στις αυξημένες ανάγκες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που απέμεινε. Βασικές κλινικές “δουλεύουν” στα όρια ή κάτω από αυτά, με επικουρικούς γιατρούς, πρόσκαιρες μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία (όπου δεν περισσεύουν), με τζάμπα μαθητευόμενους σπουδαστές για λίγους μήνες που δεν προλαβαίνουν να μάθουν και φεύγουν. Υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες το Ψυχιατρείο καλείται να εξυπηρετήσει όχι μόνο τις δικές του ανάγκες, αλλά και άλλων τεράστιων περιοχών της Θεσσαλονίκης υποβάλλοντας σε εξοντωτικούς ρυθμούς τους εργαζόμενους, σε δραματική ανεπάρκεια υπηρεσιών τους ασθενείς».

Στο ερώτημα των εργαζομένων “γιατί όλα αυτά όταν η κυβέρνηση περηφανεύεται για πλεονάσματα και πού πηγαίνουν αυτά”, δίνουν οι ίδιοι την απάντηση: Για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Που έχει την Υγεία στο στόχαστρό της σαν πεδίο κερδοφορίας. Η μεθοδευμένη απαξίωση της Δημόσιας Υγείας είναι το “προαπαιτούμενο” για να “ωριμάσει” η ανάγκη επέλασης της ιδιωτικής πανάκριβης Υγείας-εμπόρευμα.

Ένα βήμα απέμεινε σε εργαζόμενους και “χρήστες” των δομών Υγείας που συμφωνούν σ’ αυτή τη διαπίστωση: Μπλόκο στην παραπέρα υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ενίσχυση της μάχης αυτής, της μάχης για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους με ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες».