Οι πόλεις μπορούν να αναδείξουν δημάρχους μαχητές, διεκδικητές. Δημάρχους του ΚΚΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

«Οι πόλεις όμως μπορούν να αναδείξουν δημάρχους μαχητές, διεκδικητές. Δημάρχους του ΚΚΕ. Άλλωστε το Κόμμα μας έχει παράδοση δεκαετιών στον τομέα αυτό», τονίζει σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο του «Τύπου Θεσσαλονίκης» και στον δημοσιογράφο Δανιήλ Γ. Παπαδανιήλ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αν ο λαός -όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη- το αποφασίσει, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Αρκεί να το συνειδητοποιήσει, να το αποφασίσει, να οργανωθεί, να παλέψει. Αυτό προτείνει, γι’ αυτό παλεύει το ΚΚΕ».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

– Κύριε Ζαριανόπουλε, ολοκληρώνεται πλέον ο κύκλος του Ευρωκοινοβουλίου και επιστρέφετε στα γνωστά …λημέρια των αυτοδιοικητικών. Τι αφήνετε πίσω σας, τι προσδοκάτε για το μέλλον;

– Η θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο στάθηκε σημαντική πηγή γνώσης πώς η ΕΕ επηρεάζει  τη ζωή του λαού: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο προς το χειρότερο. Η εποπτεία συνεχίζεται, τα μνημόνια παγιώνονται  μόνιμα. Ο λαός να μην περιμένει τίποτα από αυτήν και τα κόμματα που την υποστηρίζουν.

Η ΕΕ έχει και «αυτοδιοικητική» πολιτική: Δήμους και περιφέρειες τροχονόμους επιχειρηματικών συμφερόντων μοιράζοντας υπηρεσίες, χώρους, μπίζνες, δήμους φορομπήχτες. Η ΕΕ αρνείται να αποζημιώσει τον κόσμο που πλήττεται από σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές. Να χρηματοδοτήσει έργα προστασίας. Είναι κονδύλια  βγαλμένα από τη  φορολόγηση του λαού, το ΦΠΑ που πληρώνει σε κάθε συναλλαγή. Με ό,τι αποκόμισα από τη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, όση εμπειρία διαθέτω από προηγούμενη θητεία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τη δράση στο εργατικό κίνημα της πόλης, θα επιδιώξω να ανταποκριθώ στα καθήκοντα που μου ανέθεσε το Κόμμα μου, το ΚΚΕ, στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

– Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, είπε σχετικά πρόσφατα ότι πρέπει «ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε παλιούς και νέους “σωτήρες”…», ωστόσο και για Δήμο και για Περιφέρεια έπεσε σε δύο «Σωτήρες», δύο Σωτήρηδες υποψηφίους στη Θεσσαλονίκη και στην Κ. Μακεδονία. Υπό την έννοια αυτή, πώς σχολιάζετε τα ψηφοδέλτια και τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ;

Μιλήστε μας για τους ανθρώπους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς και για την αναλογία των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες;

– Είμαστε δύο Σωτήρηδες υποψήφιοι, σε Περιφέρεια και Δήμο, αλλά δεν είμαστε «σωτήρες». Ο λαός έχει πικρή πείρα απ’ αυτούς, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια σώζονται μόνο τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, εφοπλιστές.

«Σωτήρας» του λαού είναι ο ίδιος ο λαός. Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ είναι η απάντηση στην πολιτική κατάσταση της σαπίλας, του αδιεξόδου. Ψηφοδέλτια μάχης, με ταξικό πρόσημο, από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τους νέους, μαχητές στους καθημερινούς αγώνες για τα τοπικά προβλήματα, τη δουλειά, το μισθό, τη σύνταξη, κατά των πλειστηριασμών και των φόρων, τα λαϊκά δικαιώματα, ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε βάση τους.

Είναι ψηφοδέλτια της λαϊκής πλειοψηφίας της πόλης, κόντρα στην ελάχιστη μειοψηφία της πόλης που κερδίζουν όσο περισσότερο βασανίζεται ο λαός: Τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, τους τραπεζίτες. Ψηφοδέλτια συσπείρωσης κάθε αριστερού, προοδευτικού, που απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το βάζει κάτω. Βλέπει ότι το ΚΚΕ μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση. Να βάλει εμπόδια στον κατήφορο με όποια κυβέρνηση.

