ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Ε’ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Σε μια εκδήλωση που η σύνθεσή της ανέδειξε την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, παρουσιάσθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στο Πάρκο Κρήτης, οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το Ε’ Διαμέρισμα και την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Άνθρωποι της δουλειάς, επιστήμονες, γυναίκες, νέοι, από την περιοχή του Ε’ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα σε όλα τα μέτωπα πάλης.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Κάλεσμα προς τη νεολαία, για συμμετοχή στις εκλογές και στον αγώνα και μαζική ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, μετέφεραν οι νεολαίοι της ΚΝΕ, ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και η Ιωάννα Χατζηγεωργίου, στέλεχος της ΚΝΕ και υποψήφια στο Ε’ Διαμέρισμα.

Η Θεανώ Καπέτη, κάλεσε το λαό και τη νεολαία, με την ψήφο τους στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά, να κάνουν την πραγματική διαφορά στις επιλογές τους. Να δώσουν ισχυρό μήνυμα ενισχύοντας σε όλες τις κάλπες τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί όπως σημείωσε «κόντρα στον καιρό, στις μειωμένες απαιτήσεις, παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες όλου του λαού. Γιατί η δράση του ΚΚΕ σπάει τη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν οι δυνάμεις του συστήματος παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους μόρφωσης. Γιατί το ΚΚΕ έχει συνέπεια λόγων και έργων, που την ανανεώνει καθημερινά, με τη συγκεκριμένη δράση του και τις θέσεις του. Ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που την αντιλαϊκή πολιτική της τη βαφτίζει προοδευτική.

Ενάντια στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, που πλειοδοτώντας σε αντιλαϊκά μέτρα, προσπαθούν να ξαναπάρουν το χρίσμα που κατέχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να καταφέρει ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να καθορίσει ο ίδιος τις εξελίξεις. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ.

Και τόνισε: «Γι’ αυτό είμαστε οι μόνοι που αποκαλύπτουμε την αλήθεια:

Η ΕΕ είναι η φυλακή των λαών. Για τους λαούς σημαίνει μνημόνια διαρκείας, μόνιμη εποπτεία, ματωμένα πλεονάσματα.

Η ΕΕ δεν εκφράζει την αλληλεγγύη στους λαούς, αλλά το μίσος απέναντί τους.

Τα κολαστήρια της Σάμου και της Μόριας, η μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα νεκρών έχουν τη σφραγίδα της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που συνυπέγραψε και υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αξία της ΕΕ είναι η επιβολή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Η ένταση της καταστολής σε όλες τις χώρες, οι τρομονόμοι, το φακέλωμα, η ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης.

Αρχή της ΕΕ είναι η «με το ζόρι» υιοθέτηση των αποφάσεών της. Είτε αλλάζοντας αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είτε πατώντας repeat και εντείνοντας τους εκβιασμούς μέχρι να εξασφαλιστεί αρεστό αποτέλεσμα στην Κομισιόν και στην άρχουσα τάξη κάθε χώρας.

Η ανατροπή του σοσιαλισμού στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποθράσυνε τον ιμπεριαλισμό. Η πρώτη πράξη, άλλωστε, ήταν στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια, όπου οι ιμπεριαλιστές τούς έβαλαν φωτιά, για να μοιράσουν μεταξύ τους τη λεία, τα κέρδη και τις αγορές. Κι αυτό όχι μία φορά, αλλά δύο φορές, μόνο τη δεκαετία του ’90.

Αυτό το πρόσφατο παρελθόν είναι που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται τώρα στα Βαλκάνια.

Αυτούς που έβαλαν τη φωτιά του πολέμου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ τους παρουσιάζει τώρα σαν φιλειρηνιστές που τάχα θα σβήσουν τη φωτιά του πολέμου!

Το γεγονός ότι όλο το «ανφάν γκατέ» της ΕΕ, από την Μέρκελ μέχρι ακροδεξιούς, χαιρέτισαν τη ΝΑΤΟικής έμπνευσης συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει κατά τη γνώμη μας πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η συμφωνία για τον λαό μας και όλους τους λαούς των Βαλκανίων.

Η ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σκόπιμα αμφισημίες, που αξιοποιούνται για να ενισχυθούν αλυτρωτισμοί και εθνικισμοί και στις δυο χώρες.

Στα Βαλκάνια πυροδοτούν υπαρκτά και ανύπαρκτα μειονοτικά θέματα, κάτω από τον περίφημο δήθεν συλλογικό «αυτοπροσδιορισμό», ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για αλλαγές συνόρων, ενίσχυση ρατσιστικών, εθνικιστικών, αλυτρωτικών διαθέσεων.

Η ΕΕ αναβαθμίζεται και ως πολεμική μηχανή υπεράσπισης και προώθησης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Είτε μόνη της, είτε από κοινού με τους φονιάδες του ΝΑΤΟ, που τους ονομάζει μάλιστα «βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας»!

