Τοποθέτηση Σ.Αβραμόπουλου στην ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 11/6 για Τουρισμό – Πολιτισμό

Για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό και μέτρα προστασίας της υγείας εργαζόμενων και κατοίκων

 

Ερώτημα: Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2019 πόσες ακριβώς ήταν οι αφίξεις οδικού τουρισμού στην ΠΚΜ και πόσες οι αφίξεις στο αεροδρόμιο; Τι προβλέψεις υπάρχουν για φέτος;

Βεβαίως είναι αδύνατο να τοποθετηθούμε για τη λεγόμενη «επανεκκίνηση του τουρισμού» χωρίς να αναφερθούμε στην κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που καθορίζουν και τις επιλογές σε περιφερειακό επίπεδο.

Η ουσία αυτών των επιλογών τις οποίες και εσείς στηρίζετε είναι από τη μια η ενίσχυση των ομίλων και μεγάλων επιχειρήσεων με κάθε τρόπο (επιδοτήσεις μισθών, μείωση «μη μισθολογικού κόστους», φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, αντεργατικές ΠΝΠ, εκ περιτροπής εργασία κλπ) και από την άλλη η προσαρμογή των όποιων υγειονομικών πρωτοκόλλων και περιορισμών στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Βγάζουν μάτι και προκαλούν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας. Απ’ τη μία, απέναντι στο λαό συνεχίζουν την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, ποινικοποιώντας ακόμη και μια απλή διαμαρτυρία ή συνάθροιση και απ’ την άλλη, απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, αναιρούν προκλητικά κάθε «περιορισμό» για να στηρίξουν την κερδοφορία τους. Επιβεβαιώνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται η γύμνια και τα αδιέξοδα του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος και της ίδιας της ΕΕ που στα πλαίσια των ανταγωνισμών και των προτεραιοτήτων των εθνικών οικονομιών αδυνατούν να θεσπίσουν ενιαίο πλαίσιο κανόνων για τον τουρισμό και μεταθέτουν την ευθύνη στο κάθε ξεχωριστό κράτος.

Γενικότερα οι εξελίξεις στον τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα της Διοίκησης αλλά και άλλων παρατάξεων για την «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ως «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε τη βάση της αστικής πολιτικής, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο, αλλά και οδηγεί την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία να αντιμετωπίζει πολύ βαθύτερη κρίση απ’ τις άλλες χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που δεν αποτελούσαν «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τα κέρδη των επενδυτών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τόσο στον τουρισμό όσο και γενικότερα γνωρίζουν ότι το «τουριστικό θαύμα» και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλήρωσαν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας με τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και μια συλλογική σύμβαση εργασίας που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζόμενων στον κλάδο, ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για το «τουριστικό θαύμα». Την ίδια στιγμή οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Πιο ειδικά για την ΠΚΜ  βασικό ζήτημα είναι ότι η επίσπευση του «ανοίγματος» του οδικού τουρισμού και του αεροδρομίου Μακεδονία δεν έχει συνοδευτεί από μια ενίσχυση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και στήριξης των περιοχών που αναμένουν τους περισσότερους επισκέπτες.

Η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΠΚΜ, επιχειρούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών και τους εργαζομένους στον τουρισμό – επισιτισμό. Επιδιώκετε να δημιουργήσετε μια απατηλή εικόνα ότι οι τουριστικές περιοχές είναι προστατευμένες από την πανδημία του κορονοϊού, παρόλο που οι τουρίστες που θα τις επισκέπτονται δε θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό, προληπτικό ιατρικό έλεγχο και χωρίς την εφαρμογή αναγκαίων συστηματικών και καθολικών  μέτρων στα αεροπλάνα.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και οφείλετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν μαζικά κρούσματα επιδημίας είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε νοσοκομεία, σε Κέντρα Υγείας και σε ιατρεία είναι τραγικές, με αποτέλεσμα αυτές οι δομές να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.  Όταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και ιατρείων.

