Για την απόφαση του ΔΣ Θεσσαλονίκης σχετικά με το «Φιλοξενείο αιτούντων άσυλο και προσφύγων»

Με απόφασή του στις 7-7-2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε « … την υποβολή αναμορφωμένης πρότασης χρηματοδότησης εκτιμώμενου ποσού 602.000 ευρώ … στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων … για την υλοποίηση του σχεδίου με τίτλο «Φιλοξενείο για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες», με εταίρους την Κοινωνική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προτεινόμενου σχεδίου, θα λειτουργήσει ξενώνα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων, σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Άνδρου 1, που προβλέπεται να ανακαινισθεί στο πλαίσιο της πράξης.

Το ιδιόκτητο δημοτικό κτίριο επί της οδού Άνδρου 1 στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα (οι παλιοί στάβλοι του Δήμου) είναι το κτίριο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου (π.χ. ηλεκτρολογική υπηρεσία κ.ά.) και οι οποίες μεταφέρθηκαν σε ενοικιαζόμενο κτίριο (με μηνιαίο ενοίκιο 6.000 €) στα Κωνσταντινοπολίτικα.

Πρόκειται για χώρο αρκετά μεγάλο μέσα στον οικιστικό ιστό της Τούμπας που μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη λαϊκών αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, παιδότοπους, πάρκα κ.ά.

Το θέμα απασχολεί τον τελευταίο καιρό τους κατοίκους της γειτονιάς ενώ εκδηλώθηκε και παρέμβαση της Χρυσής Αυγής. Αντιπροσωπεία κατοίκων επισκέφθηκε τον Μπουτάρη, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου όπου και τοποθετήθηκε με εκπρόσωπό της (Κεχαΐδης, ο οποίος και φάνηκε να πείθεται από τις εξηγήσεις του Δημάρχου).

Στη συζήτηση του θέματος στο Δημ. Συμβούλιο ο Μπουτάρης ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους της γειτονιάς και το Διαμερισματικό Συμβούλιο του Δ΄ Διαμερίσματος γιατί δεν ρωτήθηκαν και υποσχέθηκε διαβούλευση για τη μελλοντική αξιοποίηση του υπόλοιπου χώρου των παλιών στάβλων του Δήμου.

Στην τοποθέτησή του για το θέμα ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

  • σημείωσε την ιδιαίτερη ευαισθησία των κομμουνιστών (που βίωσαν ανάλογες εμπειρίες) στο ζήτημα των πολιτικών προσφύγων και των μεταναστών με τους οποίους το ΚΚΕ σταθερά από ταξική θέση είναι στο πλευρό τους
  • κατήγγειλε την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία από τη μια χρηματοδοτεί, οργανώνει και εξαπολύει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.ά.), υποδαυλίζει εμφύλιες συγκρούσεις, στηρίζει αντιδραστικά καθεστώτα και από την άλλη συστήνει το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων» για να περιθάλψει τους πρόσφυγες που η ιμπεριαλιστική της πολιτική δημιουργεί! Σε αυτήν την ιμπεριαλιστική πολιτική συμμετέχουν πρόθυμες και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
  • κατήγγειλε τον ευρωενωσιακό κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» που απαγορεύει τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ και μένουν εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες στη χώρα μας
  • αποκάλυψε την απάνθρωπη κατάσταση σε όσους κυνηγημένους αιτούνται πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μιας και το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου ποτέ δεν ξεπέρασε το 1% των αιτούντων!
  • αντιτάχτηκε στην εμπλοκή 2 Μ.Κ.Ο. (ΑΡΣΙΣ & Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων) στη δημιουργία και λειτουργία του Φιλοξενείου στην Τούμπα
  • ζήτησε από το Δήμο και το ελληνικό κράτος να μεριμνήσουν για όλες τις ανάγκες των αιτούντων πολιτικό άσυλο και κάλεσε την πλειοψηφία του Δήμου αξιοποιώντας και τη δημοτική περιουσία να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων σε κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές

Με βάση τα παραπάνω στην ψηφοφορία του θέματος (υπερψηφίστηκε από την παράταξη Μπουτάρη και το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κάνει τοποθέτηση).

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με βάση την παραπάνω τοποθέτηση, ψήφισε «παρών».

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Θεσσαλονίκης

 

ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