Δελτίο τύπου για τα αποτελέσματα του α’ γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευχαριστούμε τους 65.021 εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, αγροτες, νέους και νέες που στήριξαν και ενίσχυσαν μαζικά τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» κατέγραψε 7,97%, άνοδο 2,30% σε σχέση με το 2019, +40% του προηγούμενου ποσοστού της, επιπλέον 12.700 ψήφους παρά τη μεγάλη αποχή.  Μέσα σε ένα δύσκολο, αρνητικό συσχετισμό, το θετικό αποτέλεσμα που καταγράφουν οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την περιοχή σε Περιφέρεια και Δήμους, μας δίνει την αισιοδοξία ότι μπορεί ο λαός να αντιμετωπίσει με νέες δυνάμεις την αντιλαϊκή επίθεση. Δημιούργησε ένα πιο ισχυρό αντίπαλο δέος, απέναντι στη διοίκηση Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια, στις αντιλαϊκές διοικήσεις στους Δήμους, συνολικά απέναντι στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο.

Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται αργά αλλά σταθερά, ένα ρεύμα αμφισβήτησης το οποίο εκφράστηκε πιο αποφασιστικά μέσα στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» :

  • Αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στην Α’ Θεσσαλονίκης με ποσοστό 10,71% καταγράφοντας άνοδο 3,75%, άνω του 50% του εκλογικού ποσοστού της το 2019
  • Καταγράφει συνολικά στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 36.821 ψήφους και ποσοστό 9,56%, άνοδο 3,07%.
  • Καταγράφει ποσοστά άνω του 10% στους Δήμους: Νεάπολης Συκεών 12,14%, Καλαμαριάς 12,03%, Παύλου Μελά 11,18%, Θεσσαλονίκης 10,36%, ενώ σε συνοικίες της πόλης καταγράφει ποσοστά που ξεπερνούν ακόμη και το 14%.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία στοιχεία. Προέκυψαν από τη συστηματική ακούραστη δράση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από αυτούς αποτελούνταν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» . Γιατί, βρεθήκαμε μαζί με τους εργάτες και τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες στη «Μαλαματίνα», στην «Καρυπίδης», σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις. Μαζί με τους αγρότες στα μπλόκα, στους αγώνες των αυτοαπασχολούμενων, για να μην χαθούν σπίτια και μικρές επιχειρήσεις σε πλειστηριασμούς. Μαζί με τη νεολαία στις μεγάλες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις. Όπου χτυπούσε η καρδιά του λαού και της εργατικής τάξης. Εκεί θα βρεθούμε ξανά στην πρώτη γραμμή, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο και τα επόμενα 5 χρόνια, με νέες δυνάμεις.

Οι θέσεις μας και η δράση μας και μέσα στην προεκλογική περίοδο έσπασε την προσπάθεια επιβολής «σιγής νεκροταφείου» από την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα κόμματα και τους συνδυασμούς τους. Θέσαμε στο επίκεντρο τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία δεν ήθελε να μιλήσει η διοίκηση Τζιτζικώστα, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις του αντιλαϊκού μπλοκ. Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, των μεγάλων έργων σε υποδομές για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, της ενεργειακής φτώχειας, των μεγάλων ελλείψεων σε υγεία και παιδεία. Βάλαμε μπροστά τις διεκδικήσεις του λαού και των εργαζομένων. Σπάσαμε την «ομερτά» που προσπάθησαν να επιβάλλουν τα τοπικά ΜΜΕ, σχεδόν στο σύνολο τους, μετατρέποντας την ενημέρωση του λαού, σε πληρωμένες καταχωρήσεις υποψηφίων, αλλά και τις προσπάθειες δημιουργίας «κλίματος» με δημοσκοπήσεις και εξιτ πολ που δεν είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  και σε αυτή την προεκλογική περίοδο αποτέλεσε το μοναδικό αντίβαρο απέναντι στους φασίστες και στους συνδυασμούς τους. Το απέδειξε στην πράξη συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στους υπόλοιπους Δήμους. Το σταθερό μας μέτωπο και η συνεχή αποκάλυψη τους συνέβαλαν, ώστε ο λαός να τους δώσει ένα γερό «χαστούκι» με πολύ χαμηλά ποσοστά.

Καλούμε το λαό της περιοχής στο Β’ γύρο να στείλει νέο μήνυμα καταδίκης, με λευκό ή άκυρο, των κομμάτων και των άλλων συνδυασμών, όπως κι αν αυτά ονομάζονται, τα οποία κινούνται στην γραμμή της στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και υπηρετούν πιστά μέσα στους δήμους και τις περιφέρειες ως μακρύ χέρι του αστικού κράτους και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων για τη διασφάλιση των κερδών τους και όχι φυσικά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά. Οι περισσότεροι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιοχή μας αποτελούν εγγύηση για το λαό, ότι η φωνή του θα ακουστεί πιο δυνατά και στο περιφερειακό συμβούλιο. Θα είμαστε εκεί, μαζί με το λαό στους αγώνες, για τις ανάγκες των πολλών, απέναντι στα κέρδη των λίγων.