Επίσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης ΚΜ:
* στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κ. Μακεδονίας &
* στον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας- Βόλβης-Χαλκιδικής
Με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Σωτήρη Αβραμόπουλο μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ και Περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκε, την Παρασκευή 28/5, την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας και ενημερώθηκε για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τον Διοικητή, Αρχιπύραρχο κ. Δημήτρη Κοντογιάννη.
Η αντιπροσωπεία αφού ευχαρίστησε για την ενημέρωση τον Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης, αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την αντιπυρική προστασία, και ειδικότερα στα άμεσα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν από πλευράς της κυβέρνησης για την πρόληψη των πυρκαγιών και ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει τα προβλήματα τόσο της υπηρεσίας όσο και των πυροσβεστών στη Βουλή και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και θα διεκδικήσει την ενίσχυση της Υπηρεσίας και σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας.
Στον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας- Βόλβης-Χαλκιδικής, η συζήτηση, πέρα από την αρνητική εξέλιξη που επιφέρει ο πρόσφατα ψηφισμένος «περιβαλλοντοκτόνος» νόμος , επικεντρώθηκε στην ενημέρωση της αντιπροσωπείας σχετικά με την χωροθέτηση από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας της νέας ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη του Δήμου Λαγκαδά. Το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης Χαλκιδικής, με ομόφωνη απόφαση γνωμοδότησε αρνητικά, και με τεκμηριωμένη αιτιολογία, ως προς τη χωροθέτηση της υπόψη ΜΕΑ στην προτεινόμενη θέση, που εμπίπτει στην «Περιοχή Γ’ ή Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας» του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών».
Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος επεσήμανε, «ότι η σχετική “Βεβαίωση Χωροθέτησης” που έχει εκδοθεί, από την Περιφέρεια ΚΜ, είναι παράνομη. Η Περιφέρεια ΚΜ επικαλείται νομοθεσία, που δεν ισχύει πλέον, για να υποστηρίξει, ότι, ως προς τη χωροθέτηση, το έργο ανήκει στην Α2 κατηγορία της περιβαλλοντικής κατάταξης έργων και άρα συμβατό στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Η υφιστάμενη όμως νομοθεσία, (Υ.Α. ΔΙΠΑ/οικ. 37674/2016 – ΦΕΚ 2471/Β` 10.8.2016), κατατάσσει το έργο της ΜΕΑ Δ. Τομέα στην κατηγορία Α1, που ρητώς απαγορεύεται να κατασκευαστεί στην προτεινόμενη τοποθεσία, που εμπίπτει στη Γ’ Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας – Βόλβης με βάση και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (1999) της προστατευόμενης περιοχής ».
Ενώ τόνισε, πως «το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ένταξης των ΜΕΑ σε αυτή δεν είναι απλά τεχνικό ζήτημα, αλλά κατά βάση πολιτικό. Στα πλαίσια της ΕΕ και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν εξασφαλίζεται η πρόληψη παραγωγής των απορριμμάτων, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η ορθολογική διαχείρισή τους προς όφελος του λαού με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μια τέτοια διαχείριση προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους ως σκοπού της παραγωγής. Απαιτεί κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, εργατικό έλεγχο και επιστημονικό κεντρικό σχέδιο που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών με εξασφάλιση της ισόρροπης παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον.»