Tα διδυμάκια της ιδιωτικοποίησης

Στο στίβο της κούφιας δημοτικής αντιπαράθεσης στη Θεσσαλονίκη, πίσω από τις θεατρικές και φωνακλάδικες “αντιπαραθέσεις” κάθε μέρα σκοντάφτει κανείς στις πραγματικές, μαύρες κι άραχνες, προθέσεις και τη θλιβερή ομοιότητα των διεκδικητών της Δημαρχίας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο εκλεκτός της ΝΔ κ. Ταχιάος μας δήλωσε ότι θα φέρει εργολάβο στην καθαριότητα ξεκινώντας λέει από την Τούμπα (..για να διπλασιαστούν και τα σχετικά τέλη για τους Τουμπιώτες που κατά τον κ. Ταχιάο θα τους περισσεύουν..). Καμία έκπληξη εδώ που τα λέμε: η ΝΔ “διέπρεψε” και σαν κυβέρνηση αλλά και σαν δημοτική διοίκηση στην απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών, στο να στρώνει το χαλί σε ιδιωτικοποιήσεις, σε πολιτικές που βαθαίνουν τη φτώχεια και διογκώνουν την ανεργία. ( ..και κατόπιν τα στελέχη της φωτογραφίζονται σε συσσίτια….)

Ακολούθησε η εκλεκτή της κυβέρνησης Τσίπρα κ. Νοτοπούλου, που “υποσχέθηκε” ακριβώς το ίδιο: θα φέρει επίσης εργολάβο στην καθαριότητα, μόνο που, λέει, δεν θα είναι εργολάβος αλλά ΚοινΣΕπ.

Όχι Γιάννης – Γιαννάκης που λέμε.

Γιατί η νομική μορφή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) που θεσμοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ως φορέας της “κοινωνικής οικονομίας” σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, και επεκτάθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 σε δράσεις για “όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας”, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνήθη επιχείρηση ντυμένη όμως με το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας» – κάτι που πάει να κρύψει μια ακόμα μορφή εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε αυτές. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ προσφέρουν φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, που δουλεύει για ορισμένο χρόνο με μειωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού (σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους)”ο φορέας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας δεν έχει ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους μη μέλη που λειτουργούν ως εθελοντές”, ενώ και “η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου μόνο με την ιδιότητα του μέλους σε ΚΟΙΝΣΕΠ δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις“. Δίνεται επίσης η δυνατότητα παροχής προς τις ΚΟΙΝΣΕΠ μη αμειβόμενης εργασίας από μέλη της χωρίς να βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με αυτές. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν παρεμπιπτόντως να απολαμβάνουν και τα οφέλη επιδότησης εργασίας από προγράμματα του ΟΑΕΔ, δηλαδή από χρήματα που προέρχονται από τη λαϊκή φορολογία.

Οι ΚΟΙΣΕΠ, που λειτουργούν στη χώρα από το 2011, στηρίζονται σε “ανακυκλωμένους” και “φτηνούς” εργαζόμενους, με άθλιους μισθούς, χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Οι άνεργοι «βαφτίζονται» επιχειρηματίες με δυο λόγια και όπως ήδη δείχνει η πείρα σε σειρά δήμων της χώρας, μέσα από αυτή τη μορφή οι ιδιώτες, βιομήχανοι και όμιλοι «μπουκάρουν» σε αρμοδιότητες και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Η κ. Νοτοπούλου πάντως θα μπορούσε να μάθει περισσότερα για το πώς λειτουργούν οι εργολάβοι, οι ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ. στο χώρο της καθαριότητας αν ρώταγε κάποιον ή κάποια συνομήλικό της που δεν είχε την “τύχη” να γίνει υπουργός και που ξέρει από πρώτο χέρι το καθεστώς τρομοκρατίας και απαξίωσης, την απληρωσιά και την απουσία κάθε είδους δικαιώματος που βασιλεύει σ’αυτούς τους χώρους στην πόλη μας και όχι μόνο.

Θα επαναλάβουμε και σήμερα: η αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι σικέ. Μία γραμμή έχουν – τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, κι ένα σκοπό – την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Θέση μας, η άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και καμιά απόλυση συμβασιούχου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!