Στο πλαίσιό της προετοιμάζονται και σχολές πρακτόρων. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε να ζητήσει να φιλοξενηθεί μία τέτοια σχολή στη χώρα μας!

Ποιος ξέρει; Μπορεί να υπολογίζονται και τα πρακτορεία αυτά στο προοδευτικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ…

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει το ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς του και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό.

Το ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα στη χώρα μας, αλλά τα παραδίδει ένα ένα, ενορχηστρώνοντας σχέδια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία.

Δεν είναι παράγοντας σταθερότητας, αλλά δυναμίτης εντάσεων, πολεμικών συγκρούσεων.

Στην κόντρα με τη Ρωσία έχει γεμίσει με πυρηνικά όλη την περιοχή. Επιδιώκει να βάλει και στη χώρα μας.

Διαμορφώνει νέες στρατιωτικές δομές, έτοιμες να δράσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και την υπεράσπιση της αστικής εξουσίας σε κάθε χώρα.

Καθένας που καταλαβαίνει πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν έχει ευθύνη μπροστά στις εκλογές να εκφράσει την αντίθεσή του.

Για να ενισχυθεί η μόνη δύναμη που τους αποκαλύπτει, τους εμποδίζει, τους παλεύει στα ίσα. Κι αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ.

Όσο πιο δυνατοί, πιο πολλοί οι κομμουνιστές, τόσες περισσότερες εστίες αγώνα και διεκδίκησης».

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο που προετοιμάζεται να παίξει η Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας: «Η Θεσσαλονίκη, με βάση και την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, μετατρέπεται σε προκεχωρημένο στρατιωτικό, οικονομικό, πολιτικό φυλάκιο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ στα Βαλκάνια. Η «περιφέρεια» του, η πόλη, η Περιφέρεια, πρέπει να είναι ασφαλής για τα συμφέροντα τους. Ο σχεδιασμός της Αμερικάνικης πρεσβείας για ανάδειξη «ηγετών φιλικών προς την Αμερικάνικη πατρίδα, τους σχεδιασμούς στη περιοχή» (όπως αναφέρει η πρόσφατη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ) υλοποιείται. Αυτή τη ντροπή, μπροστά στην οποία συντεταγμένα σιωπούν όλα τα άλλα κόμματα και τοπικοί υποψήφιοι τους, να μη την πάρει στη πλάτη του ο λαός. Να την αφήσει στη πλάτη των «προθύμων».

Μιλώντας για την «καθημερινότητα της πόλης», για την οποία υποτίθεται ότι κόπτονται, οι άλλοι συνδυασμοί σημείωσε: «Καθημερινότητα είναι και οι πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, η ανεργία, η γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, η άγρια φορολογία για να φοροαπαλλάσσεται το κεφάλαιο, οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, η απαράδεκτη κατάσταση υγείας, παιδείας, πρόνοιας».

Προειδοποίησε ότι «κάθε ψήφος στους συνδυασμούς των άλλων κομμάτων – επίσημους και δήθεν «ανεξάρτητους» ή «αντάρτικους» – δίνει συγχαρητήρια στα κοινά τους μνημόνια. Τους δίνει «ελευθέρας» για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα».

Και κάνοντας μια σύγκριση των «εκθέσεων ιδεών» των συνδυασμών των κομμάτων των μνημονίων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τόνισε: «Αναδεικνύει τη ταύτιση τους στα κύρια. Το περικάλυμμα, η ονομασία αλλάζει, όχι η ουσία :

Ιδιωτικοποίηση καθαριότητας είτε με εργολάβο (ΝΔ) είτε με ΚΟΙΝΣΕΠ – όχημα εργολάβων (ΣΥΡΙΖΑ).

Ιδιωτικοποίηση αστικής συγκοινωνίας είτε με ιδιώτες (ΝΔ) είτε μέσω των δήμων και ΣΔΙΤ (ΣΥΡΙΖΑ). Το ίδιο για το νερό και την ΕΥΑΘ.

Παράδοση κι άλλων, κρίσιμων ελεύθερων χώρων (ΔΕΘ, Παραλιακό Μέτωπο στο κεφάλαιο με μελέτη του Ιδρύματος Ροκφέλλερ.

Αύξηση τοπικών φόρων για κατοικίες, επαγγελματίες.

Η πολιτική της ΕΕ, η σύσταση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, αλλαγή του ρόλου του δημοσίου, επιχειρηματικότητα, σε όλο τους το μεγαλείο δια στόματος επίδοξων σωτήρων της πόλης».

Και προέτρεψε σε ενίσχυση του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί όπως είπε «μπορεί να ανακόψει, να τους εμποδίσει, να δώσει ανάσες, έμπνευση στο κίνημα ότι μπορεί να βάλει εμπόδια, να ανοίξει άλλο δρόμο ανάπτυξης για τα συμφέροντα του λαού».

