«Δεν θα συμμετάσχουμε σε μετεκλογικά παζάρια για…οφίτσια»

Οι δημοτικές εκλογές είναι το ίδιο σημαντικές και ταυτόχρονα πολιτικές όπως είναι οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, είναι το μήνυμα που στέλνει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ο κ. Ζαριανόπουλος μιλώντας εφ΄όλης της ύλης στο GRTimes.gr ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα δεν θα συμμετέχουν σε μετεκλογικές συζητήσεις για… οφίτσια όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ζητά να μπει τέλος στην «κατρακύλα» του δήμου Θεσσαλονίκης, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης ή δημοτικοποίησης υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, ζητά δωρεάν δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, κατάργηση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης και τονίζει πως ο ίδιος και το κόμμα του εάν εκλεγούν στη διοίκηση του δήμου θα εφαρμόσουν ρεαλιστικές πολιτικές προς όφελος του λαού.

Κύριε Ζαριανόπουλε, ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών; 

Το διακύβευμα είναι αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο ή θα αλλάξουμε πορεία. Και στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα ολόκληρη.

Οι δημοτικές εκλογές είναι εξίσου πολιτικές με τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές. Κεφαλαιοποιούνται υπέρ της μιας ή άλλης πολιτικής. «Ανεξάρτητοι» υποψήφιοι ή «ικανοί» να κάνουν τη Θεσσαλονίκη «νησίδα ευημερίας» δεν υπάρχουν.

Η ίδια πολιτική (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) που ευθύνεται για τη καθημερινότητα των πετσοκομμένων μισθών και συντάξεων, για την πανάκριβη υγεία, φάρμακο, παιδεία, τη φορολεηλασία του λαού για να φοροαπαλλάσσονται τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, για τους πλειστηριασμούς που απειλούν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ευθύνεται για την καθημερινότητα της πόλκης, την υποχρηματοδότηση των δήμων με αποτέλεσμα τα προβλήματα στη καθαριότητα, τις απαράδεκτες συγκοινωνίες, τη στάθμευση, το νερό που οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση προς ζημία του λαού, την έλλειψη χώρων αθλητισμού, πολιτισμού, πράσινου και ελεύθερων χώρων που παραδίνονται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τη βαριά τοπική φορολογία και ανταποδοτικά τέλη, τη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις και τροχονόμους – μαγαζιά επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αυτή είναι η ενιαία πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των «ανεξάρτητων», «ικανών» δορυφόρων τους, των δημάρχων τους.

Να μπει ένα stop στη κατρακύλα. Ο λαός να πάρει ανάσα, αυτοπεποίθηση, να διεκδικήσει γιατί υπάρχει η δυνατότητα να ζήσει καλύτερα. Να ενισχύσει τη διεκδίκηση με ισχυρότερο ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, τη Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια. Για Δήμο όχι «μακρύ χέρι» του αντιλαϊκού κράτους και μαγαζί των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά διεκδικητή και λαϊκή αντιπολίτευση στη πολιτική αυτή.

Ποιος είναι ο στόχος του ΚΚΕ στο δήμο Θεσσαλονίκης; Σας ενδιαφέρει μόνο η καταγραφή ή η διεκδίκηση του δήμου; 

Όλοι αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ, ξέρει να οργανώνει αγώνες, να αντιστέκεται. Ξέρει όμως και να διοικεί. Όμως εντελώς διαφορετικά. Εκεί που οι δήμαρχοι των άλλων κομμάτων λένε «δεν μας χρηματοδοτεί ή δεν μας επιτρέπει το κράτος», οι δήμαρχοι του ΚΚΕ, μαζί με το λαό, με συνέπεια έργων και λόγων αντιστρατεύεται, ξεπερνά στη πράξη αυτή τη πολιτική, εφαρμόζει ρεαλιστικές προτάσεις υπέρ του λαού, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και μέσα στην ασφυκτική πολιτική των κομμάτων των μνημονίων, ο λαός μπορεί να ελαφρυνθεί, να πάρει ανάσες. Αυτό κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι στη Πάτρα, τη Καισαριανή, το Χαϊδάρι, τη Πετρούπολη, την Ικαρία. Αυτό έκαναν παλιότερα δεκάδες κομμουνιστές δήμαρχοι – και στη περιοχή Θεσσαλονίκης – που άφησαν ιστορία.