Η επιστολή των φορέων της Χαλκιδικής προς τον Πρωθυπουργό για τα «Ζητήματα Ασφάλειας της Δημόσιας Υγείας και Πρόληψη και Περιορισμός της λοίμωξης COVID-19 την τουριστική περίοδο στην Χαλκιδική» αλλά και το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας προς τους Συλλόγους ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής για την παροχή δωματίων για να εξασφαλισθεί η διαμονή και η σίτιση των πληρωμάτων των ΕΚΑΒ, επιβεβαιώνουν από τη μία την άσχημη κατάσταση στην περιοχή και από την άλλη δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα: μεταφορά της ευθύνης και του κόστους στην τοπική κοινότητα.

Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα webinars ενημέρωσης το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι αφενός αυτά γίνονται «λάστιχο» με βασικό κριτήριο τις απαιτήσεις touroperators, μεγάλων ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιριών και αφετέρου θα καλεστούν να τα εφαρμόσουν εργαζόμενοι σε συνθήκες σκληρής εργασίας και εντατικοποίησης χωρίς την οποιαδήποτε ρήτρα επιπλέον προσλήψεων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Συνολικά, οι τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας, τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, οι κίνδυνοι από την απουσία έργων και την υποχρηματοδότηση της πολιτικής προστασίας ακόμα και η λειψυδρία που αντιμετωπίζουν τουριστικές περιοχές έχουν τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, της διοίκησης της Περιφέρειας, δημοτικών αρχών.

Με βάση τα παραπάνω ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για τη συνδυασμένη ενίσχυση του συστήματος υγείας, των μέτρων πολιτικής προστασίας, των υποδομών των τουριστικών περιοχών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε (και καταθέτουμε στα πρακτικά ολοκληρωμένα τα αιτήματα)

  • Με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζόμενων στον κλάδο, να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις, να μη γίνουν άλλες, να καταργηθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ, να διασφαλιστεί επίδομα ανεργίας για τους ανέργους.
  • Για τους επαγγελματίες, με προτεραιότητα όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12000, να επανενταχθούν άμεσα στο αφορολόγητο, να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και τέλος επιτηδεύματος για το 2019 στην προοπτική της πλήρους κατάργησης τους. Να απαλλαχθούν από χρέη ατομικής ασφάλισης για όλη την περίοδο των έκτακτων μέτρων, να μειωθούν τιμολόγια και να παραγραφούν χρέη για φως, νερό, τηλέφωνο, όσο τα καταστήματα ήταν κλειστά.
  • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του τουρισμού – επισιτισμού. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας υγείας της περιοχής, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Να επιταχτούν από το κράτος οι ιδιωτικές δομές υγείας και να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού.
  • Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ- θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο «έλεγχος» να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.
  • Να υπάρξει σχεδιασμός αξιοποίησης αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας (π.χ επόπτες υγείας) και για το σκοπό αυτό να γίνουν και όλες οι αναγκαίες προσλήψεις, η στήριξη με μέσα μεταφοράς κλπ.
  • Διεύρυνση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού στο ύψος των αναγκών, με διασφάλιση της δυνατότητας έγκαιρης επιλογής και αξιοποίηση του προγράμματος από εργαζόμενους και άνεργους.
  • Να διεκδικηθούν κονδύλια και να ιεραρχηθούν παρεμβάσεις που αφορούν έργα πολιτικής προστασίας, αναβάθμισης του οδικού δικτύου
  • Για όλα τα παραπάνω απαιτούνται κονδύλια και βεβαίως να επιβαρυνθούν οικονομικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ως γνωστό συνεισφέρουν μόνο στο 5% των φορολογικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 95% το φορτώνονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρούμε ότι η αναψυχή και η ξεκούραση πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.  Να απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της ΠΚΜ, σύγχρονες υποδομές, πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, η νεολαία που τώρα αδυνατούν , σε ένα μεγάλο ποσοστό κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Να έχουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο συγκροτημένα δικαιώματα και όχι να χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας, συνθήκες γαλέρας. Να απολαμβάνουν και οι ίδιοι ημέρες ξεκούρασης και αναψυχής, να μειωθεί ο ημερήσιος χρόνος εργασίας ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής με ταυτόχρονη αύξηση του εισοδήματος τους.

