Τοποθέτηση Σωτήρη Ζαριανόπουλου για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης στο περιοδικό Παράλλαξη.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» τοποθετείται υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης. Αλλά για ποιον; Οι διακοπές, ο τουρισμός από δικαίωμα έγιναν ακριβό εμπόρευμα, δυσπρόσιτο στη πλειοψηφία. Οι εργαζόμενοι στο τουρισμό – εστίαση βιώνουν μεσαιωνική εργασιακή εκμετάλλευση. Οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες «μένουν έξω» από τα καλά του τουρισμού. Οι τουρίστες οδηγούνται στις μεγάλες αλυσίδες. Οι γειτονιές «δεν πήραν μυρωδιά». Ο δήμος προϋπολογίζει μόνο 320.000 ευρώ για φόρο από 2,5 εκατ. αφίξεις (αν τα εισπράξει). Μόνοι κερδισμένοι οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδόχοι, tour operators, εταιρίες κάθε είδους μεταφορών. Με την απλόχερη στήριξη του κράτους. Οι συγκοινωνίες, κυκλοφοριακό, στάθμευση είναι πρόβλημα για κατοίκους και επισκέπτες. Κρίσιμοι χώροι παραδίνονται σε ιδιώτες (παραλιακό μέτωπο, ΔΕΘ ) στερώντας κατοίκους και επισκέπτες από χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού.

Ο τουρισμός – ευάλωτος σε διακυμάνσεις – επηρεάζεται από μια οικονομική κρίση οπουδήποτε, τον ανταγωνισμό ή επικίνδυνες εξελίξεις στη περιοχή μας λόγω παρουσίας ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ σε αντιπαράθεση με ανταγωνιστές τους. Ο τουρισμός προϋποθέτει ειρήνη. Η Θεσσαλονίκη, με φυσικές ομορφιές, αλλεπάλληλα στρώματα ιστορίας (Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή περίοδς, πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, σημαντικά γεγονότα που αποσιωπούνται π.χ.επανάσταση Ζηλωτών, εργατική εξέγερση Μάη του ΄36) μπορούν να εξασφαλίσουν διαφορετική τουριστική ανάπτυξη με κεντρική ευθύνη ενός άλλου κράτους. Με σχεδιασμένη αξιοποίηση πλεονεκτημάτων και ικανοποίησης λαικών αναγκών για αναψυχή, προστασίας των εργαζόμενων του κλάδου.

Για εμάς, πρώτο ζήτημα είναι: η διασφάλιση των εργαζόμενων τουρισμού – εστίασης . Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις. Τέρμα στην μεσαιωνική εκμετάλλευση. Να αποκτήσει δικαίωμα τουρισμού κάθε λαϊκή οικογένεια.