Τοποθέτηση της Λ.Σ. για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις περιφέρειες

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις  15-2-2024, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κεντρικής Μακεδονίας», Σωτήρης Αβραμόπουλος  αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, με στάση εργασίας.

Δήλωσε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται  ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 28/2 και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων  για προσλήψεις, αναβάθμιση των συνθηκών και μέσων εργασίας για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, αυξήσεις στους μισθούς.

 

Σας παραθέτουμε τη τοποθέτηση της Λαϊκή Συσπείρωσης σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων στην Περιφέρεια:

 

«Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις Περιφέρειες που κλιμακώνονται ενόψει της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας στις 28/2. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους για προσλήψεις, αναβάθμιση των συνθηκών και μέσων εργασίας για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, αυξήσεις στους μισθούς.

Αυτό κάναμε και από το βήμα της πρόσφατης Συνέλευσης της ΕΝ.Π.Ε., όπου πραγματικά ελάχιστα ως τίποτα δεν ακούστηκε για το “νούμερο ένα” ζήτημα των Περιφερειών. Κι γι’ αυτό έχουν ευθύνη τόσο η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΕΝ.Π.Ε. και ο κ.Τζιτζικώστας που μόλις ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του εκεί, όπως και άλλοι συνδυασμοί που δε βρήκαν να πουν τίποτα.

Η κατάσταση όμως είναι οριακή:

-Δεν πάει άλλο με το ζήτημα της υποστελέχωσης σε πλήθος κρίσιμων υπηρεσιών της ΠΚΜ. Από τις τεχνικές υπηρεσίες μέχρι τους υπάλληλους που ασχολούνται με τις μεταφορές μαθητών και από τις ΔΑΟΚ μέχρι τις Διευθύνσεις Υγείας τα κενά είναι τεράστια ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες εκτός Θες/νίκης.

-Δεν πάει άλλο με ελλείψεις σε μέσα και υποδομές για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά τους. Και βέβαια  η τραγική υποστελέχωση και απαξίωση των υπηρεσιών, αξιοποιείται για ιδιωτικοποιήσεις και εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων με στόχο να διεισδύουν οι εργολάβοι και να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

-Δεν πάει άλλο με τους καθηλωμένους μισθούς, με την αύξηση κοροϊδία που έδωσε η κυβέρνηση και μεταφράζεται σε μειωμένους πραγματικούς μισθούς λόγω της ακρίβειας, που δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά προκύπτει από τη φυσιολογική λειτουργία του συστήματος, ενώ η υπερδεκαετής “χασούρα” συνεχίζεται με τους κομμένους μισθούς (συμπεριλαμβανομένων του 13ου κ 14ου) και την απουσία συλλογικής σύμβασης.

Υπάρχουν όμως και άλλα σοβαρά ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί όπως:

-Η εκ των υστέρων καταβολή των εξόδων για την νομική υποστήριξη των υπαλλήλων, που τους οδηγεί στο να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την νομική τους υποστήριξη για υπηρεσιακές υποθέσεις

-Η συνέχιση αδιαφανών διαδικασιών αναθέσεων σε θέσεις ευθύνης. Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία Περιφέρεια -ούτε στη ΠΚΜ , η προκήρυξη και επιλογή προϊσταμένων Δ/νσεων και Τμημάτων

Πάρα την έντεχνη προσπάθεια της πλειοψηφίας των περιφερειακών αρχών όπως και της ΕΝ.Π.Ε. να παρουσιαστούν ότι διεκδικούν από την κεντρική εξουσία, ότι έχουν περιορισμένη ή και καμιά ευθύνη για τα προβλήματα της υποστελέχωσης, ότι «κάνουν ότι μπορούν», η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη:

-Είναι δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες, περιφερειακών συνδυασμών και διοικήσεων που αποτελούνται από στελέχη κομμάτων, εφόσον στηρίζουν τις κεντρικές στρατηγικές κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των λίγων που οξύνουν τα προβλήματα για το λαό. Κάπως έτσι όμως οδηγούμαστε στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση για να περισσεύει χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

-Έχουν ευθύνη οι περιφερειακές αρχές, μαζί και της ΠΚΜ και γιατί ποτέ δεν διεκδίκησαν αγωνιστικά λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Ποτέ δεν ασκήθηκε ουσιαστική πίεση στο κεντρικό κράτος.

– Υπάρχει ευθύνη όμως και γιατί η διοίκηση της ΠΚΜ, όπως και άλλες δυνάμεις συμφωνούν στη μετατροπή των υπηρεσιών σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς διοχέτευσης χρήματος σε εργολάβους και προμηθευτές που αναλαμβάνουν ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες από τη λειτουργία των κτιρίων, μέχρι τους καθαρισμούς ρεμάτων, τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων κλπ.

Έτσι όμως δεν ασκείται καμιά πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση. Με «κατανόηση», με «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» τα πράγματα δεν αλλάζουν.

Η μόνη επιλογή για να βελτιωθεί η κατάσταση για την κοινωνική πλειοψηφία και για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες είναι ο δρόμος του αγώνα στην προοπτική των μεγάλων ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος και όχι φυσικά η αναμονή από κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές ότι δήθεν θα λύσουν προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν με την πολιτική τους.

Ως περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα συγκεκριμένα, δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων, μέσα και κυρίως έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Σήμερα το μήνυμα είναι ένα:

 -ΑΜΕΣΕΣ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, -ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με επαναφορά όσων έχουν κοπεί, – στήριξη των εργαζόμενων με σύγχρονα μέσα για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.»