Επερώτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιφέρειας

Επερώτηση κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας, Λαγκαδά, αλλά και στην ΠΕ Πιερίας ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, τις σημαντικές διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν, την Πιερία, στον π. Πέλεκα που είχε πλημμυρίσει και το Νοέμβρη του 2017, τη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια σε Συκιά, Σάρτη, Τορώνη και σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταστροφές στο οδικό δίκτυο,την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όπου η Παλλήνη ήδη έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές, στην παραλιακή ζώνη, σε αγροτικές οδούς και σε ρέματα. Παράλληλα, κλειστός παραμένει ο δρόμος Πευκοχωρίου – Αγίας Παρασκευής που εμφάνισε επικίνδυνες καθιζήσεις. Επίσης, τον Δήμο Λαγκαδά, όπου κινδύνεψαν ζωές σε υπερχειλισμένο χείμαρρο στη Μικροκώμη και καταστράφηκε λόγω κατολίσθησης η μοναδική οδική σύνδεση με το χωριό Αρδαμέρι.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι διπλά επικίνδυνη για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων εξαιτίας των συνθηκών πανδημίας του COVID-19.

Ενώ απουσιάζουν αντιπλημμυρικά έργα εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη και του κεντρικού κράτους, καθυστερούν ακόμα και οι καθαρισμοί ρεμάτων. Όπως φαίνεται και στα στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος που πρότεινε η Διοίκηση της Περιφέρειας, από τα 67 αντιπλημμυρικά έργα, κατά βάση καθαρισμοί ρεμάτων και επισκευές – συντηρήσεις, τα 53 εντάχθηκαν πριν το 2020, την περίοδο 2011-2019. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται κυρίως κατόπιν εορτής απλά διαχειρίζονται οριακά μια απαράδεκτη κατάσταση, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύονται ως ενέργειες – «μπαλώματα». Το ευτύχημα ότι δεν υπήρξε η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν δίνει το παραμικρό άλλοθι στους αρμόδιους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους).

Αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά (από κυβερνήσεις & Τοπική Διοίκηση) μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Τα όσα, μέχρι σήμερα, έργα που υλοποιούνται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι συχνά αποσπασματικά, ελλειπή ή και ανεπαρκή.

Να επισημάνουμε επίσης πως για άλλη μια φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων περιοχών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπιούνται από πλημμυρικά φαινόμενα (ζήτημα που έχει αναδείξει και με τις 303146(663) 20-7-2017, 757331 (916) 2-12-2019 Επερωτήσεις της η «Λαϊκή Συσπείρωση»), δεν συμπεριλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) του Εγκεκριμένου Σχέδιου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας (EL10), οπότε βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού!!! Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη η ανεπάρκεια των ΣΔΚΠ.

Έκδηλες λοιπόν οι σοβαρές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν την πολιτική που “γέννησε” αυτά τα ΣΔΚΠ, όσο και της διοίκησης της ΠΚΜ που γνωμοδότησε υπέρ του στην 10η Συνεδρίαση του ΠΣ /11-06-2018 (Αριθμ. Απόφασης 121/2018).

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν:

  • Τι προγραμματισμό είχε, έως και σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας , ιδιαίτερα, στη Π.Ε. Χαλκιδικής;
  • Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα;

Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, για:

  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β΄ κατοικίας.
  • Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κλπ ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.
  • Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Να διεκδικήσει γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.
  • Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο – επικαιροποιημένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης τεχνολογικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός που μπορεί να προκληθεί από σεισμό, πλημμύρα ή άλλο φυσικό φαινόμενο.
  • Να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων
  • Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη ενημέρωση για την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται.
  • Να αναμορφώσει το τεχνικό πρόγραμμα και να διαθέσει έκτακτα κονδύλια για την ολοκλήρωση των απαραίτητων παρεμβάσεων».