Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μια σειρά κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα που απασχολούν το λαό της πόλης, παρουσιάσθηκαν μέσα από μια ενδιαφέρουσα ζωντανή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Λαϊκής Σκηνής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της σημερινής, δεύτερης, ημέρας του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.
Η συζήτηση είχε θέμα «”Λαϊκή Συσπείρωση” ισχυρή, το πραγματικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική». Συμμετείχαν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Νέοι, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι έθεσαν ερωτήσεις που έφεραν στο επίκεντρο τα προβλήματα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία, τη λαϊκή και φοιτητική στέγη, τις αθλητικές υποδομές και τα σχολεία, κ.α. Αλλά και γιατί οι νέοι να πάνε να ψηφίσουν και γιατί να επιλέξουν τη Λαϊκή Συσπείρωση.
«Λαϊκή Συσπείρωση» για να βαδίσουμε σε αγωνιστικό δρόμο
Στην ερώτηση γιατί να πάει κάποιος στην κάλπη και να ρίξει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης απ’ τη στιγμή που οι αποφάσεις λαμβάνονται απ’ την κυβέρνηση και την ΕΕ ο Σ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Καταρχάς η ψήφος είναι όπλο και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε, ένα όπλο για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις εργασία, υποδομές που τόσο λείπουν από την περιφέρεια μας όπως είναι έργα και υποδομές πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικής θωράκισης, αντισεισμικής θωράκισης, προστασία από φωτιές, από βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης κλπ.
Να στηρίξουμε και με αυτό τον τρόπο αυτό που όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να ψαχτούμε κάπως διαφορετικά, να βαδίσουμε, να ανοίξουμε το δρόμο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη. Βεβαίως δήμαρχοι και περιφερειάρχες ακολουθούν μία πολιτική η οποία φυσικά και αποφασίζεται σε κεντρικό επίπεδο, η περιφέρεια είναι σαν ένα υπουργείο ή αν θέλετε υφυπουργείο του υπουργείου εσωτερικών για να συνεννοούμαστε, πάνω εννοείται στις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ψηφίσει, έχουν στηρίξει και έχουν εξειδικευτεί στην εφαρμογή τους γενικότερα στη χώρα μας και στην περιφέρεια όλα τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν.
Έχουν όμως ρόλο στο να προωθούν πιο αποτελεσματικά την ακολουθούμενη πολιτική με το μανδύα του αυτοδιοικητικού και λέγοντας ψέματα ότι αυτή είναι αντίβαρο στα προβλήματά του κόσμου ενώ στην πράξη είναι συνένοχοι για όλα όσα ζουμε, αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο πρέπει να κρατήσουμε και πρέπει να θέσουμε και ορισμένα ερωτήματα τα οποία ζητούν απάντηση πριν φτάσουμε στην κάλπη: ποιος θα είναι η φωνή των εργαζομένων, της νέας γενιάς, για τα δικαιώματά μας, η φωνή των αγώνων μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια; ποιος μπορεί να δώσει φωνή στις δίκαιες διεκδικήσεις που υπάρχουν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες για την προστασία του περιβάλλοντος, για χώρους πρασίνου, για έργα που λείπουν και ούτω καθεξής; ποιος μπορεί να κάνει στρατηγική αντιπολίτευση στη διοίκηση Τζιτζικώστα από τη σκοπιά των αναγκών μας, από τη σκοπιά ενός άλλου μέλλοντος το οποίο θέλουμε και διεκδικούμε έτσι ώστε να ζούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες του εικοστού πρώτου αιώνα;
Η απάντηση είναι μία και μοναδική: είναι η Λαϊκή Συσπείρωση που μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό αντίβαρο, το μοναδικό αντίπαλο δέος γενικά στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, σε αυτό το αντιλαϊκό μπλοκ το οποίο διαμορφώνεται από την κυβέρνηση, το δήμο και την περιφέρεια. Οι υπόλοιπες δυνάμεις οι οποίες κατεβαίνουν και ζητάνε την ψήφο μας στηρίζουν ένα δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο του έχει τα κέρδη του κεφαλαίου, μάλιστα τον βαφτίζουν πράσινο ενώ είναι μαύρος για τις ζωές μας, για τα δικαιώματά μας και για το περιβάλλον, έχουν συνδιαμορφώσει όλο αυτό το πλαίσιο για την τοπική διοίκηση που έχει οδηγήσει στην υποχρηματοδότηση, έχει οδηγήσει στην υποστελέχωση κι εκεί υπάρχει πραγματικά διακομματική ομερτά για αυτά τα ζητήματα δεν συζητάει κανένας, προφανώς και συμφωνούν στο να μετατρέπεται η περιοχή μας γενικότερα όλη η βόρεια Ελλάδα αλλά και εδώ η Θεσσαλονίκη σε κόμβο προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων, επικίνδυνων ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και άρα να μετατρέπεται η περιφέρεια μας σε μαγνήτη πολύ μεγάλων κινδύνων.