Ταυτόχρονα να μπορεί να στηριχθεί η υποδοχή των επισκεπτών με έργα υποδομής και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Να μπει τελικά φρένο σε μια τουριστική ανάπτυξη που κοιτάει στην τσέπη, και όχι στο πως θα γίνει γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Για όλα τα παραπάνω βεβαίως απαιτούνται μεγάλες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα τα κατοχυρώσουν ανεπίστρεπτα. Απαιτείται να χαράξουμε πραγματική εναλλακτική πορεία, να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης όπου το βασικό κριτήριο θα είναι η συνδυασμένη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι η κερδοφορία των λίγων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αποκαλύπτοντας τους μύθους σας για μια τουριστική ανάπτυξη που δήθεν τους «χωράει όλους» και ταυτόχρονα στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στον κλάδο.

 

Για την κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού, το ΚΕΠΟΘΕ και τη στήριξη της Περιφέρειας προς τους καλλιτέχνες

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» χαιρετίζουμε καταρχήν τους χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες του Πολιτισμού, που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να δημιουργούν και να ζουν από τη δημιουργία τους, αναζητώντας έναν δρόμο για να απαλλαγούν από τα μεγάλα προβλήματα που τους πνίγουν.

Βεβαίως η βασική κατεύθυνση διαδοχικών κυβερνήσεων και της Διοίκησης είναι ότι (και ίσως γι’ αυτό να τα συζητάμε και μαζί σήμερα) η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ένα προϊόν, ένα εμπόρευμα με διατίμηση που στηρίζει ως βασικός πυλώνας τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού. Ένα «ντεκόρ» δηλαδή για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στο χώρο του τουρισμού.

Αυτή η κατεύθυνση δεν έχει καμιά σχέση με την υπαρκτή ανάγκη οι επισκέπτες της περιοχής να γνωρίσουν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της περιοχής. Αν αυτές ήταν οι προθέσεις σας θα υπήρχε μια τελείως διαφορετική κατάσταση όσον αφορά την χρηματοδότηση των μουσείων, τη χρηματοδότηση και στήριξη των εργασιών αρχαιολογικών ανασκαφών, θα ήταν διαφορετικός ο ίδιος ο προσανατολισμός ανάδειξης και της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής. Ταυτόχρονα θα δίνονταν βήμα έκφρασης σε όλες τις μορφές τις τέχνης, σε όλους τους δημιουργούς, θα υπήρχαν υποδομές που να μπορούν να στεγάσουν από μεγάλες παραστάσεις και εκθέσεις μέχρι και την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία. Δεν θα βρίσκονταν η πλειοψηφία των καλλιτεχνών μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Καλλικράτη έχει διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη άσχημη κατάσταση και στον τομέα του Πολιτισμού με επίκεντρο βέβαια τους Δήμους και όχι την Περιφέρεια που δεν έχει αντίστοιχη αρμοδιότητα. Σε γενικές γραμμές ενισχύθηκε η εμπορευματοποίηση, η ανταποδοτικότητα με συγκεκριμένες επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενου όσο και στην τσέπη του λαού.

Στην Περιφέρεια λειτουργεί το ΚΕΠΟΘΕ ως επιχείρηση βασικά στη λογική της ανταποδοτικότητας και με περιορισμένα κονδύλια.Όσον αφορά τη λειτουργία του ΔΣ του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, δε γίνεται προφανώς να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, με αναδρομικές εγκρίσεις καλλιτεχνικών εκδηλώσεων οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί χωρίς να προηγείται συζήτηση και έγκριση πάνω στο περιεχόμενο από το ΔΣ του.

