Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον πρόεδρο του ΠΣ της ΠΚΜ-Έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της δράσης φασιστικών ομάδων

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

« Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζει απερίφραστα την τραμπούκικη φασιστική επίθεση που δέχθηκαν μαθητές και γονείς έξω από το 2 ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Η συγκεκριμένη φασιστική δράση έρχεται σε συνέχεια των εγκληματικών επιθέσεων, που προηγήθηκαν, στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στην Πλατεία Ηλιούπολης, του τραμπουκισμού της δημοσιογράφου έξω από τα ΕΠΑΛ Ευόσμου, της ρατσιστικής επίθεσης σε μαθητή του Διαπολιτισμικού Ευόσμου.

Συγκεκριμένα οι φασιστικές ομάδες με τη συμμετοχή εξωσχολικών επιτέθηκαν σε γονείς και μαθητές που ενημέρωναν για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 20/1, ενώ προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης των μαθητών. Τις επόμενες μέρες εμπόδισαν την πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στο ΕΠΑΛ, καλούσαν σε μη χρήση μάσκας και προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου χωρίς καμιά απόφαση των μαθητών, με φασιστικά συνθήματα και πανό.

Η προσπάθεια να μετατραπούν τα ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε πεδίο δράσης ολιγομελών φασιστικών ομάδων που θα δρουν ανενόχλητα χτυπώντας και τραμπουκίζοντας μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, τελικά κάθε έναν και κάθε μια που δε συμφωνεί με τα καλέσματα μίσους και την ιδεολογία τους δεν θα περάσει.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, συμπαραστέκεται στον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας για σχολεία ανοιχτά, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία και αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα μαθητών και εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη συλλογική δράση, χωρίς απειλές και τραμπουκισμούς.

Ταυτόχρονα καλεί την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η δράση αυτών των φασιστικών ομάδων που θέλουν να τρομοκρατήσουν το μαθητικό κίνημα και την εκπαιδευτική κοινότητα ενώ ταυτόχρονα βάζουν εμπόδια στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζει την αντίθεσή του στη συνέχιση της συμμετοχής της Παράταξης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και όσων εκλέχθηκαν με αυτό το συνδυασμό, στις συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου και στις επιτροπές. Ζητά από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών ν’ αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αποπομπή ή αναστολή της συμμετοχής της παραπάνω Περιφερειακής Παράταξης και των μελών της από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διότι αποτελεί τον “αυτοδιοικητικό βραχίονα” του «Λαϊκού Συνδέσμου-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» η οποία έχει κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ως εγκληματική οργάνωση και κορυφαία στελέχη της έχουν καταδικασθεί και έχουν εγκλεισθεί στις φυλακές για ποινικά κολάσιμες πράξεις.»