Τοποθέτηση ΛΣ για πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής

Το Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης που σήμερα εισηγείστε έχει συνταχθεί κατά παραγγελία και με τις προδιαγραφές του ΣΕΤΕ, των επιχειρηματικών ομίλων που είναι οι πραγματικοί κερδισμένοι από την αύξηση των τουριστικών ροών και τις «πρωτιές» της Περιφέρειας μας, και αντιμετωπίζει το δικαίωμα στην ξεκούραση και στην αναψυχή ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

«Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» σε απλά ελληνικά σημαίνει διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων ξενοδοχείων, tour operators, εφοπλιστών κρουαζιέρας, αεροπορικών εταιριών.

Έχετε το βλέμμα στραμμένο βασικά στον τουρισμό «υψηλού εισοδηματικού προφίλ» που προέρχεται από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας, αδυνατεί να απολαύσει έστω και λίγες μέρες ξεκούρασης, να απολαύσει τις ομορφιές της Περιφέρειας μας. Κατάσταση για την οποία είστε πολιτικά συνυπεύθυνοι τόσο η Διοίκηση όσο και παρατάξεις κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στηρίζεται διαχρονικά μια πολιτική που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και διατηρεί τους μισθούς σε χαμηλά έως εξευτελιστικά επίπεδα.

Η τουριστική ανάπτυξη που στηρίζετε έχει σκληρό αντιλαϊκό και ταξικό πρόσημο. Το τουριστικό «θαύμα» βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην εντατικοποίηση της εργασίας, των εργαζόμενων στον κλάδο, στα εξαντλητικά ωράρια, στη χρησιμοποίηση της μαθητείας ως τζάμπα εργασίας. Έτσι επιτυγχάνεται η γνωστή ανταγωνιστικότητα του «τουριστικού προϊόντος». Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων εξακολουθούν να συμπιέζονται, να φυτοζωούν ή να κλείνουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού, της φορολογίας και των χαρατσιών. Ο τουριστικός κλάδος είναι λοιπόν εμβληματικό παράδειγμα για το ποιος κερδίζει και το ποιος χάνει από την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Η «κορωνίδα» του λεγόμενου τουριστικού «θαύματος», η Χαλκιδική αλλά και άλλες περιοχές, εξακολουθούν να στερούνται βασικών υποδομών όπως για παράδειγμα αντιπλημμυρικά έργα, έργα πυροπροστασίας, αντιμετώπισης της λειψυδρίας, οδικό δίκτυο που να εξυπηρετεί και τις τουριστικές ροές, υποδομές υγείας κ.α, με βασική ευθύνη της Διοίκησης και διαδοχικών κυβερνήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη η άνοδος του λεγόμενου «city break» τουρισμού έχει οδηγήσει εκτός των άλλων σε εκτόξευση των ενοικίων με αποτέλεσμα ιδιαίτερα νέοι εργαζόμενοι, νέα ζευγάρια, φοιτητές να δυσκολεύονται να βρουν χώρους προς ενοικίαση και χρυσοπληρώνουν αμφιβόλου ποιότητας διαμερίσματα.

Οι 600000€ που προτείνεται να διατεθούν για την τουριστική προβολή και συμπληρώνουν τα πάνω από 8 εκ.€ που έχετε διαθέσει για τουριστική προβολή μέσω προγραμμάτων και ΕΣΠΑ την περίοδο 2014-2020, θα μπορούσαν να δοθούν για τη στήριξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, για υποδομές. Κατά την άποψη μας την όποια διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος θα έπρεπε να τη χρεώνονται αποκλειστικά αυτοί που πραγματικά κερδίζουν. Άλλωστε δε θα πάθουν και τίποτα αν διαθέσουν ένα ελάχιστο τμήμα από την τεράστια κερδοφορία τους για αυτό το σκοπό..

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρούμε ότι η αναψυχή και η ξεκούραση πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.  Να απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της ΠΚΜ, σύγχρονες υποδομές, πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, η νεολαία που τώρα αδυνατούν , σε ένα μεγάλο ποσοστό κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Να έχουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο συγκροτημένα δικαιώματα και όχι να χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας, συνθήκες γαλέρας. Να απολαμβάνουν και οι ίδιοι ημέρες ξεκούρασης και αναψυχής, να μειωθεί ο ημερήσιος χρόνος εργασίας ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής με ταυτόχρονη αύξηση του εισοδήματος τους.

Ταυτόχρονα να μπορεί να στηριχθεί η υποδοχή των επισκεπτών με έργα υποδομής και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Να μπει τελικά φρένο σε μια τουριστική ανάπτυξη που κοιτάει στην τσέπη, και όχι στο πως θα γίνει γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Για όλα τα παραπάνω βεβαίως απαιτούνται μεγάλες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα τα κατοχυρώσουν ανεπίστρεπτα. Απαιτείται να χαράξουμε πραγματική εναλλακτική πορεία, να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης όπου το βασικό κριτήριο θα είναι η συνδυασμένη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι η κερδοφορία των λίγων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αποκαλύπτοντας τους μύθους σας για μια τουριστική ανάπτυξη που δήθεν τους «χωράει όλους» και ταυτόχρονα στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στον κλάδο.

Καταψηφίζουμε την πρόταση σας για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής που περιλαμβάνει και τη διάθεση των συγκεκριμένων κονδυλίων.