Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δήμων Β/Δ Θεσσαλονίκης για τα στρατόπεδα
“Κάτω τα χέρια από τα στρατόπεδα. Ούτε μια σπιθαμή σε ιδιώτες. Είναι Λαϊκή περιουσία.”
Να γίνουν ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, ανάσα για τις υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος». Αυτό επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά.
Όπως υπογραμμίζουν οι δυνάμεις της Λαικής Συσπείρωσης στην ανακοίνωσή τους:
«Με διαδικασίες εξπρές προχωράει το τελευταίο διάστημα η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στο ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων των πρώην στρατοπέδων της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.
Ξεκίνησαν με την ένταξη στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) των στρατοπέδων “Μ. Αλέξανδρος” και “Παπακυριαζή” στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Ευόσμου και προχωράνε και στα υπόλοιπα (Καρατάσου, Π.Μελά, Ζάκα, Γκόνου, Νταλίπη κα).
Προχωρούν με οδηγό την εξασφάλιση κερδών στο κεφάλαιο, στο όνομα των “επενδύσεων”, που δήθεν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αδιαφορούν για το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της πόλης.
Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και μάλιστα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στη ρύπανση από αιωρούμενα μικροσωματίδια στην Ευρώπη.
Σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 2,7 τ.μ. πρασίνου, ενώ οι διεθνείς προδιαγραφές υπολογίζουν σε 10 τ.μ. το ελάχιστο που πρέπει να αναλογεί σε κάθε κάτοικο.
Οι Βορειοδυτικές συνοικίες είναι το πιο υποβαθμισμένο τμήμα της Θεσσαλονίκης με έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης (ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ κλπ.).
Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής που απαιτούν βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις γειτονιές τους. Δεν έχουν καμιά σχέση με την προστασία της λαϊκής περιουσίας, με τη δημιουργία πράσινου στους χώρους των πρώην στρατοπέδων, που θα δώσει ανάσα ζωής στην πόλη μας.
Τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων που είναι άφθονα στην περιοχή μας και απορρέουν από τις γενικότερες εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων, κεφαλαίου και ΕΕ, συμβαδίζουν με την υποβάθμιση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Με την ιδιωτικοποίηση φυσικών αγαθών, όπως το νερό κι ο δασικός πλούτος. Αναδεικνύεται τελικά ότι το ζήτημα του περιβάλλοντος δεν είναι τεχνικό, αλλά είναι καθαρά ταξικό πολιτικό ζήτημα, αφού επιστημονική γνώση υπάρχει να αντιμετωπίσει με επάρκεια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Συμμάχους, αν όχι συνένοχους σε αυτή την προσπάθεια τους, έχουν τις Δημοτικές αρχές της περιοχής, που κρύβουν επιμελώς τη γενικότερη συμφωνία τους με τη στρατηγική που εντάσσει τους ελεύθερους χώρους σε αναπτυξιακούς σχεδιασμούς προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η όποια εναντίωσή τους είναι χωρίς αντίκρισμα. Ως Τοπικές Διοικήσεις, αποτελώντας μέρος της Κεντρικής Διοίκησης, εφαρμόζουν πιστά αυτές τις πολιτικές, ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες και παράλληλα, με τη λογική της ανταποδοτικότητας, φορτώνουν νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες. Ακόμα και αν δεν τσιμεντοποιηθούν πλήρως τα στρατόπεδα, οι χρήσεις τους δε θα είναι προς όφελος των λαϊκών οικογενειών, όσο κυριαρχεί η λογική της ιδιωτικοποίησης και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Πίσω από τα μεγάλα λόγια, είτε νυν Δημάρχων, είτε “ανεξάρτητων” υποψήφιων Δημάρχων, για την προστασία του περιβάλλοντος, στόχος είναι να διευρυνθεί ο χώρος, όπου το κεφάλαιο μπορεί να βγάζει κέρδος.
Επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Έχουμε απέναντί μας μια πολιτική για τους ελεύθερους χώρους, τις αναπλάσεις, τη χρήση γης, η οποία στον πυρήνα της έχει τη διεύρυνση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, την κατάργηση περιορισμών στην αλλαγή χρήσης γης και την επενδυτική δράση επιχειρηματικών ομίλων.
Ο αγώνας για την προστασία των στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων, όπως και συνολικά για το περιβάλλον, μπορεί να αποκτήσει δυναμική και αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται, όμως, να εντάσσεται στη δράση για τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές. Για την εργατική λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, με εργατικό έλεγχο, για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων της, ώστε να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.
Τα στρατόπεδα και οι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν στην περιοχή μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σαν χώροι πρασίνου υπερτοπικού οικολογικού χαρακτήρα, χώροι πολλαπλών περιβαλλοντικών και οικολογικών δραστηριοτήτων. Να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην άμβλυνση των σοβαρών προβλημάτων ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι περιοχές των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Να εξασφαλίζουν τη χρήση και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους.
Να Ανατρέψουμε Τους Σχεδιασμούς Τους Σήμερα.
Οργάνωση και δράση παντού.
Στα σωματεία, τους κλάδους, τα σχολεία, τις σχολές, στις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά, ενάντια στο ξεπούλημα των στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων!
Ενίσχυση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους και στην Περιφέρεια».