Όλα αυτά τα ζητήματα λοιπόν μπορούμε να τα βάλουμε κάτω, μπορούμε να τα αξιολογήσουμε, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ και στελεχώνεται το ψηφοδέλτιο μας και από ανθρώπους από άλλες πολιτικές αφετηρίες με τους δικούς τους προβληματισμούς αλλά με την κοινή απόφαση να βαδίσουμε σε αγωνιστικό δρόμο. Ετσι μπορούμε να δώσουμε απάντηση και πραγματικά έχουμε μία μεγάλη δύναμη στα χέρια μας, την ψήφο μας στις 8 Οκτώβρη».
Κριτήριο ψήφου το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών
Σε ερώτηση για την κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών στην Θεσσαλονίκη από φοιτητή ο οποίος όπως τόνισε χαρακτηριστικά χρειάζεται να αλλάξει δύο και τρία ΜΜΜ για να μεταφερθεί από και προς τη σχολή του, ο Σ. Αβραμόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να λένε στους φοιτητές όταν δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους σχολές της Θεσσαλονίκης ότι θα έχουν περιπέτεια να φτάσουν στις σχολές τους» και πρόσθεσε: «Από μόνο του το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών θα μπορούσε να είναι ένα κριτήριο ψήφου, για να καταδικάσουμε όλους αυτούς οι οποίοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και δεν έχουν λύσει το στοιχειώδες, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να έχει τουλάχιστον ένα ολοκληρωμένο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς.
Η κατάσταση είναι τραγική και βεβαίως εμείς έχουμε θέσει αυτά τα ζητήματα και στον περιφερειακό συμβούλιο, πάνω από όλα στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα, τους αγώνες των εργαζομένων για να αλλάξει άμεσα αυτή η κατάσταση, να βρουν χρήματα, να κόψουν από εκεί που τα δίνουν και να προσλάβουν οδηγούς, να πάρουν λεωφορεία, να φτιάξουν λεωφορειακές γραμμές, να συνδέσουν καλύτερα τη δυτική Θεσσαλονίκη με το κέντρο, να συνδέσουν όλη την πόλη καλύτερα με τη Σίνδο και το ΔΙΠΑΕ. Τώρα για το ΜΕΤΡΟ, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, πραγματικά είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα χρεοκοπίας αυτού του δρόμου ανάπτυξης, του τρόπου με τον οποίον σχεδιάζονται δημοπρατούνται και υλοποιούνται αυτά τα έργα, όλη αυτή η ταλαιπωρία 20 χρόνια, 6-7 κυβερνήσεις, αυτή η κατάσταση κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και κανονικά τώρα που μιλάμε δεν έπρεπε απλά να έχει εγκαινιαστεί η κεντρική γραμμή αλλά έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί η πάρα πολύ σημαντική επέκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη για να μπορέσει να απορροφήσει όλες αυτές τις μετακινήσεις ιδιαίτερα από και προς τη δουλειά του εργατόκοσμου, της νεολαίας εδώ πέρα των Δυτικών συνοικιών.
Εμείς διεκδικούμε επιτάχυνση, χρηματοδότηση, χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο και επεκτάσεις προς τα ανατολικά με ιεράρχηση τις γειτονιές οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση. Όλα αυτά λοιπόν τα διεκδικούμε!