Δεν αλλάζει βέβαια η συνολική κατάσταση, όσο υπάρχει αυτό το αντιλαϊκό κράτος, αλλά παίρνουν μέτρα, ελαφρύνουν το λαό από τοπικούς φόρους και χαράτσια, αρνούνται παράδοση χώρων στα συμφέροντα, κάνουν έργα αναγκαία για το λαό με τους εργαζόμενους των δήμων και όχι εργολάβους, με πολύ μικρότερο κόστος γιατί δεν εμπλέκεται το κέρδος. Δεν πετάνε εργαζόμενους των δήμων στο δρόμο, τους υπερασπίζονται μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα τους για μόνιμη δουλειά.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την επόμενη ημέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης; 

Αγώνας για προσλήψεις στο δήμο, τέλος στη ομηρία και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων για να καλυφθούν οι ανάγκες στη καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες. Ανάκτηση από τους ιδιώτες των δημοτικών υπηρεσιών και λειτουργιώ που τους παραδόθηκαν (πράσινο τεχνικά έργα κ.λ.π.). Αποκλεισμός των εργολάβων, αξιοποίηση των εργαζόμενων του δήμου, εξοικονόμηση κονδυλίων με το τρόπο αυτό.

Ενιαίος κρατικός φορέας για όλες τις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορείο, μετρό και τραμ, θαλάσσιες συγκοινωνίες αν υπάρξουν).

Καμιά ιδιωτικοποίηση ή «δημοτικοποίηση» που καταλήγει πάκι σε ιδιωτικοποίηση. Δωρεάν συγκοινωνία το πρωί από το σπίτι στη δουλειά και το μεσημέρι από τη δουλειά στο σπίτι. Για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές, ανέργους, ΑΜΕΑ. Εφαρμόστηκε στα τέλη της δεκαετίας ’80. Γιατί όχι τώρα;

Τέλος στο «σκάνδαλο» των τελών στάθμευσης υπέρ του δήμου και της ιδιωτικής εταιρίας που πλουτίζει με την «ενοικίαση» του δημόσιου χώρου από τους δημότες – ιδιοκτήτες του. Εξεύρεση δημοτικών χώρων δωρεάν στάθμευσης. Αξιοποίηση μεγάλων χώρων στη περιφέρεια του κέντρου (π.χ. μέρος της ΔΕΘ) σαν σταθμών στάθμευσης και μετεπιβίβασης σε μικρά, ευέλικτα, δωρεάν λεωφορεία, με πολύ συχνά δρομολόγια, για δωρεάν μετακίνηση στο κέντρο.

Τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του νερού.

Μείωση των τοπικών φόρων και ανταποδοτικών τελών για τις κατοικίες και τους επαγγελματίες. Δεν γίνεται το μικρομάγαζο της γειτονιάς να πληρώνει το ίδιο με το πολυκατάστημα της Τσιμισκή.

Συμβολικό μόνο τέλος (με άμεση προοπτική τη πλήρη κατάργηση) για υπηρεσίες αθλητισμού – πολιτισμού, εξεύρεση χώρων για τις δρασηριότητες αυτές.

Δράση για τα ναρκωτικά με κέντρα ενημέρωσης, πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης και όχι στεγασμένους χώρους χρήσης ναρκωτικών. Ο θάνατος στεγασμένος ή άστεγος, παραμένει θάνατος.

Δημοτικά κέντρα υγείας.

Διεκδίκηση κονδυλίων από κράτος και Ε.Ε. για έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικης, αντιπυρικής προστασίας.

Στροφή του δήμου στις γειτονιές και όχι μόνο στο κέντρο.

STOP στη παράδοση ελεύθερων χώρων, εμβληματικών τόπων της πόλης (παραλιακό μέτωπο, ΔΕΘ) στα επιχειρητικά συμφέροντα. Να αποδοθούν στο λαό σαν χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και άλλων λαϊκών αναγκών.

Διεκδίκηση από το κράτος των τεράστιων κονδυλίων που πλήρωσε ο δημότης σ’ αυτό για τις δημοτικές ανάγκες και το κράτος δεν αποδίδει. Καμιά ιδιωτικοποίηση, δραστική μείωση και κατάργηση τοπικών φόρων και ανταποδοτικών τελών.

Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ, στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο; 

Γιατί όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, όλων των κομμάτων των μνημονίων, επίσημοι ή δήθεν «ανεξάρτητοι» αντιστρατεύονται στην πράξη όλα τα παραπάνω που αποτελούν άμεσες ανάγκες του λαού, των δημοτών.

Οι υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με διαφορετικές ονομασίες προωθούν απο κοινού ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, συγκοινωνίες, νερό, στάθμευση, παραλία, ΔΕΘ. Προωθούν ένα Δήμο – μαγαζί των συμφερόντων, φορομπήχτη των δημοτών.