– Ποιο το όραμα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» της οποίας ηγείσθε, για τη Θεσσαλονίκη του αύριο; Μιλήστε μας αναλυτικά για το σχέδιό σας, για τις προτεραιότητές σας. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει διέξοδο στα σωρευμένα προβλήματα της πόλης και των πολιτών της και να τη βγάλει από το γκρίζο που, κατά πολλούς, τη βαραίνει; 

– Να ανακόψουμε τη χειροτέρευση των όρων διαβίωσης στην πόλη. Την παραπέρα παράδοσή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες ανταγωνίζονται όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Να μην είναι ο δήμος τοπικό συμπλήρωμα ενός αντιλαϊκού κράτους, αλλά αντιπολίτευση σ’ αυτό.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι (Πάτρα, Καισαριανή, Ικαρία, Χαϊδάρι, Πετρούπολη) απέδειξαν ότι όλα αυτά γίνονται πράξη. Δεν αλλάζει η συνολική κατάσταση όσο υπάρχει αυτό το αντιλαϊκό κράτος, αλλά παίρνουν μέτρα, ελαφρύνουν το λαό από τοπικούς φόρους και χαράτσια, αρνούνται παράδοση χώρων στα συμφέροντα, κάνουν έργα αναγκαία για το λαό με τους εργαζόμενους των δήμων και όχι εργολάβους, με πολύ μικρότερο κόστος γιατί δεν εμπλέκεται το κέρδος. Δεν πετάνε εργαζόμενους των δήμων στο δρόμο, τους υπερασπίζονται μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα τους για μόνιμη δουλειά.

Καθαριότητα σημαίνει όχι εργολάβος, όπως λέει ο υποψήφιος της ΝΔ, αλλά προσλήψεις εργαζόμενων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που αρνιόταν σαν υπουργός η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, ανάκτηση των δημοτικών δομών που δόθηκαν σε εργολάβους (π.χ. ΣΜΑ). Συγκοινωνίες ανθρώπινες σημαίνει όχι το  σκάνδαλο του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, αλλά ούτε τον δήθεν «απο-ιδιωτικοποιημένου» ΟΑΣΘ, όπως προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει η υποψήφια του στο δήμο.

Δημόσιος χώρος προστατευμένος από συμφέροντα. Όχι να «νοικιάζεις» σαν δημότης τον χώρο της πόλης σου για πάρκινγκ από όπου θησαυρίζουν δήμος και ιδιώτης.  Δήμος προσανατολισμένος όχι μόνο στο κέντρο, αλλά στις γειτονιές που στενάζουν στην αφάνεια. Ελάφρυνση των μικρών μαγαζιών που στενάζουν από τα δημοτικά τέλη. Πόλη ανοικτή στους κατοίκους της, όχι μόνο στον τουρισμό. Που καλός και ευπρόσδεκτος είναι, αλλά από τον οποίο κερδίζουν μόνο ξενοδόχοι και tour operators. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τον επισιτισμό, δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Έργα ουσίας σε όλες τις γειτονιές, αρχίζοντας από τις πιο υποβαθμισμένες, το Β’ διαμέρισμα, την Τούμπα, τη Χαριλάου, την Άνω Πόλη, στο κέντρο πίσω από τις «κουρτίνες». Με αξιοποίηση όσων χώρων έμειναν ελεύθεροι, για πράσινο, πάρκινγκ, σχολεία, χώρους Αθλητισμού, Πολιτισμού. Πρόληψη για τα ναρκωτικά, όχι «ελεγχόμενοι χώροι χρήσης τους» όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ένας δήμος που δεν επικαλείται την άρνηση του κράτους να τους αποδώσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια που του οφείλει από τον κρατικό προϋπολογισμό για να παραδώσει την πόλη σε ιδιώτες. Δήμος που διεκδικεί από το κράτος όσα έδωσαν οι κάτοικοί του γι’ αυτόν με τη φορολογία τους.

– Θα θέλαμε την κριτική σας για τη νυν διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πώς θα βαθμολογούσατε τον …απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη;

– Το 2010, όταν εκλέχθηκε δήμαρχος ο Γ. Μπουτάρης είχαμε πει ότι, ως βιομήχανος, είναι η αιχμή του δόρατος του Συνδέσμου Βιομηχάνων στο δήμο. Δικαιωθήκαμε. Ιδιωτικοποίησε λειτουργίες. Κυνήγησε τους αγώνες των εργαζόμενων. Διακήρυξε το ανατριχιαστικό «το τζάμπα τελείωσε». Υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά από το μεγάλα ΜΜΕ. Από το ΠΑΣΟΚ και τον Τσίπρα. Θα ήθελε να τον έχει επισήμως η ΝΔ (γιατί έκανε και τη δική της δουλειά). Σήμερα όλοι οι άλλοι υποψήφιοι διεκδικούν ένα κομμάτι από τη κληρονομιά του. Αντιστρατευόμαστε αυτήν την κληρονομιά, η πόλη πρέπει να αλλάξει σελίδα.