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ε’ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1. Βαβούρης Μπάμπης: Συνταξιούχος ηλεκτρονικός.
2. Βασιλειάδης Γιάννης: Φοιτητής του Τμήματος Ιστορικού-Αρχαιολογικού του ΑΠΘ. Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
3. Βλαντώνη Κατερίνα: Εκπαιδευτικός. Δασκάλα μπαλέτου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαριλάου. Μέλος του ΔΣ του Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων-Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης (ΣΕΦΙΕ) Βορείου Ελλάδος και του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών του 5ου διαμερίσματος.
4. Γκρανόπουλος Δημήτρης: Εργαζόμενος σε συνεργείο επισκευής φορτηγών.
5. Καραμπερόπουλος Γιώργος: Ιδιωτικός υπάλληλος. Απόφοιτος του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ. Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων.
6. Κουρτζανίδης Στράτος: Εργαζόμενος-προγραμματιστής στον κλάδο της Πληροφορικής. Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης. Μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης.
7. Λαμπριανίδης Ηλίας: Καθηγητής στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Μαθηματικός, ΑΠΘ.
8. Μαστρακούλης Γιάννης: Συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος.
9. Ξόνογλου Νίκος: Διδάκτορας Χημείας Α.Π.Θ, εργαζόμενος στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
10. Παπούλια Αθηνά: Συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός. Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών του Ε’ Διαμερίσματος και μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας της ΠΕΑΕΑ.
11. Σακελλαρίου Παύλος: Νευροχειρούργος. Ήταν Αντιπρόεδρος του εργασιακού σωματείου του Παπανικολάου.
12. Σταθόπουλος Αντώνης: Μεταλλεργάτης σε βιοτεχνία μετάλλου. Μέλος του συνδικάτου μετάλλου Βόρειας Ελλάδας.
13. Τσίντζιλης Γιώργος: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, εκλεγμένος στον ΣΕΓΑΣ και μέλος του Δ.Σ του Γ.Σ ΗΡΑΚΛΗ.
14. Τσουγκράνη Βερονίκη: Εκπαιδευτικός Β’ Βάθμιας. Δασκάλα σύγχρονου χορού.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ε’ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1. Αναστασίου Λίτσα: Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κοινωνικού Συνδέσμου Κατοίκων Χαριλάου και πρωτοστάτησε στην δημιουργία Συλλόγου Γυναικών Χαριλάου, όπου και διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Από το 2002 και μέχρι σήμερα εκλέγεται ως σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα.
2. Γκετσεντούδη Ευαγγελία (Λίτσα): Από το 1983 Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στο 15ο Δημοτικό Σχολείο. Συνδικαλίστρια του Συλλόγου εκπαιδευτικών «Μέγας Αλέξανδρος».
3. Γκρανόπουλος Κωνσταντίνος: Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπουδαστής μουσικής, μουσικός. Μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στέλεχος της ΚΝΕ.
4. Καλαϊτζής – Καλλίδης Στέργιος: Είναι απόφοιτος της σχολής οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της ίδιας σχολής, και απόφοιτος της νομικής σχολής του ΑΠΘ. Είναι δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.
5. Καρακώστας Ιάσων: Απόφοιτος τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΑΠΘ. Υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Ερευνητής σε επιστημονικά προγράμματα.
6. Κυριακίδης Θεόδωρος: Συνταξιούχος εργάτης της Χημικής Βιομηχανίας, με πολυετή προσφορά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Δραστηριοποιείται στις γειτονιές του Ε’ Διαμερίσματος εκπροσωπώντας το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας και γενικότερα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
7. Κωφός Διονύσης: Απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στον κλάδο της πληροφορικής. Είναι μέλος του ΔΣ του Σ.Ε.ΤΗ.Π. (Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών–πληροφορικής).
8. Μαυρίδης Λάζαρος (Λάκης): Συνταξιούχος Οικοδόμος
9. Παπαδοπούλου Δήμητρα: Συνταξιούχος ξενοδοχοϋπάλληλος.
10. Παπαστεργίου Σωκράτης: Απόφοιτος τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ. Αναπληρωτής καθηγητής Ειδικής Αγωγής.
11. Παραμόνου Νικόλαος: Εργάζεται στη ΔΕΗ. Είναι εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ στο κλαδικό σωματείο Ενέργειας.
12. Πήτερσεν Σταυρούλα: Σπούδασε Ψυχολογία στην Κοπεγχάγη. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη. Μέλος της ΟΓΕ.
13. Τζιφρής Χρυσόστομος: πτυχιούχος Μαθηματικού ΑΠΘ. Εργάζεται ως σερβιτόρος.
14. Χαβιαροπούλου Φρόσω: Εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου σε εταιρία εμπορίας καφέ. Είναι μέλος του Συλλόγου Γυναικών του Ε’ Διαμερίσματος.
15. Χατζηγεωργίου Ιωάννα: Φοιτήτρια Γεωπονίας. Μέλος του σωματείου Τροφίμων και Ποτών. Μέλος της ΟΓΕ.
16. Χάψα Αγγελική: Δικηγόρος, μέλος της επιτροπής αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων . Υπήρξε πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 32ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.