Γιατί ο λαός δεν πρέπει να πει «μπράβο» στα κόμματα των μνημονίων και της ΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι δορυφόροι τους δήθεν «αντάρτες» και «ανεξάρτητοι»). Να μη τους δώσει «ελευθέρας» να πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζουν από κοινού.

Γιατί πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι ποιο είναι καλύτερο σκάνδαλο, αυτό της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ που μεταφράζεται και στη μάχη για τον Δήμο.

Γιατί το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλαστό. Το ίδιο πλαστό και το «αντι-νεοφιλελεύθερο – αντι-ακροδεξιό μέτωπο που στήνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τη πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική με το 3ο μνημόνιο σε συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική αυτή τροφοδοτεί την ακροδεξιά στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα, να το λύσει κιόλας.

Η πολιτική του είναι αλληλοτροφοδοτούμενη με την ακροδεξιά.

Γιατί αντι-νεοφιλελεύθερα μέτωπα δεν στήνονται με μεγαλο – επιχειρηματίες, πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γυρολόγους της πολιτικής σαπίλας.

Γιατί αντι-ακροδεξιά μέτωπα δεν στήνονται χέρι – χέρι με τον δηλωμένο ναζιστή ομοφοβικό παπά της Αιγιαλείας, τον Αμβρόσιο. Κυβερνώντας μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Φωτογραφιζόμενος με τον Κασιδιάρη. Αλλάζοντας τον ποινικό νόμο για να πέσουν στα «μαλακά» οι δολοφόνοι – ναζιστές της Χρυσής Αυγής, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πραγματική αντι-ακροδεξιά ψήφος είναι στο ΚΚΕ, τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο, γιατί στοχεύει στη ρίζα του κακού.

Γιατί όλοι οι άλλοι υποψήφιοι με τη συντεταγμένη, συνένοχη σιωπή τους «παίρνουν στη πλάτη» τους τη ντροπή που εξαπέλυσε το Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών με την τελευταία έκθεση του που λέει ότι η Αμερικάνικη πρεσβεία στην Ελλάδα πρέπει «σε συνεργασία με επιχειρηματικούς φορείς, πανεπιστήμια, εκκλησία, Μέσα Ενημέρωσης και – τις δυσώδεις – ΜΚΟ να αναδείξουν ηγέτες στη κεντρική και τοπική εξουσία, «φιλικούς» προς τις ΗΠΑ και τους σχεδιασμούς τους στη περιοχή. Ουσιαστικούς υποστηρικτές της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών με ενίσχυση του δολοφονικού ΝΑΤΟ στη περιοχή, μετατροπή της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης σε πεδίο επικίνδυνων παγκόσμιων ανταγωνισμών.

Να εκφραστεί γνήσια, φιλολαϊκά η απόρριψη της Ε.Ε. από το 75% του λαού μας (κατά τις επίσημες στατιστικές).

Να αντιδράσει ο λαός στη πολιτική σαπίλα των πρόθυμων γυρολόγων από κόμμα σε κόμμα.

Να μην επιλέξουμε πάλι το μικρότερο κακό που θα αποδειχθεί πάλι μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Να μη μειώσουμε άλλο τις απαιτήσεις από τη ζωή μας.

Να αποκατασταθεί η έννοια τι σημαίνει πρόοδος, ριζοσπαστισμός, αριστερά που ξευτιλίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να δοθούν ανάσες στο λαό της πόλης, να επιβληθούν μέτρα υπέρ του, να μπει εμπόδιο στη παραπέρα παράδοση της πόλης στα μεγάλα συμφέροντα. Να κερδίσει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πόλης που ζημιώνει για τα κέρδη μιας μικρής μειοψηφίας μεγαλοεπιχειρηματιών.

Γιατί οι διεκδικήσεις του λαού της Θεσσαλονίκης πρέπει να ακουστούν πιο δυνατά, να γίνουν πιο αποτελεσματικές με την ενίσχυση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο.

Ο «Κλεισθένης» αναγκάζει τις παρατάξεις σε συνεργασία και συνεννόηση προκειμένου να διοικηθεί ένας δήμος. Σκοπεύετε να συνεργαστείτε με Κάποιον από τους αντιπάλους σας κι αν ναι, με ποιον;

Θα στηρίξουμε κάθε πρόταση που θα σημαίνει έστω και μικρή βελτίωση της ζωής των Θεσσαλονικέων.