Και εκτός από όλα αυτά έχουμε και το έργο του flyover, δεν θέλω να επεκταθώ δεν έχουμε και το χρόνο άλλωστε, που επίκειται η έναρξη των εργασιών που θα σπρώξει χιλιάδες αυτοκίνητα που μετακινούνται στον περιφερειακό μέσα στην πόλη δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση. Εμείς τους είπαμε ανεξάρτητα και πέρα της συνολικότερης διαφωνίας που έχουμε γι’ αυτό το έργο και για τη χρηματοδότηση και για τις επιπτώσεις στο δάσος λαμβάνοντας υπόψη και προβληματισμούς κατοίκων σε όμορες περιοχές, μην τολμήσετε να το ξεκινήσετε χωρίς να έχετε φτιάξει τον ΟΑΣΘ και χωρίς να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον το ΜΕΤΡΟ. Ολα αυτά είναι στο χέρι μας να το διεκδικήσουμε, να τα παλέψουμε, εμείς θα είμαστε η δυνατή φωνή αυτών των διεκδικήσεων μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε και ριζικές αλλαγές που θα επιτρέψουν να έχουμε ένα σύγχρονο, διευρυμένο, αποτελεσματικό, φθηνό σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς με επίκεντρο τη νεολαία, τους εργαζόμενους, την προστασία του περιβάλλοντος λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και ιδιαίτερες ανάγκες όπως οι ανάγκες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, μπορούμε να τα κάνουμε, υπάρχουν τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα».
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση των σχολικών υποδομών ο Σ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι ιεραρχούνται και παρεμβάσεις όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων «γιατί εκεί πέρα είναι το χρήμα για βιομηχανίες, για προμηθευτές, για μεγαλοεργολάβους, σε αντιπαράθεση με την αναβάθμιση του επιπέδου αντισεισμικής ασφαλείας των σχολικών μονάδων που δεν είναι επιλέξιμη στο ΕΣΠΑ το οποίο διαφημίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ ο περιφερειάρχης».
Αθωράκιστη από τις πλημμύρες η Κ. Μακεδονία
Σε ερώτηση για τι θα είχε συμβεί αν το καιρικό φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία είχε χτυπήσει την Κεντρική Μακεδονία, ο Σ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Ναι δεν θα ήμασταν εδώ, θα είχαμε επιστρατεύσει διάφορα πλωτά μέσα για να μπορούμε να μετακινηθούμε και να σώσουμε κόσμο όπως κάνουν σωματεία και φορείς κάτω στη Θεσσαλία.
Δεν είμαστε θωρακισμένοι προφανώς και πραγματικά οι προσπάθειες που κάνει ο περιφερειάρχης να πείσει τον κόσμο ότι είναι σχετικά θωρακισμένη η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να πέσει στο κενό όπως και προσπάθειά του να πείσει ότι τα έργα είναι επιλέξιμα στις ευρωπαϊκές δαπάνες.
Να δώσουμε ορισμένα στοιχεία, καταρχάς από τον προϋπολογισμό τον τακτικό της Περιφέρειας, ο οποίος χρηματοδοτείται από το κράτος είναι ψίχουλα αυτά που δίνονται κάθε χρόνο κυρίως για συντηρήσεις υφιστάμενων υποδομών σε ένα τους κομμάτι και εννοείται δεν έχουν απαντήσει ποτέ στο περιφερειακό συμβούλιο στις επίμονες ερωτήσεις μας δώστε μας μία ολοκληρωμένη εικόνα τι γίνεται σε κάθε Περιφερειακή ενότητα.
Αυτή είναι η Ευρώπη τους, που βγαίνουν ανερυθρίαστα και λένε ότι φυσικά και είναι επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα. Ψίχουλα δίνονται για αποσπασματικά έργα πάνω στα οποία κάνουν πάρτι οι εργολάβοι και όλοι οι επιτήδειοι και τα χρυσοπληρώνουμε.
