Για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και τη ΣΜΠΕ του νέου γηπέδου στην περιοχή της Τούμπας

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» όχι μόνο συμφωνούμε, αλλά και διεκδικούμε την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων για τις ανάγκες του μαζικού αθλητισμού όλων των ηλικιών και για τις ανάγκες του αγωνιστικού, σωματειακού αθλητισμού, ακόμη και με την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία τους. Υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης αθλητικών εγκαταστάσεων με σύγχρονες προδιαγραφές, ικανές να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, των εργαζόμενων, των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων και των οικογενειών τους, για άθληση. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούν την πιο βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων και για την καλλιέργεια του αθλητισμού ως στάσης ζωής.

Κάθε ομάδα πρέπει να έχει αθλητικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα ιστορικό και μαζικό σωματείο, όπως είναι ο ΠΑΟΚ, που λειτουργεί αγωνιστικά τμήματα σε όλα σχεδόν τα αθλήματα και μια ποδοσφαιρική ομάδα που πρωταγωνιστεί. Θέλουμε την  στατική – αντισεισμική, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των γηπέδων και από αυτήν την άποψη η ανέγερση του νέου γηπέδου μας βρίσκει σύμφωνους.

Υποδομές όμως τέτοιας σπουδαιότητας, για την ανέγερση των οποίων μάλιστα παραχωρούνται και δημόσιες εκτάσεις, κατά τη γνώμη μας δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ιδιοκτησία επιχειρηματιών, ανωνύμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό με βασικό κίνητρο το άμεσο ή έμμεσο επιχειρηματικό κέρδος, πρακτική που  μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα και το ίδιο το σωματείο.

Τοποθετούμαστε θετικά στην πρόβλεψη του ΕΧΣ και της ΣΜΠΕ όσον αφορά την  ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή της Τούμπας. Διαφωνούμε όμως στην εγκατάσταση εμπορικών και άλλων χρήσεων με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας της επένδυσης που εκτός των άλλων δημιουργεί επιπλέον συνθήκες ανταγωνισμού σε βάρος μικρών επιχειρηματιών της περιοχής. Θεωρούμε πώς δεν προκύπτει καμιά βελτίωση όσων αφορά τους όρους ζωής των κατοίκων της περιοχής σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών τους σε ελεύθερους χώρους, πράσινο, αθλητικές υποδομές, σχολική στέγη. Ακόμα πως είναι υπό αμφισβήτηση οι προβλέψεις των μελετών για βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και συνθηκών στάθμευσης και η ίδια η πείρα από άλλα γήπεδα στην ελληνική επικράτεια υποδεικνύει το αντίθετο. Προβληματιζόμαστε τέλος για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της υπογειοποίησης της Κλεάνθους, των παρεμβάσεων στη Μικράς Ασίας, για τους όρους κατασκευής χρηματοδότησης και λειτουργίας των υπόγειων πάρκινγκ.

Συνολικά, της σημερινής συζήτησης στη ΜΕΘ θα έπρεπε να είχε προηγηθεί επεξεργασία για το σύνολο των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, συζήτηση που με ευθύνη τόσο της Διοίκησης της Περιφέρειας όσο και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι η διαβούλευση έχει στοιχεία προσχηματικότητας αφού, εκτός των παραπάνω που βάζουν εμπόδια στην ουσιαστική εξέταση ζητημάτων, πραγματοποιήθηκε σε περίοδο με ιδιαιτερότητες λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα του λαού της περιοχής που η υλοποίηση τους θα βελτιώσει πραγματικά την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας:

  • Για παρεμβάσεις βελτίωσης της κατάστασης ιδιαίτερα όσων αφορά το πράσινο αλλά και τις κοινόχρηστες υποδομές στο χώρο της Αλάνας
  • Νέες αθλητικές υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες για όλα τα αθλήματα.
  • Απαλλοτρίωση και χαρακτηρισμό οικοπέδων για οικοδόμηση νέων σχολικών μονάδων, , νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών. Να μπουν σε προτεραιότητα κατασκευής το νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός που η ανέγερση τους προβλέπεται στα σχέδια αλλά καθυστερεί χρόνια
  • Αξιοποίηση χώρων στο νέο γήπεδο για την κάλυψη αναγκών και του σχολικού αθλητισμού τη στιγμή που παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις για την ανέγερση του.
  • Κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την περιοχή παρέμβασης με χωροθέτηση νέων δωρεάν χώρων στάθμευσης στις πιο επιβαρυμένες περιοχές. Καμιά σκέψη για επέκταση του συστήματος επί πληρωμής στάθμευσης στο Δ’ Δημοτικό Διαμέρισμα.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση για τη βελτίωση της κατάστασης στον ΟΑΣΘ, αγορά λεωφορείων και νέες προσλήψεις που να καλύπτουν και τις αυξημένες ανάγκες του νέου γηπέδου. Επέκταση του Μετρό προς την Τούμπα – Δ΄Διαμέρισμα και τις όμορες περιοχές του Δ. Πυλαίας.

Σε κάθε περίπτωση η ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε αθλητικές υποδομές, σχολική στέγη, ελεύθερους χώρους, πράσινο προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι εφικτός ένας άλλος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός που θα αποτυπώνει στο χώρο τις προτεραιότητες μιας ανάπτυξης με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων όπως γίνεται τώρα.