Όμως άλλο αυτό και άλλο οι συνεργασίες «κορυφής» μεταξύ παρατάξεων. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα συμμετάσχει σε μετεκλογικά παζάρια για «οφίτσια», μεταξύ συνδυασμών που σήμερα παριστάνουν τους μονομάχους. Μετεκλογικά είναι βέβαιο ότι θα δούμε τις παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, δήθεν «ανταρτών» ή «ανεξάρτητων»να συνεργάζονται αρμονικότητα για να περάσουν αντιλαϊκή πολιτική στα κύρια, κρίσιμα προβλήματα. Γιατί συμφωνούν σ’ αυτήν, όπως τα κόμματα τους. Από τη μιά, είναι οι υποψήφιοι των μνημονίων, της τοπικής υπερφορολόγσης, των ιδιωτικοποιήσεων, του δήμου – μαγαζιού των μεγάλων συμφερόντων και από την άλλη το ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Το δίλημμα δεν είναι ποιος θα είναι δήμαρχος ή δημοτική πλειοψηφία. Ο λαός ξέρει από τώρα ότι θα συμπράξουν για όλα τα παραπάνω. Το κρίσιμο είναι μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, η Λαϊκή Συσπείρωση για να ενημερώνει το λαό, να αποκαλύπτει, να παρεμποδίζει, να οργανώνει την αντίσταση του λαού, να ακούγονται με τις ρεαλιστικές προτάσεις της, πιο δυνατά οι διεκδικήσεις του λαού.

Από την εμπειρία που αποκτήσατε στο ευρωκοινοβούλιο τι σκοπεύετε να εφαρμόσετε στο δήμο της Θεσσαλονίκης; 

Η θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν σημαντική πηγή γνώσης για το πως η Ε.Ε επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τη καθημερινή ζωή του λαού.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Ε.Ε. όχι μόνο δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο προς το χειρότερο, με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ούτε όλα τα άλλα κόμματα που την υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τους δορυφόρους τους, και βέβαια τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Είναι μύθος ότι η Ε.Ε. χαρίζει λεφτά. Την πληρώνει ο λαός με μεγάλο τμήμα της άμεσης φορολογίας του και του ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή του.

Ένα μικρό τμήμα όλων αυτών επιστρέφεται. Όχι στο λαό, τις ανάγκες του αλλά στις μεγάλεςεπιχειρήσεις. Οι αγροτικές επιδοτήσεις κατά 80% πηγαίνουν στους μεγαλοαγρότες, όχι τους μικρούς. Οι επενδυτικές επιδοτήσεις στις μεγάλες όχι τις μικρές επιχειήσεις. Και όλα αυτά με προϋποθέσεις «ανταγωνιστικότητας» τη περικοπή μισθών, συντάξεων, τη «φιλική» φορολογική πολιτική προς τις επιχειρήσεις και το φοροκυνηγητό του λαού.

Η Ε.Ε. έχει και αυστηρή «αυτοδιοικητική» πολιτική. Δήμοι – επιχειρήσεις και περικοπή των κρατικών κονδυλίων προς αυτούς. Οι δήμοι μετατρέπονται σε φορομπήχτες των δημοτών, ιδιωτικοποιούν, γίνονται τροχονόμοι μεγάλων συμφερόντων, μαγαζί τους.

Η Ε.Ε. θεωρεί «κόστος» και δεν επιδοτεί αναγκαίες δαπάνες για έργα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά. Απαγορεύει την αποζημίωση των νοικοκυριών από παρόμοιες καταστροφές. Προτεραιοποιεί την προστασία της περιουσίας των πλουσίων γιατί είναι ασφαλισμένη, για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές ενώ αφήνει εκτός προστασίας την ανασφάλιστη, λαϊκή περιουσία

Όλοι οι άλλοι συνδυασμοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από όλα αυτά γιατί υποκλίνονται στην Ε.Ε. και τα κόμματα της.

Κατά τις δημοσκοπήσεις το 75% του λαού μας απογοητεύτηκε από την Ε.Ε. Να εκφράσει την αγανάκτηση του με ενίσχυση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, του μόνου που προειδοποίησε και αγωνίζεται ενάντια σ’ αυτό το «λάκκο των λεόντων».

Η συμβολή της ευρωκοινοβουλευτικής εμπειρίας μου θα είναι η αποκάλυψη του ταξικού ρόλου των ευρωπαϊκών κονδυλίων, των δεσμεύσεων που συνεπάγονται, στη διεκδίκηση κονδυλίων που προέρχονται από τη λαϊκή φορολόγηση για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

 

πηγή