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, χρειάζεται διεκδίκηση σε κάθε περιοχή. Εδώ οι άνθρωποι δίπλα εδώ στο Καρατάσου πιο κάτω την έχουν πατήσει από το ρεύμα Ξηροποτάμου, άλλο μνημείο αποτελεσματικότητας του αστικού επιτελικού κράτους, μετά από πάνω από 10 χρόνια τώρα παρέδωσε το υπουργείο τη μελέτη γιατί αυτοί είχαν αναλάβει να την κάνουν τότε πριν γίνουν οι αλλαγές όσον αφορά τις αρμοδιότητες στην περιφέρεια που θα ψάξει τώρα να βρει χρηματοδότηση και το πρόβλημα το ξέρουμε από το προηγούμενο master plan των αντιπλημμυρικών το 2003. Και εδώ σκοτώθηκε ο άνθρωπος. Και οι άνθρωποι κάθε φορά που βρέχει αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Χρειάζεται λοιπόν διεκδίκηση, κινητοποίηση, να μπουν μπροστά οι φορείς του εργατικού, του λαϊκού κινήματος και εμείς από δίπλα με όλες τις δυνάμεις και οι δυνάμεις μας το περιφερειακό συμβούλιο και οι βουλευτές του ΚΚΕ, συνολικά οι οργανώσεις μας να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικά μία απάντηση σε αυτή την κοροϊδία, σε αυτές τις χαμένες τετραετίες για τις ζωές μας, σε αυτό το παραμύθι που πουλάνε, γιατί τέτοιος πετυχημένος όπως διαφημίζεται ο Τζιτζικώστας τέτοιος πετυχημένος ήταν και ο Αγοραστός, είναι ίδια πολιτική αφετηρία, ίδια πολιτική αντίληψη, ίδιες πολιτικές προτεραιότητες,τα ίδια παχιά λόγια τα οποία βουλιάζουν στις λάσπες της Θεσσαλίας η καίγονται στα δάση του Έβρου».
Προτεραιότητα μας οι λαϊκές ανάγκες
Ο Βασίλης Τομπουλίδης, εξήγησε σε τι διαφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση από τους άλλους 8 συνδυασμούς που διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, επικαλούμενος την ίδια την πείρα που υπάρχει από τις προηγούμενες εκλογές. Θύμισε ότι το 2019 είχαν κατέβει στις εκλογές 19 υποψήφιοι Δήμαρχοι.
Από αυτούς, τους αυτοαποκαλούμενους ως ανεξάρτητους, οι 10 βρέθηκαν να είναι αντιδήμαρχοι στη διοίκηση του νυν Δημάρχου Κ. Ζέρβα. Και όπως είπε, όλοι τους είναι πλήρως εξαρτημένοι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στα κρίσιμα ζητήματα έχουν εμβληματικές ταυτίσεις, ιδιαίτερα οι υποψήφιοι που στηρίζονται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Και όλοι τους είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων, και συμφωνούν με τις στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Η διαφορά της Λαϊκής Συσπείρωσης, είπε, η τομή, βρίσκεται και στις προτεραιότητες. Αναφέροντας το παράδειγμα της προωθούμενης τουριστικοποίησης της πόλης, σημείωσε ότι τα χρήματα που ρίχνονται σε αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να δίνονται για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες ώστε να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και να φύγουν οι εργολάβοι.
Σε ότι αφορά τις αθλητικές υποδομές και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ευρωπαϊκή πόλη πρότυπο για τον αθλητισμό το 2024, ανέφερε ότι αποτελεί «ανέκδοτο» και ταυτόχρονα πρόκληση. Όπως είπε η Θεσσαλονίκη έχει μόλις 3 ποδοσφαιρικά γήπεδα για να προπονούνται πάνω από 20 ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλης. Γήπεδα που παρακμάζουν, δεν συντηρούνται σωστά, με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Υπάρχει το εθνικό Καυτανζόγλειο στάδιο που επίσης βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε αθλητικές ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις και η Δημοτική αρχή δεν έχει διεκδικήσει τίποτα.
Πάνω από 20 κολυμβητικά σωματεία συνωστίζονται σε δύο εθνικά κολυμβητήρια και το ένα από αυτά που έχει στην ευθύνη του ο Δήμος δεν μπορεί να το λειτουργήσει. Και κάλεσε τους νέους, τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών της πόλης, με αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία νέων υποδομών, κλπ., με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σ΄αυτές τις διεκδικήσεις η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα σχολικής στέγης, με αφορμή την περίπτωση του συγκροτήματος της Κλεάνθους όπου οι μαθητές κάνουν μάθημα με τα μπάζα και μηχανήματα έργου να έχουν καταλάβει την αυλή, στάθηκε καταρχήν στην επικινδυνότητα που υπάρχει από αυτή την πρακτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σημείωσε ότι δεν είναι αυτό το μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας. Ανέφερε το παράδειγμα του 55ου νηπιαγωγείου στην Τούμπα, όπου ο Δήμος δεν στέλνει συνεργεία να καθαρίσουν την αυλή από τα χόρτα και να ανακατασκευάσουν το δάπεδο ώστε να μπορούν να παίζουν τα παιδιά.
