Ανοιχτή συγκέντρωση στο πάρκο «Καφαντάρη».

Το κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, παντού, σε όλες τις κάλπες, μεταφέρθηκε και στο Β’ Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα από ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο πάρκο «Καφαντάρη».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Φίλιππος Μπαντής, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος και ο Αλέξανδρος Πατσώνας, υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος.  Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκε η δραματική κατάσταση που επικρατεί στις γειτονιές του πιο υποβαθμισμένου Διαμερίσματος του Δήμου αλλά και οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης, των κομμάτων που επι δεκαετίες κυβερνούν τη χώρα και το Δήμο.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς σαν ΚΚΕ τολμάμε να κάνουμε ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την πόλη κάτι που δεν τολμάνε να κάνουν οι άλλοι συνδυασμοί, γιατί απλά όταν θα ρωτηθούν από τον κόσμο σε κάθε γειτονιά, και ιδιαίτερα σε αυτό εδώ το υποβαθμισμένο διαμέρισμα της πόλης, τι έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτές τις γειτονιές και τις λαϊκές οικογένειες που κατοικούν εδώ, δεν θα έχουν τι να απαντήσουν:  Για την έλλειψη και των ελάχιστων υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού, για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς που κλείνουν, για τα ιατρεία που δεν υπάρχουν, για την πορνεία που συνεχίζει να υπάρχει στους δρόμους, για τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα. Για το γεγονός ότι δεν μπορούν κι εδώ να ζήσουν τα μικρομάγαζα γιατί αναγκάζονται να πληρώσουν τεράστιους φόρους τοπικούς και ανταποδοτικά τέλη και μάλιστα με τον ίδιο συντελεστή φορολογίας με το πολυκατάστημα  στην Τσιμισκή.

Αυτή η περιοχή έχει μια συγκεκριμένη κοινωνική σύνθεση. Εδώ μένουν εργάτες, άνεργοι, απολυμένοι από πολλούς παραδοσιακούς κλάδους που εξαφανίσθηκαν, συνταξιούχοι, μετανάστες. Εδώ δηλαδή κατοικεί ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς της Θεσσαλονίκης. Σιγά μη δώσουν σημασία οι υπηρέτες των αφεντάδων, σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο.

Εμείς παλέψαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια χέρι χέρι με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ερχόμαστε και να καλούμε τον κόσμο να σηκώσει το κεφάλι του, να στηρίξει Λαϊκή Συσπείρωση, ΚΚΕ παντού.

Εμείς δεν κρύβουμε την ταυτότητά μας σε αντίθεση με όλους τους άλλους που εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι.

Καλούμε το λαό, να μην πει ευχαριστώ σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους άλλους, για τα μνημόνια που έφεραν και κατατρέχουν τη ζωή μας. Με την ψήφο του να μην  δώσει το ελεύθερο να προχωρήσουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν στα συρτάρια τους και συντονίζει η ΕΕ».

Αναφερόμενος στα σχέδια για την περιοχή, ο Σ. Ζαριανόπουλος, τόνισε ότι έχουν τη σφραγίδα των επιχειρηματικών συμφερόντων. «Θέλουν να φτηνύνει ακόμη περισσότερο και εξοβελίζουν το λαϊκό κόσμο από αυτές τις γειτονιές κάνοντάς τες αβίωτες. Θέλουν να απελευθερωθεί ο χώρος, ιδιαίτερα προς το λιμάνι, όπου αναπτύσσονται τεράστιοι ανταγωνισμοί, για να αποτελέσει μια ενιαία οντότητα επιχειρηματική με διάφορες δομές, από ξενοδοχεία, επιχειρηματικά κέντρα, logistics για τις μεταφορές». Και κάλεσε το λαό να αντισταθεί σε αυτά τα σχέδια και με την ψήφο του. Με ψηλά το κεφάλι, με αισιοδοξία, να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί. Να αναδείξει ακόμη ισχυρότερη τη δική του φωνή, δυναμώνοντας τη Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ.  Να αποκαλύψει τους σχεδιασμούς τους, να τους πάει κόντρα, να οργανώσει τον αγώνα μαζί με τους κομμουνιστές, σε κάθε γειτονιά, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

Ο Φίλιππος Μπαντής, αναφέρθηκε στην εμπειρία που είχε τα προηγούμενα 8 χρόνια ως διαμερισματικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία» της νυν διοίκησης του Δήμου. Όπως είπε «είδα από μέσα πως λειτουργούν τα πράγματα, τις τρικλοποδιές, πως λειτουργούν τα συμφέροντα. Πάλεψα μαζί με τους κατοίκους για τα αυτονόητα, τους ελεύθερους χώρους, τις παιδικές χαρές, την καθαριότητα, τα σχολεία.  Ανακόψαμε πρόστιμα που έβαζε ο δήμος στους καταστηματάρχες και τους κατοίκους για τα άθλια πεζοδρόμια. Ακόμη κι αυτό το πάρκο έμεινε μισοτελειωμένο, χωρίς φωτισμό, με τα νερά να λιμνάζουν και τα κουνούπια μόνιμους επισκέπτες όλο το χρόνο. Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση πήγε αλλού, για συμφέροντα κάποιων. Επί 8 χρόνια ήμουν ευνουχισμένος. Επέλεξα να μη συνεχίσω έτσι. Να παλέψω μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση».

Τέλος κάλεσε το λαό να μην σκορπίσει την ψήφο του σε υποψήφιους αντιδημάρχους, δηλαδή «τους σημερινούς υποψήφιους δημάρχους που αύριο θα είναι υποψήφιοι αντιδήμαρχοι και θα συνωστίζονται έξω από τα γραφεία της εξουσίας ζητώντας αμειβόμενες θέσεις».

Ο Αλέκος Πατσώνας, αναφέρθηκε στο ρόλο της τοπικής διοίκησης προς όφελος του κεφαλαίου. Όπως είπε «στο οικονομικό σύστημα που ζούμε η γη είναι εμπόρευμα και η χρήση της μεγαλώνει ή μικραίνει την αξία του εμπορεύματος. Αυτό απαντά στο για ποιο λόγο δεν αξιοποιούνται προς όφελος των λαϊκών αναγκών οι ελάχιστοι χώροι που έχουν απομείνει ελεύθεροι. Σημαίνει ότι ετοιμάζονται μπίζνες στην περιοχή που γειτνιάζει με το λιμάνι». Επιπλέον θύμισε ότι το Β’ Διαμέρισμα φιλοξενεί και τα 47 πορνεία της πόλης παράλληλα με την πεζοδρομιακή πορνεία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να γίνονται θεατές της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ζωής,. με την συναίνεση της τοπικής διοίκησης.

Προέτρεψε να εκφραστεί δυναμικά η οργή και η αγανάκτηση του λαού με ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση. «Να βάλουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά. Με ενιαία απάντηση στις κάλπες δυναμώνοντας το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση παντού», είπε.