Εκδήλωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην πλατεία Ναυαρίνου

Με τη συμμετοχή πλήθους νεολαίας πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, η προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην πλατεία Ναυαρίνου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κώστας Παπαδάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Θεανώ Καπέτηυποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ,ο ΣωτήρηςΑβραμόπουλοςυποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και άλλοι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους της Θεσσαλονίκης και της ΠΚΜ.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Παπαδάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών που σχεδιάζονται στην Ευρωβουλή και υλοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ. Στάθηκε ιδιαίτερα το ζήτημα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Βαλκάνια και τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σχετικά με τους οποίους είπε:

«(…) Αποτελούν σοβαρότατο κριτήριο ψήφου οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας και χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα.

Παρουσιάζουν για δεκαετίες τους εχθρούς του λαού για φίλους του: Το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τις αμερικανοΝΑΤΟικες βάσεις και τα επιτελεία τους που  επεκτείνονται ανά την Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ιμπεριαλιστές προωθούν  νέες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Με την εδραίωσή τους στην περιοχή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαιοφόρο τους, η  ΕΕ και το ΝΑΤΟ προωθούν επικίνδυνες συμφωνίες που περιλαμβάνουν αλυτρωτισμούς περί Μακεδόνα Πολίτη, Έθνος και γλώσσα όπως αυτούς με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το “ναι” και το “όχι” σε αυτή τη συμφωνία από μόνο του δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για τη στάση κάθε δύναμης. Γιατί μπορεί να καταγγέλλεις τη Συμφωνία, δημαγωγώντας και στην “πράξη να πηγαίνεις με τα νερά της”. Αν δεν λες κουβέντα, όπως κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, για το ποιοι την υπαγόρευσαν και αυτοί δεν είναι άλλοι από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Βρίσκονται όλοι τους στην ίδια όχθη, την ευρωΝΑΤΟική, όπως άλλωστε και η εγκληματική ναζιστική ΧΑ, της οποίας ευρωβουλευτής της στο Ευρωκοινοβούλιο χαιρέτισε την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Ένας κόσμος αριστερός, ριζοσπάστης που γνωρίζει το βρώμικο ρόλο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, που δεν ξεχνά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που φέτος συμπλήρωσε μια 20ετία -και την έζησε για τα καλά αυτή η εδώ η πόλη- κατανοεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ουρά, ότι δεν αποσπάται από τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή από την σκόπιμη “μυωπία” της ονοματολογίας που σπέρνει τον εθνικισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Όταν συνάπτεται συμφωνία που προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, οι εθνικισμοί όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα κλιμακώνονται.

Μπορεί να δει κανείς τι γίνεται τώρα στα Βαλκάνια με  σχέδια αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, ενώ μεθοδεύονται τα σχέδια για τη λεγόμενη Μεγάλη Αλβανία. Να γιατί η ολοκληρωμένη και υπεύθυνη τοποθέτηση του ΚΚΕ ενάντια σε αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι η πραγματική απάντηση στο “διαίρει και βασίλευε”.

Με το ίδιο κριτήριο μπορούμε να εξετάσουμε  συνολικά τις επικίνδυνες αντιθέσεις που οξύνονται. Παρά την αντιπαράθεση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ με την αστική τάξη της Τουρκίας διατηρούν τη στρατηγική μεταξύ τους συνεργασία  για το γκριζάρισμα και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου,  τα διχοτομικά σχέδια  στην Κύπρο υπό ΝΑΤΟικη ομπρέλα.

Η όποια συνεκμετάλλευση ανάμεσα στα μονοπώλια για το λαό θα σημαίνει ακόμα πιο απρόσιτη ενέργεια, παρότι κολυμπά περισσότερο από πότε σε αγωγούς και ενεργειακές πηγές.

Σε αυτή τη γραμμή της συνεκμετάλλευσης κινείται πλέον η πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, η Τουρκία να προχωρά όχι μόνο σε έρευνες, αλλά πλέον και σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο (βλ. άσκηση “Θαλασσόλυκος”).

Πανηγυρίζουν ορισμένοι και μιλούν για Αμερικανική ασπίδα, αναφερόμενοι στην απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που επιβεβαιώνει την επέκταση των αμερικάνικων συμφερόντων στη ΝΑ Μεσόγειο και υποκριτικά αναφέρεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Όμως οι Αμερικανοί, αυτό που θα προστατεύσουν, όπως κάνουν παντού, είναι τα κοιτάσματα και τα γεωτρύπανά τους.

Αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη λοιπόν και μας βάζουν σε μεγάλες περιπέτειες όσοι καλλιεργούν την αυταπάτη ότι από σπόντα και μέσα από τις γεωπολιτικές κόντρες των ιμπεριαλιστών θα προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της  χώρας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε ότι από ανάλογη καραμπόλα συμφερόντων στη διαπάλη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα προέκυψε η απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών;

Διαψεύδονται λοιπόν οικτρά όλοι όσοι πρόβλεπαν “απάνεμα λιμάνια” και μιλούσαν για ασφάλεια, γιατί όπως ακόμα λένε “τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ”».

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ακολούθησε στο βήμα της συγκέντρωσης, τονίζοντας:

«Όσα λέει το ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές -και για τις βουλευτικές όταν γίνουν- δεν είναι καθόλου άσχετα, έχουν άμεση σχέση με όσα λέει για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές.

Γι’ αυτό λέμε, με ενιαίο κριτήριο, με την πείρα που έχει ο λαός, να ρίξει παντού, σε κάθε κάλπη, το κόκκινο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις τοπικές».

Σχετικά με τη σύγκλιση των θέσεων των υπόλοιπων παρατάξεων για τα ζητήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης σχολίασε:

«Τελικά είναι ξεκάθαρο. Δεν συμφωνούν μόνο στα γενικά, αλλά και στην καθημερινότητα. Γιατί αυτή εξαρτάται από τη γενική πολιτική στην οποία όλοι ταυτίζονται.

Τι θέλουν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι τους; Να τους πει συγχαρητήρια ο λαός με τη ψήφο του για τα μνημόνιά τους, να τους δώσει “ελευθέρας” να συνεχίσουν όποιος και αν είναι κυβέρνηση.

Με ανεργία, ελαστική εργασία που σπάει κόκαλα και όπως λέει η χθεσινή δική τους στατιστική έριξε το γενικό επίπεδο μισθών κάτω και από το 2016, παρά τη δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού, το φορολεηλασία για να έχουν φοροαπαλλαγές οι τράπεζες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι και που οι 120 δόσεις δεν ελαφρύνουν τους φόρους, αλλά μακραίνουν χρονικά το κυνηγητό, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς για τους οποίους ο Ντράγκι, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, μόλις χτες απάντησε σε Ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, ότι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλουν να κάνουν και τη Θεσσαλονίκη μια πόλη ακόμα πιο εχθρική στους κατοίκους της, πιο φιλική για τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο. Τη θέλουν “Λας Βέγκας” για επιχειρήσεις και Τουρισμό με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, Επισιτισμό και παντού σε συνθήκες γαλέρας και τις γειτονιές γκέτο φτωχών».

Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης στις ερχόμενες εκλογές να αποδείξουν με την ψήφο τους εάν θέλουν έναν δήμαρχο «υπάλληλο κυβερνήσεων και επιχειρηματικών συμφερόντων, ή δήμαρχο διεκδικητή, δίπλα στις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, όπως έχουν αποδείξει ότι έχουν σταθεί οι κομμουνιστές δήμαρχοι της χώρας».