Ανέδειξε ότι αιτία γι αυτή την κατάσταση είναι η υποχρηματοδότηση και ανέφερε ότι υπολογίζεται πως για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων οι γονείς βάζουν περίπου 80 εκ. το χρόνο από την τσέπη τους, με τη χρηματοδότηση του δήμου να είναι μόλις 2,4 εκ. ευρώ. Αιτία είναι και η υποστελέχωση της υπηρεσίας συντήρησης σχολικών κτιρίων όπου εργάζονται μόλις 12-14 άτομα για 200 σχολεία. Η υποστελέχωση αφορά και το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας. Την ίδια ώρα οι υποδομές παραμένουν χωρίς ουσιαστική συντήρηση και χωρίς να έχει προχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος. Και την ίδια ώρα χάνονται και χαρακτηρισμένοι χώροι (τουλάχιστον 20 στο δήμο Θεσσαλονίκης) για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων.
Σημείωσε πως αυτή η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν προτεραιότητα τη διεκδίκηση τέτοιων υποδομών, τη διεκδίκηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή. Αντίθετα η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί προτεραιότητα το ζήτημα της σχολικής στέγης. Μπαίνει μπροστά και αναδεικνύει τα προβλήματα, διεκδικεί λύση. Όμως απαιτείται σύγκρουση, αγώνας, για αύξηση της χρηματοδότησης, για συντηρήσεις και επισκευές, για ανέγερση σύγχρονων ασφαλών κτιρίων.
Τέλος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στη στέγαση, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εστίες για την κάλυψη των αναγκών και ταυτόχρονα τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ο Β. Τομπουλίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό απασχολεί όλες τις λαϊκές οικογένειες. Ανέφερε ότι οι εστίες του ΑΠΘ καλύπτουν το 2% των φοιτητών.
Ανέδειξε ότι καμία κυβέρνηση, καμία Περιφερειακή και Δημοτική αρχή δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα γιατί η στέγη αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, τους επενδυτές. Αναφέρθηκε στη βραχυχρόνια μίσθωση που επέτεινε το φαινόμενο αυτό της αύξησης των ενοικίων ιδιαίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και τόνισε ότι πηγή του κακού είναι ότι η κατοικία είναι εμπόρευμα στον καπιταλισμό.
Αναφέρθηκε στο μεγάλο πάρτι των τραπεζών και των fund με τους πλειστηριασμούς εργατικών λαϊκών κατοικιών και στον αγώνα του λαού και των φορέων του μέσα από τον οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εμποδίστηκαν πλειστηριασμοί και εξώσεις.
Και τόνισε ότι απαιτείται σήμερα να διεκδικήσουμε μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα εργατικά σωματεία και άμεσα μέτρα που θα δίνουν ανακούφιση. Ουσιαστική επιδότηση για παράδειγμα στα ενοίκια για τους φοιτητές, με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα και ξενοδοχεία που παραμένουν άδεια. Όπως είπε, ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 125 αδιάθετα ακίνητα που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει και για αυτούς και για άλλους σκοπούς. Να ξεκινήσει πρόγραμμα ανέγερσης φοιτητικών εστιών με την αξιοποίηση διαθέσιμων χώρων.
Και κατέληξε, τονίζοντας πως για να μπορούν οι λαϊκές οικογένειες να έχουν εξασφαλισμένο στον 21ο αιώνα την ικανοποίηση των αναγκών τους με βάση τις δυνατότητες της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης απαιτείται αγώνας, ρήξη, σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό στην πολιτική μάχη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρέπει να εκλεγούν όσο περισσότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Θα μπορεί την επόμενη μέρα να δώσει αέρα στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, ξεκινώντας από την απεργία την επόμενη εβδομάδα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
You must be logged in to post a comment.