Δελτίο τύπου για την άτυπη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Γ. Μπουτάρη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25-8-2014 άτυπη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει της έναρξης της θητείας των νέων δημοτικών οργάνων.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκε από το Δήμαρχο(!) και η Χρυσή Αυγή , ο εκπρόσωπος της οποίας αποχώρησε και δεν έλαβε μέρος σ’ αυτήν μετά από απαίτηση των υπολοίπων παρατάξεων.

Στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση κυρίως για ζητήματα του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και των οργάνων του, αφού οι όποιες τροποποιήσεις του νέου κανονισμού θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της διαπαραταξιακής επιτροπής πριν ο νέος κανονισμός λειτουργίας τεθεί προς ψήφιση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» :

  • Καταδίκασε την ενέργεια του Δημάρχου Μπουτάρη να καλέσει στη σύσκεψη τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή επικαλούμενος γι’ αυτό τη νομιμότητα
  • Ζήτησε οι όποιες αλλαγές του κανονισμού –κανονισμός που είναι προϊόν έτσι κι αλλιώς του αντιδραστικού Καλλικράτη- να διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των δημοτικών συμβούλων και των λαϊκών φορέων της πόλης

Κατέθεσε την πρόταση ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος πρέπει να κρατήσουν στάση πολιτικής απομόνωσης απέναντι στην εγκληματική φασιστική οργάνωση χωρίς να παράσχουν οποιαδήποτε διευκόλυνση στην παράταξη της Χρυσής Αυγής που είναι υπόδικη για την εγκληματική της δράση. Στην τελευταία αυτή πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και παρά τις αντιφασιστικές κορόνες των υπόλοιπων παρατάξεων, άλλοι, όπως ο Δήμαρχος, εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη νομιμότητά της (!) ,άλλοι, όπως η ΝΔ, σιώπησαν, και άλλοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκαν μόνο στην αυστηρή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και στη διαδικασία της ορκωμοσίας ζητώντας απλώς την ξεχωριστή ορκωμοσία των χρυσαυγιτών συμβούλων.