Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Παρέμβαση ενάντια στην καρκινογόνα καύση RDF/SRF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην περιοχή της Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, κάνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «σε συνθήκες όξυνσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού φαίνεται πως προωθείται η υλοποίηση του αιτήματος του ομίλου ΤΙΤΑΝ για την τροποποίηση των ισχυόντων ΑΕΠΟ του εργοστασίου του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αδειοδοτηθεί η σχετική βιομηχανική μονάδα για την καρκινογόνα καύση στερών αποβλήτων RDF/SRF, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

(…) Παρά την προσπάθεια “καθαγιασμού” και ένδυσης των μεθόδων χρήσης αποβλήτων ως καυσίμων με φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, γίνεται ολοφάνερο ότι κύριος σκοπός του ομίλου είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας του, μέσω της προσθήκης ενός ακόμα καυσίμου, με προοπτική να εισπράττουν αντί να πληρώνουν».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ – που νομοθετούν υιοθετώντας κατά γράμμα τις φιλομονοπωλιακές Οδηγίες της ΕΕ, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης τις ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των διοικήσεων των δήμων που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, και μέσω της έγκρισης και υλοποίησης των προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας συμβάλλουν ενεργητικά στην υλοποίηση αυτής της καταστροφικής για την υγεία και το περιβάλλον πολιτικής.

Τέλος, αναφέρονται στις επιπτώσεις που θα προκύψουν στην υγεία του λαού και ρωτούν τον υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί, προκειμένου:

«– Να τροποποιηθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε να σταματήσει η καύση αποβλήτων και να μην προχωρήσει στην προσθήκη RDF/SRF (σημειωτέον, το RDF/SRF παραμένει απόβλητο) από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

— Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συγκρότηση κλιμακίων περιβαλλοντικού ελέγχου κατάλληλα στελεχωμένων με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλισμένων με όλα τα απαραίτητα μέσα και υποδομές για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.

— Να εκτιμηθούν, μέσω ανεξάρτητης επιδημιολογικής έρευνας, οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στην εγκατάσταση από τη συσσωρευμένη ρύπανση στην περιοχή, ως βασικός υπαίτιος της οποίας βάσιμα ενοχοποιείται και η υπόψη μονάδα».

Συγκέντρωση υπογραφών από σωματεία και φορείς

Διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών ενάντια «στον ιό της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων» ξεκίνησε η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Πολιτών που έχει συγκροτηθεί στην περιοχή. Η Πρωτοβουλία εφιστά την προσοχή για «τον νέο ιό που ήρθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο “ιός της καύσης απορριμμάτων” εν μέσω της πανδημίας του COVID-19. Αυτός όμως ο ιός έρχεται να μείνει για πάντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον. Φουράνια και διοξίνες θα κατακλύσουν τον αέρα της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες, αφού καταφέρουμε κάποια στιγμή να ορθοποδήσουμε από τον κορονοϊό, θα βρεθούμε μόνιμα αντιμέτωποι με μια αόρατη απειλή, που δεν θα μπορέσουμε να τη νικήσουμε αν δεν τη σταματήσουμε τώρα».

Παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων και απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα τη διαδικασία αδειοδότησης της καύσης απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ.

Καλούν το λαό να υπογράψει εδώ