Δεν θα δέχεται ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου και τα νομικά του πρόσωπα “χορηγίες” από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στις 6/3/2019, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να μην δέχεται ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα “χορηγίες” από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), δείχνει ότι οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Και η σημερινή διοίκηση αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης, άνοιξαν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιριών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου και των νομικών προσώπων του Δήμου γενικά. Οι κάτοικοι του Κορδελιού και του Ευόσμου γνωρίζουν καλά  ότι οι όποιες χορηγίες από τα ΕΛΠΕ αλλά και από άλλες μεγάλες εταιρίες , πέρα από ότι είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη τους, σκοπό έχουν να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις που δημιουργούν με τη δραστηριότητά τους.

Μετά από την πρόσφατη έρευνα, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ επιβεβαίωσε ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης από θειούχες ενώσεις είναι γεγονός και ότι οι βιομηχανικές δραστηριότητες και τα απόβλητα των ΕΛΠΕ είναι οι κύριες πήγες ρύπανσης της περιοχής. Ταυτόχρονα άλυτο παραμένει το πρόβλημα της ελλιπούς καταγραφής των μικροσωματιδίων, κύριων υπεύθυνων για τα αναπνευστικά προβλήματα, αφού παρότι ξεπερνούν πολλές μέρες τα επιτρεπτά όρια, δεν υπάρχουν μετρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει ότι η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό.

Οι κάτοικοι της περιοχής εκτός από την υποβάθμιση της παιδείας, της υγείας και του βιοτικού επιπέδου από την αντεργατική-αντιλαϊκή και φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της στο ευρωατλαντικό όραμα, έχουν ένα επιπλέον καθημερινό μείζον πρόβλημα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Με τη Θεσσαλονίκη να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μόλυνση, η δυτική Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα ο Δήμος μας είναι πρώτοι από τους πρώτους. Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε αυτήν και στην προηγούμενη διοίκηση, καταθέτοντας ψηφίσματα στο Δήμο, αλλά και επερωτήσεις στην Περιφέρεια και στη Βουλή, ζητώντας να παρθούν πρωτοβουλίες. Η επίλυση όμως και αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων. Χρειάζεται να γίνει αίτημα πάλης και διεκδίκησης των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που γεννά την αιτία των προβλημάτων τους, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους, να απαιτήσουν:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση
  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Να υποβληθούν στις ενδεδειγμένες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. Όλες  οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας για να ζούμε χωρίς ρύπανση και δυσοσμία. Για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ανθρώπινο περιβάλλον.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού – Ευόσμου

Κοκονάς Θανάσης
Υποψήφιος Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου