ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε μία διαφορετική συζήτηση με νέους και νέες που οργανώθηκε από τις Εδαφικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Θεσσαλονίκη συμμετείχε και απάντησε σε ερωτήσεις ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Κεντρική Μακεδονία, Σωτήρης Αβραμόπουλος.

Δευτέρα 15/4 λίγο μετά τις 7μμ, στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος ήρθε αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις που θέτουν οι νέοι άνθρωποι μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις, για την σημασία των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, των Ευρωεκλογών, τις θέσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα μεγάλα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μαζί του στη συζήτηση συμμετείχαν οι νέοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θεσσαλονίκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γιάννης Βασιλειάδης και Χριστίνα Λυμπερίδου και η Νάσια Παλάντζα, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ψυχολογικού, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Η συζήτηση οργανώθηκε στην βάση ερωτημάτων που συγκέντρωσαν οι Συνοικιακές Οργανώσεις της ΚΝΕ και προέκυψαν από την επαφή των οργανώσεων με εκατοντάδες νέους όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι ερωτήσεις χωρίστηκαν ανάλογα με την συνάφεια τους σε τρεις θεματικές ενότητες:

 

  1. Τι κρίνεται σε αυτές τις Τοπικές εκλογές και Ευρωεκλογές; Γιατί να ψηφίσει ένας νέος άνθρωπος και ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών;

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία των εκλογικών μαχών για την νέα γενιά.  Τόνισε ότι η αποχή κανένα εμπόδιο δεν βάζει σε όσους έχουν βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα και το μέλλον της, στην πραγματικότητα είναι ανώδυνη για το σύστημα. Έγινε αναφορά στο πολυδιαφημισμένο από το ΣΥΡΙΖΑ δίπολο, «πρόοδος – συντήρηση», με παραδείγματα από την πολιτική του τελευταίου που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «προοδευτική», π.χ. με τις τραγικές ελλείψεις σε έργα αντισεισμικής- αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής τόσο στην Κεντρική Μακεδονία όσο και στην Αττική όπου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην διοίκηση της Περιφέρειας. Αντίστοιχα, έγινε αναφορά στην στρατηγική σύγκλιση με την ΝΔ και στην ουσιαστική συμφωνία τους στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, που δεν μπορεί να κρυφτεί παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες που υπάρχουν ανάμεσα σε στελέχη των δύο κομμάτων.

Στάθηκε επίσης, στην πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στην ακροδεξιά και το φασισμό, τονίζοντας τις ευθύνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Δίκη της Χ.Α., την κοινή εμφάνιση στελεχών του σε παρελάσεις και νησιά με  στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. Μοναδικό αντίπαλο δέος στον εθνικισμό και το φασισμό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ πιο ισχυρό εργατικό-λαϊκό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι και τα κινήματα της νεολαίας με μπροστάρηδες του κομμουνιστές, στη βουλή, την Ευρωβουλή, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, τα συνδικάτα, τους συλλόγους.

 

  1. Ποιες οι προτάσεις σας για ζητήματα που απασχολούν τους νέους αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της περιοχής μας;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε από το νεανικό ακροατήριο, καθώς έγιναν ερωτήσεις και επισημάνσεις για τα ζητήματα της ανάπτυξης, της  ανεργίας των νέων, την καινοτομία, την μαθητεία, τα προγράμματα της ΕΕ και την νεανική επιχειρηματικότητα, τα κονδύλια ΕΣΠΑ και το πώς αξιοποιούνται από την ΠΚΜ. Το βασικό που βγήκε μέσα από την αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για αυτά τα ζητήματα από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη είναι το κάλεσμα προς τους νέους να ανεβάσουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας, αυτές δηλαδή που έχει διαμορφώσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η ανθρώπινη εργασία και το έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας που πολλές φορές μένει αναξιοποίητο ή με κουτσουρεμένα δικαιώματα.

 

  1. Ποια η θέση σας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη συμφωνία των Πρεσπών;

Σε αυτό το σημείο επισημάνθηκε από τον Σωτήρη Αβραμόπουλο η θέση του ΚΚΕ για την Συμφωνία των Πρεσπών και το ποια ήταν η πραγματική στόχευση της. Φέρνοντας το παράδειγμα των 140 και πλέον στελεχών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της Ελλάδας που επισκέφθηκαν από κοινού με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα την γειτονική χώρα αλλά και τα συγχαρητήρια της αμερικάνικης κυβέρνησης, του ΓΓ του ΝΑΤΟ, του πρέσβη Παίατ και των αξιωματούχων της ΕΕ, κατέδειξε ότι η Συμφωνία εξυπηρετεί τα αμερικανονατοικά σχέδια στα Βαλκάνια αλλά και τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα με οικονομικές συμφωνίες που μόνο στόχο έχουν την αύξηση των κερδών του ελληνικού κεφαλαίου. Με αυτήν την επισήμανση τόνισε ότι τόσο οι κοσμοπολίτες όσο και οι εθνικιστές παίζουν το παιχνίδι της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, ενισχύουν τους σκληρούς ανταγωνισμούς για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων και η νεολαία πρέπει να τους απορρίψει και συμπορευτεί με το ΚΚΕ, στις κάλπες να στείλει ανατρεπτικό και αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, για την φιλία και αλληλεγγύη των λαών, ενισχύοντας παντού τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση έκλεισε με κάλεσμα προς τους νέους να κάνουν και δική τους υπόθεση την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, για να φτάσει παντού σε Ελλάδα και Ευρώπη το  μήνυμα της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής, για να μην χαθεί η ευκαιρία από χιλιάδες νέους αυτήν την φορά με την ψήφο τους και την συμμετοχή στον αγώνα να κάνουν την πραγματική διαφορά!