Για την ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ

Λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, των δικαιολογημένων αντιδράσεων κατοίκων και φορέων, λόγω της εμπλοκής του ίδιου του Περιφερειάρχη, της Επιτροπής Ανάπτυξης, κεντρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, θεωρούμε ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί ολοκληρωμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η τελική έκθεση αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι η δυσοσμία αποτελεί προϊόν της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ.

Γνωρίζουμε ότι τη βασική ευθύνη για την τραγική κατάσταση την έχουν οι κυβερνήσεις, προηγούμενες και σημερινή, που δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να λυθεί το ζήτημα, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία κόβονται και ράβονται στα μέτρα της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι βασικό κριτήριο της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού.

Δεν ισχύει βέβαια και ο ισχυρισμός  της Διοίκησης της ΠΚΜ ότι έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα 40 ετών και ότι έκανε προτάσεις πάνω και από τα όρια αρμοδιοτήτων της. Το ότι εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένες ενώσεις και επιβεβαιώθηκε ο ένοχος των οποίο γνωρίζαμε δε λύνει το πρόβλημα. Αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα το οποίο μάλιστα άργησε χαρακτηριστικά, αφού είναι γνωστό ότι η Διοίκηση της ΠΚΜ σε προηγούμενη φάση απένταξε το έργο προσδιορισμού των μερκαπτανών.

Ακόμα θεωρούμε ότι η Διοίκηση είναι πολιτικά συνυπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του μηχανισμού περιβαλλοντικών ελέγχων. Αλλά και για το γεγονός ότι γενικά στηρίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει ως προαπαιτούμενο και τη χαλάρωση των ελέγχων σε ρυπογόνες βιομηχανίες (φάνηκε στο τελευταίο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο). Ταυτόχρονα, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης χαρακτηρίζεται από τη θυσία της προστασίας του περιβάλλοντος στο βωμό των κερδών και από την αναρχία στην παραγωγή και στη χωροθέτηση χρήσεων που έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα «συνύπαρξης» ρυπογόνων και επικίνδυνων χρήσεων με κατοικημένες περιοχές.

 

Σε αυτή τη φάση σας καλούμε:

  1. Να λάβετε συγκεκριμένη θέση για το γεγονός ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, δηλαδή υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και στην υλοποίηση των υποτιθέμενων δεσμεύσεων των ΕΛΠΕ που κατά τη γνώμη μας δεν καλύπτουν πλήρως ούτε καν τις προτάσεις του ΑΠΘ.
  2. Να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ένταση των περιβαλλοντικών ελέγχων και την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
  3. Να πιέσετε με όλους τους τρόπους για την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται από το ΑΠΘ προς τα ΕΛΠΕ και την κυβέρνηση.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζουμε με τις θέσεις μας αλλά και τη συμμετοχή των συμβούλων μας στον αγώνα τα δίκαια αιτήματα των φορέων για άμεσα μέτρα που επιστημονικά τεκμηριωμένα θα οδηγήσουν στη βελτίωση της κατάστασης, για επιδιμιολογική έρευνα στην περιοχή, για επικαιροποίηση και αναθεώρηση των σχεδίων αντιμετώπισης ενδεχόμενου τεχνολογικού ατυχήματος.

Ταυτόχρονα καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής σε αντεπίθεση, στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της παραγωγής της ενέργειας, και στη χωροθέτηση χρήσεων κατοικίας και βιομηχανίας, με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.