Σχετικά με την ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για την καύση RDF/SRF από την Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Μακεδονίας»,

σχετικά με την 10η Ειδική Συνεδρίαση, της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,
στις 14/07/2020, με θέμα: «Ενημέρωση – Συζήτηση περί των εξελίξεων σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντων της εταιρίας “Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ”»

 

Αποκαλυπτική και χρήσιμη για εξαγωγή συμπερασμάτων ήταν η Ειδική συνεδρίαση, 14/7, της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μ.Ε.Θ. της ΠΚΜ, με θέμα την κυβερνητική αδειοδότηση της εταιρίας ‘’Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ’’ για καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF/SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας.

Η διοίκηση της Περιφέρειας είχε αρνηθεί επανειλημμένα τα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ), δηλώνοντας αναρμοδιότητα. Πρόκειται για προσχηματική άρνηση, καθώς η παραγωγή και καύση RDF/SRF προβλέπεται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), το οποίο έχει εγκριθεί από το ΠΣ και επομένως είναι πολιτικά αρμόδιο όργανο που μπορεί να τοποθετείται σε πλευρές εφαρμογής του σχεδιασμού.

Το βάρος των εξελίξεων, των αντιδράσεων των κατοίκων, φορέων, σωματείων οδήγησε τη διοίκηση Τζιτζικώστα στον ελιγμό να φέρει το θέμα για συζήτηση στη ΜΕΘ με τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως τη δυνατότητα άμεσης παρουσίας και παρέμβασης των φορέων μέσα από μια δια ζώσης διαδικασία σε κατάλληλο τόπο και με κατάλληλο τρόπο, ώστε να ακουστεί η φωνή όλων. Η επιλογή να συζητηθεί το θέμα στην καρδιά του καλοκαιριού, αρκετούς μήνες από τότε που τέθηκε το ζήτημα, όπως και ο τρόπος απόδοσης λόγου σε όσους ήθελαν να παρέμβουν, αποδεικνύει, ότι εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Η ξεκάθαρα παρελκυστική τακτική της Διοίκησης, διευκολύνει την εταιρία να κερδίσει χρόνο και τη κυβέρνηση να υλοποιήσει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της.

Η εταιρία επανέλαβε τα γνωστά της επιχειρήματα που δεν πείθουν κανένα. Πρόβαλε την περιβαλλοντική νομοθεσία λάστιχο, που υποβοηθά την κερδοφορία των ρυπογόνων βιομηχανιών. Βασίστηκε στην επιστημονικοφανή τεκμηρίωση μελετών με προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις (ΜΠΕ, Μελέτη Διασποράς Ρύπων, έκθεση ΤΕΕ/ΤΚΜ), που μεταξύ άλλων παραβλέπουν τις δημοσιευμένες σοβαρές ενστάσεις, μέχρι και την εναντίωση, που διατυπώνει μερίδα του επιστημονικού κόσμου διεθνώς, σχετικά με την παραγωγή και καρκινογόνα καύση απορριμματογενών καυσίμων, την ενσωμάτωση τοξικών συστατικών τους στα δομικά υλικά.

Αποδείχθηκε ξανά, η υποστήριξη, των παρατάξεων των αστικών κομμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των διαδοχικών κυβερνήσεων, του ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων)  και του ΠΕΣΔΑ. Πρόκειται για κατευθύνσεις και νόμους, που προωθούν τόσο την καύση απορριμμάτων, όσο εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν τη διαχείριση αποβλήτων, από τη μια γεμίζοντας κέρδη τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη οικονομικά βάρη, καταστροφή του περιβάλλοντος και επιβάρυνση της δημόσιας υγεία. Συμφωνούν όλοι στην καύση, άλλοι μέσα στον αστικό ιστό, άλλοι έξω.

Αποκορύφωμα αποτελεί η υπερψήφιση του ψηφίσματος της Διοίκησης της ΠΚΜ, που παρουσιάζει το «μαύρο άσπρο», και επαναφέρει ως προτεραιότητα  την συνέχιση μιας ανούσιας διαβούλευσης κερδίζοντας επιπλέον χρόνο για την εταιρία. Η καύση έχει πια τη σφραγίδα Τζιτζικώστα και των υπόλοιπων που στοιχίζονται πίσω από αυτές τις κατευθύνσεις.

Ανεξάρτητα από τη, για λόγους πολιτικάντικης σκοπιμότητας, τελική ψήφο, η παράταξη «ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε την στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων στην οποία εντάσσεται και η καύση RDF/SRF στην τσιμεντοβιομηχανία και διαφώνησε στον τρόπο εφαρμογής της. O εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ το ψήφισε, με επιμέρους παρατηρήσεις, ο εκπρόσωπος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» ψήφισε υπέρ. O δε εκπρόσωπος της ΧΑ μετά από τους «φιλιππικούς» της μη εμπιστοσύνης στην εταιρία και κυρίως στο κράτος που τη στηρίζει, τελικά απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Οι «εποικοδομητικές» τους προτάσεις εξαντλούνταν στην κρατική επιδότηση, δηλαδή από τις λαϊκές τσέπες, της εταιρίας για χρήση φυσικού αερίου και την μετεγκατάστασή της στο αόριστο μέλλον, πρόταση που στερεί πόρους από το λαό της περιοχής για σχολεία, περιβαλλοντικούς ελέγχους κλπ, ενώ οι μεγαλομέτοχοι της ‘’Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ’’ δεν ξέρουν τι έχουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ανέδειξε τις ευθύνες της διοίκησης της ΠΚΜ, των κυβερνήσεων διαχρονικά, της σημερινής της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ,  τις ευθύνες των κομμάτων και των παρατάξεών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Κατέρριψε την έωλη επιστημονικοφανή επιχειρηματολογία, με θέσεις που ενισχύθηκαν από την παρουσία στη συνεδρίαση και  επιστημόνων που τίμησαν την ιδιότητά τους. Κατέθεσε ψήφισμα, που καταψηφίστηκε, με σαφή  αντίθεση στην καύση των απορριμμάτων και ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των αγώνων και των λαϊκών διεκδικήσεων.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συμβάλουν σε αυτόν. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φορείς και διεκδικούμε: να εξαιρεθεί από τον ΠΕΣΔΑ η πρόβλεψη παραγωγής και καύσης απορριμματογενούς καυσίμου, να ανακληθεί η αδειοδότηση της ‘’Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ’’. Να πραγματοποιηθούν μελέτες για την υφιστάμενη κατάσταση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Να ενισχυθούν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ. Ταυτόχρονα να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να ενισχυθεί  η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των ΧΥΤΑ και ΣΜΑ της περιοχής, με κρατική ευθύνη.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας σε αντεπίθεση απέναντι στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων, στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα είναι ένας ενιαίος κρατικός φορέας που θα συγκεντρώσει πόρους και δυναμικό και θα διαχειρίζεται αποκλειστικά όλη την αλυσίδα αποκομιδής, μεταφοράς, διαχείρισης των απορριμμάτων.