– Μπορούν να ελπίζουν οι Θεσσαλονικείς σε ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για την πόλη και τους ίδιους;

– Υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές δυνατότητες γι’ αυτό. Πλούτος υπάρχει, παραγωγικές δυνατότητες επίσης. Αλλά βρίσκονται στα χέρια των λίγων. Αν ο λαός -όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη- το αποφασίσει, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Αρκεί να το συνειδητοποιήσει, να το αποφασίσει, να οργανωθεί, να παλέψει. Αυτό προτείνει, γι’ αυτό παλεύει το ΚΚΕ.

-Βλέπετε άραγε την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης με δήμαρχο εσάς κι αν ναι, πώς;

– Το ΚΚΕ δεν αγωνίζεται μόνο για την αντιπολίτευση. Παλεύει να ανέβει ο λαός στην εξουσία. Σήμερα κομμουνιστές δήμαρχοι διοικούν μεγάλους δήμους. Και δείχνουν ότι μέσα στο περιορισμένο πλαίσιο μιας γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής αντιστέκονται, δίνουν λύσεις στην καθημερινότητα, κάνουν έργα για τις λαϊκές ανάγκες, δείχνουν άλλο πρόσωπο συνεργασίας με το λαό, δεν επιβάλλουν «εξουσία». Οι πόλεις δεν θα γίνουν «νησίδες ευημερίας», όπως επαγγέλλονται οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, μέσα σε μια χώρα όπου ο λαός βασανίζεται από φτώχεια και ανεργία. Οι πόλεις όμως μπορούν να αναδείξουν δημάρχους μαχητές, διεκδικητές. Δημάρχους του ΚΚΕ. Άλλωστε το Κόμμα μας έχει παράδοση δεκαετιών στον τομέα αυτό.

– Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ ως «επαίσχυντη» και ως «καταπέλτη» κατά των συμφερόντων και των δύο λαών και «όλων των λαών της Βαλκανικής».  Θεωρείτε ότι αυτή είναι η απαρχή περιπετειών για την περιοχή και τους λαούς της; 

– Για να είναι κάποιος ενάντια σε μια συμφωνία -όπως των Πρεσπών- πρέπει να είναι ενάντια σε όσους την επέβαλαν και τα συμφέροντα τους. Με την έννοια αυτή το μόνο κόμμα που είναι πραγματικά ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι το ΚΚΕ. Δείχνει ποιος πραγματικά την συνέταξε (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ), τι συμφέροντα εξυπηρετεί και σε ποιους κινδύνους βάζει τους λαούς της περιοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε για μια ακόμα φορά τη βρώμικη δουλειά, πήρε πάλι τα εύσημα από τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, όπως τον βάφτισε. Είναι επικίνδυνοι. Μεντεσέδες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, όπως τους ονοματίζει η αμερικάνικη πρεσβεία. Και με την οικονομική πολιτική τους και την εξωτερική, με τους αλυτρωτισμούς που παραμένουν στη συμφωνία δίνουν πάτημα στους εθνικισμούς, τρέφουν την ακροδεξιά και τους φασίστες. Τα «προοδευτικά μέτωπα» που στήνουν προεκλογικά δεν αναχαιτίζουν, αλλά τρέφουν αυτή τη μαυρίλα.

Αλλά και οι δήθεν αντίθετοι στη συμφωνία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ακροδεξιοί, φασίστες της Χρυσής Αυγής) κουβέντα δεν λένε για τους εμπνευστές της συμφωνίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Υποκλίνονται, τρέχουν πίσω από τον Αμερικανό πρέσβη που σουλατσάρει αδιάκοπα στη χώρα σαν στο σπίτι του. Δεν λένε κουβέντα οι άλλοι υποψήφιοι για το ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτός του ότι ιδιωτικοποιήθηκε έγινε πάλι στρατιωτική βάση των ΗΠΑ τις μέρες αυτές. Τέτοιους ηγέτες θέλουν οι Θεσσαλονικείς; Η συμφωνία έγινε μόνο και μόνο για να μπει η χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ, προοπτικά στην ΕΕ. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Βόρεια και η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε κόμβο οικονομικό, διοικητικό, στρατιωτικό των ΗΠΑ. Εμείς το ΚΚΕ, στη «Λαϊκή Συσπείρωση» είμαστε αποφασισμένοι: Θα πάμε κόντρα, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Να αφήσουν ήσυχο τον τόπο και τους λαούς των Βαλκανίων.