Η πείρα από την απαξίωση της ΕΛΒΟ να αξιοποιηθεί μπροστά στις κάλπες

Περιοδεία στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ πραγματοποίησε τη Δευτέρα κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή και υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό στο webradio 902.gr.

Τέσσερα χρόνια μετά την υπαγωγή της ΕΛΒΟ σε καθεστώς «εκκαθάρισης εν λειτουργία» και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για σταμάτημά της, συνεχίζεται η απαξίωσή της. Μάλιστα, η απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εκδόθηκε στις 31 Δεκέμβρη, για τη μετάταξη των υπαλλήλων της σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καλεί εκβιαστικά τους εργαζόμενους να δηλώσουν τις θέσεις επιλογής τους μέχρι τέλη Φλεβάρη.

Όπως φαίνεται, η κίνηση της κυβέρνησης αντανακλά σχεδιασμούς του κεφαλαίου, είτε για κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων είτε για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης χωρίς εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα. Με όπλο την αβεβαιότητα και το φόβο της ανεργίας, η κυβέρνηση εκβιάζει ανοιχτά και σπρώχνει τους εργαζόμενους προς την επίσης επισφαλή υποτιθέμενη «λύση» των μετατάξεων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο εδώ και καιρό προαναγγέλλει ότι επίκειται να προκηρυχθεί και τρίτος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, μετά τους δύο πρώτους «άγονους».

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι κάθε συρρίκνωση ή κλείσιμο, κάθε πιθανή ιδιωτικοποίηση, κάθε εκκαθάριση δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, με τα δικά τους συμφέροντα, δεν διασφαλίζει το ζητούμενο, που είναι να μείνει ανοιχτή αυτή η υποδομή στρατηγικής σημασίας. Τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης που ακολουθείται και η οποία εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της ΕΕ στην αμυντική βιομηχανία.

Επίσης, σημείωσε ότι τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ψηλά στην ατζέντα της μεταμνημονιακής «αξιολόγησης», εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα, με τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη φοροληστεία, την έλλειψη αναγκαίων υποδομών κ.λπ. Κάλεσε τους εργαζόμενους, σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο κι αν προωθηθεί, να σηκώσουν ανάστημα, να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.

«Κριτήριο πρέπει να είναι αν θα ακολουθήσουμε το δρόμο που μας έφερε ως εδώ, αν θα εμπιστευτούμε τους ίδιους ή αν θα αντεπιτεθούμε μαζικά με όλους τους τρόπους και αν θα ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού για να αυξηθεί η πίεση και να ενισχυθεί η μοναδική προοπτική, το μοναδικό σχέδιο που μπορεί να απογειώσει την παραγωγή στην ΕΛΒΟ και συνολικά στον κλάδο του Μετάλλου. Μια προοπτική που απαιτεί ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας», είπε.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος επικαλέστηκε την πείρα των εργαζομένων από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ), που δοκίμασαν στην ΕΛΒΟ και την ιδιωτικοποίηση και τη συρρίκνωση με απολύσεις και την απαξίωση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται μπροστά και στο ενδεχόμενο κλείσιμο. Και είπε πως «με βάση αυτήν την πείρα, αυτό που λέτε σαν εργαζόμενοι ότι θα θέλατε να παραμείνει το εργοστάσιο, να αναπτυχθεί, να διασφαλιστούν οι σημερινές, αλλά και πολλές άλλες θέσεις εργασίας, να εξυπηρετήσει η ΕΛΒΟ τις ανάγκες της χώρας σε στρατιωτικό και πολιτικό όχημα, οδηγεί σε ένα πράγμα. Καταδίκη όλων όσοι δοκιμάστηκαν και ενίσχυση του ΚΚΕ που πάντα ήταν δίπλα σας και παλεύει στην ίδια κατεύθυνση».

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που προβάλλει αιτήματα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων στην πολεμική βιομηχανία και ταυτόχρονα γραμμή αντεπίθεσης, με ριζοσπαστικούς, διεκδικητικούς στόχους. Απαιτεί να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, να επανέλθει στον πλήρη δημόσιο έλεγχο χωρίς συμμετοχή κανενός ιδιώτη και να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότησή της! Καμία απόλυση! Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους καθώς και τη διασφάλιση των αντίστοιχων δικαιωμάτων των συνταξιούχων της εταιρείας. Άμεσα να ανατεθούν στην ΕΛΒΟ παραγγελίες στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ανατροπή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αμυντικής βιομηχανίας, κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που υλοποιεί τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.