Για τη δυσοσμία σε Εύοσμο και Κορδελιό

Κοινή δήλωση του υποψηφίου Περιφεριάρχη Κ. Μακεδονίας Σωτήρη Αβραμόπουλου και του υποψήφιου Δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Θανάση Κοκονά

Το «Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ επιβεβαίωσε το προφανές. Ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας των Δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης από θειούχες ενώσεις είναι γεγονός και ότι οι βιομηχανικές δραστηριότητες και τα απόβλητα των ΕΛΠΕ, είναι οι κύριες πήγες ρύπανσης της περιοχής.

Τι άλλο επιβεβαιώθηκε; Οι ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, που μπροστά στην ανάγκη κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων η δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών πάει περίπατο.

Επιβεβαιώθηκαν όμως και οι διαχρονικές ευθύνες της τοπικής διοίκησης (Δήμος-Περιφέρεια), που οι Διοικήσεις τους, όπως και τα κόμματα τους, σιωπούν ένοχα στην υποβάθμιση της ζωής και του περιβάλλοντος, παίζοντας το γνωστό “πινκ-πονκ” των ευθυνών από την περιφέρεια στο υπουργείο και αντίστροφα.

Επιβεβαιώθηκε ακόμα ότι οι όποιες χορηγίες απο τα ΕΛΠΕ, πέρα από ότι είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη της εταιρίας, σκοπό έχουν να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις που δημιουργούν με την δραστηριότητα τους.

Στην προσπάθεια συγκάλυψης του όλου προβλήματος, βαριές είναι οι ευθύνες της  διοίκησης του Δήμου, που έβαλε πλάτη στην συγκάλυψη του σκανδάλου με τον τεράστιο μηχανισμό παρακολούθησης οργανώσεων, φορέων, πολιτικών παραγόντων, προσώπων της Τοπικής Διοίκησης και απλών ανθρώπων, που είχε στηθεί κατά παραγγελία της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), προκειμένου να φακελωθεί όποιος αντιδρά σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι τη δυσφημούν και ότι θίγουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία της!  Ενώ την ίδια στιγμή που κατέθετε ανούσιες μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, όταν και οι πέτρες γνώριζαν ποιος ευθύνεται για την ρύπανση, ταυτόχρονα απαιτούσε από τα ΕΛΠΕ χορηγίες ύψους 8.000 ευρώ για την χρηματοδότηση του 24ου Φεστιβάλ Παιδείας.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουμε επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα με παρεμβάσεις σε Δήμο, Περιφέρεια και Βουλή, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην περιοχή. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή οφείλουν να πάρουν άμεσα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ρυπαίνουσα εταιρία θα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα με δαπάνες αποκλειστικά δικές της. Με δαπάνες του υπαίτιου της ρύπανσης να εκπονηθεί επιδημιολογική μελέτη για τους εργαζόμενους στην εγκατάσταση και τον πληθυσμό της περιοχής, που υφίστατο επί δεκαετίες το πρόβλημα της  δυσοσμίας, εφόσον προς τούτο συνηγορεί και μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, να αναζητηθούν και εντοπισθούν από επιστημονικο -τεχνική άποψη τα ακριβή και συγκεκριμένα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα, ώστε να προληφθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

 

Όλοι στην εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Εύοσμου-Κορδελιού με θέμα την Ρύπανση

Κυριακή 17 Μάρτη, 11πμ, στο ΚΑΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ.