Ερωτήματα για τις απαραίτητες προδιαγραφές των απολυμαντικών που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια

«Σοβαρά ερωτήματα γεννιούνται σχετικά με το κατά πόσο διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές και εγκρίσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το “υγρό απολύμανσης χεριών” που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια» σύμφωνα με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας. 

Τονίζει πως «η σημερινή συνεδρίαση της 4ης έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ είχε μοναδικό θέμα την “Έγκριση Απόφαση διάθεσης πόρων, υλικών και  μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας, απολύμανσης και προμήθειας αυτών, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, των Ιατρικών Συλλόγων των ΠΕ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού του ΕΚΑΒ, της ΕΛ.ΑΣ., των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Σώματος  και των Δικαστικών Υπαλλήλων χωρικής αρμοδιότητας ΠΚΜ , λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19″».

Το βασικό ερώτημα «που θέσαμε, επειδή δεν υπήρχε καμία αναφορά στη σχετική εισήγηση ήταν:

“Κατά πόσο αυτό το «Υγρό απολύμανσης Χεριών ΗΑΔ 500 ml», που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ από την μειοδότρια εταιρεία, είναι ασφαλές και κυρίως κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό ή θα «κοιμίζουμε» τους χρήστες τους και θα τους αφήνουμε ακάλυπτους στους κινδύνους από τον κορονοϊό και γενικότερα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς”».

Μάλιστα, τονίζει ότι «η απάντηση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν πως “το συγκεκριμένο προϊόν, υγρό απολύμανσης χεριών με ήπια αντισηπτική δράση, είναι ελληνικής κατασκευής εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Η διαπίστευση CE απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων ή την εισαγωγή τους εντός ΕΕ από τρίτες χώρες. Προφανώς και δεν είναι φάρμακο που χρήζει αδειοδότησης του ΕΟΦ”».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη όμως απάντηση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές και κυρίως κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό το “υγρό απολύμανσης χεριών” που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένο ότι:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (και με την τροπολογία που ενσωματώθηκε με το άρθρο 5 του ν. 4681/27-3-2020) αναφορικά με την άδεια παραγωγής αντισηπτικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19, προκύπτει ότι “Η διάθεση των προϊόντων της παραγράφου 1 γίνεται μετά από έκδοση σχετικής άδειας κυκλοφορίας του ΕΟΦ σύμφωνα με το άρθρο 55 του Κανονισμού ΕΕ 528/2012″».

Μάλιστα «επισυνάπτονται:

  • ΔΤ του ΕΟΦ 12.3.2020, όπου επισημαίνεται ότι για την απολύμανση των χεριών τα προϊόντα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλεια  και την αποτελεσματικότητά τους σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα από τον ΕΟΦ.

 

Ο Θόδωρος Ιγνατιάδης μίλησε στον 904 αριστερά στα fm , με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2021-2024 καθώς και το αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών έτους 2020 της Περιφέρειας. Όπως σημείωσε επίσης κάτω από τις αντιδράσεις  που υπήρξαν για τη άρνηση συζήτησης για τα μέτρα για τον κορονοιο , η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη την επόμενη του περιφερειακού συμβουλίου.