Για τις εξελίξεις στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας

Οι εξελίξεις με την απένταξη της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε Βέροια και Γιαννιτσά από το νέο 5ετές πρόγραμμα (2020-2024) της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων  Διανομής Αερίου Α.Ε.(ΔΕΔΑ), αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού της περιοχής βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της «απελευθέρωσης»- ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και Δήμαρχοι της περιοχής. Επιβεβαιώνεται ότι η ολοκλήρωση του αγωγού TAP δεν διασφαλίζει την παροχή φθηνού φυσικού αερίου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αποκαλύπτεται ακόμα μια φορά πώς όταν η ενεργειακή πολιτική και η ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών σχεδιάζονται με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων στο χώρο της ενέργειας και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, που «ματώνουν» λόγω του υψηλού κόστους των τιμολογίων σε ρεύμα – πετρέλαιο – φυσικό αέριο σε συνθήκες που επικρατούν χαμηλοί μισθοί, χαμηλά εισοδήματα, υπέρογκη φορολογία.

Είναι υπόλογοι όλοι αυτοί που έστησαν προεκλογικά αφηγήματα και κορόιδεψαν επανειλημμένα  τους κατοίκους της περιοχής ότι τα «έργα ξεκινάν άμεσα», ότι το φυσικό αέριο «έρχεται σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας» ήδη από το 2016, ότι έρχεται άμεσα μια μείωση του βάρους που σηκώνουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση, κλιματισμό κλπ.

Η ενεργειακή φτώχεια, τα υπέρογκα τέλη για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου για να πλουτίζουν τα διυλιστήρια και οι όμιλοι της ενέργειας και να πιάνονται οι στόχοι εσόδων της αντιλαϊκής φορολογίας από τις κυβερνήσεις, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση υποδομών, έχουν τη σφραγίδα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του περιφερειάρχη Α.Τζιτζικώστα και των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πραγματικό ερώτημα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής δεν είναι ποια εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή του δικτύου και την προμήθεια του φυσικού αερίου αλλά ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η πραγματική κάλυψη των σύγχρονων ενεργειακών αναγκών χωρίς να ματώνει ο λαός οικονομικά.

Με κάθε ευκαιρία έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη για μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, έτσι ώστε να απεμπλακούμε από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επιχειρηματικές κόντρες που μπαίνουν εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο,  για να υπάρξει κεντρικός επιστημονικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές και μορφές ενέργειας και θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ειδικοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, να καταργηθούν τα «πράσινα» ενεργειακά τέλη, να μειωθούν τα τιμολόγια σε ρεύμα και φυσικό αέριο, να επεκταθεί και να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης.

Ακόμα να ολοκληρωθούν οι υποδομές, της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στις Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να εξασφαλιστεί μειωμένο κόστος εγκατάστασης και τέλη σύνδεσης, με μειωμένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

 

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

 

Αβραμόπουλος Σωτήρης
Ιγνατιάδης Θόρωρος
Σκούφας Γιάννης
Τσεχελίδης Γιάννης