Με βάση λοιπόν τους πόρους που διατίθενται, θα μπορούσαν να προγραμματιστούν από το ΔΣ του Κέντρου-τουλάχιστον σε επίπεδο θέλησης, κοστολόγησης κλπ- εκδηλώσεις και να διεκδικηθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση τους. Εκδηλώσεις που να φέρνουν τις διάφορες μορφές της τέχνης κοντά στα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρονα να αποτελούν και έναν ζωτικό χώρο παρουσίασης, αλλά και ανάδειξης καλλιτεχνών και ερασιτεχνικών σχημάτων, τουλάχιστον της ΚΜ

Είμαστε θετικοί λοιπόν στην αναζήτηση τρόπων στήριξης των ανθρώπων του Πολιτισμού της περιοχής μας από την Περιφέρεια και σε συνεργασία με τους Δήμους. Θα ήταν για παράδειγμα μια σκέψη η παραχώρηση χώρων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, η διοργάνωση εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους. Θέτουμε ορισμένες προϋποθέσεις:

– Να εξασφαλιστεί ότι το αντίτιμο των εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις τις οποίες θα στηρίξει η Περιφέρεια να έχει όρια. Δεν γίνεται να βλέπουμε εισιτήρια 20-30 ευρώ ιδιαίτερα μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση

– Δεν μπορεί να δίνονται διευκολύνσεις σε κάποιον παραγωγό και επειδή δεν βγήκε η εκδήλωσή του να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους.

– Τέλος πρέπει να μας απασχολήσει με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή, η οποία κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνεται με ανοιχτούς διαγωνισμούς και όχι αναθέσεις .

Ταυτόχρονα ως «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζουμε τα αιτήματα του κλάδου όπως αυτά έχουν  διατυπωθεί και στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

  • Καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και ανανέωσή του για όσο διάστημα κρατούν οι συνέπειες της πανδημίας.
  • Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Χορήγηση του επιδόματος των 800 € στους εργαζόμενους με πολλαπλούς εργοδότες που δεν έχει γίνει αναστολή σε μια από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται.
  • Παροχή του εποχικού επιδόματος που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο.
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου, και ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, όπως οι σκηνοθέτες – παραγωγοί κ.ά., απαλλαγή τους από την καταβολή εισφορών για την ατομική ασφάλιση το επόμενο 4μηνο χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαμόρφωση αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ και απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος.

Κατά τη γνώμη μας ο καθημερινός αγώνας για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής παιδείας, για την πρόσβαση του λαού μας στην πολιτιστική δημιουργία, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στο χώρο του Πολιτισμού μπορεί να βρει πραγματική δικαίωση σε μια κοινωνία η οποία θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του για συνεχή άνοδο του βιοτικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε, για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική.

 

Σχόλιο για ανακοινώσεις Τζιτζικώστα–Χαρδαλιά για ζητήματα πολιτικής προστασίας

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά – Τζιτζικώστακινούνται στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού για όλα τα ζητήματα. Καμιά απόλυτη ετοιμότητα δεν υπάρχει για την αντιπυρική περίοδο όταν η μάχη θα δοθεί με τις ίδιες δυνάμεις σε επίπεδο ΠΚΜ, με τη γνωστή υποχρηματοδότηση και τα κενά που έχουν οδηγήσεις πανελλαδικά σε τραγικές καταστάσεις. Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρχει σε επίπεδο αντιπλημμυρικής θωράκισης αφού μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν βουλιάξει η Χαλκιδική, η Πιερία, ο Λαγκαδάς, το Πολεοδομικό! Προτείνουμε να είστε πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις γιατί αυτού του τύπου οι καθυσηχαστικές δηλώσεις έγιναν φτερό στον άνεμο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην περίπτωση του Ματιού όσο και στην περίπτωση της Μάνδρας με τραγικά αποτελέσματα.