Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό 2023 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΤΟΥ 2023

Κυρίες και κύριοι

Εισηγητικά η Διοίκηση έκανε προσπάθεια να παρουσιάσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας ακόμα και τις υποκλοπές ως ένα φυσικό φαινόμενο, που οφείλεται βασικά σε εξωγενείς παράγοντες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Αυτή την περίοδο γίνονται ολοένα και πιο διακριτά τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος με το υποτιθέμενο «φάρμακο» της επεκτατικής πολιτικής που αξιοποιήθηκε για την έξοδο από την προηγούμενη κρίση να μετατρέπεται σε «δηλητήριο» που εκτοξεύει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, μειώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα.. Την ίδια ώρα που ο λαός στενάζει, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε μια σειρά κλάδους πανηγυρίζουν για την κερδοφορία στο 1ο 9μηνο του 2022.

Γίνεται ακόμα πιο εμφανές το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής που ακολουθούν διαδοχικές κυβερνήσεις και στηρίζεται από δυνάμεις στην ΤΔ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση και την απελευθέρωση της ενέργειας να έχουν εκτινάξει την ενεργειακή φτώχεια,

αλλά και τα δραματικά αποτελέσματα από την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ στρατοπέδων ιμπεριαλιστών ληστών, στους οποίους εμπλέκεται επικίνδυνα και η Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών.

Αποκαλύπτεται όμως και η σαπίλα ενός συστήματος και ενός κράτους που την ίδια ώρα που αδυνατεί να προστατεύσει ανυπεράσπιστα παιδιά και κακοποιημένες γυναίκες, επιτρέπει και νομιμοποιεί μέσω ενός απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου ευρωπαϊκής έμπνευσης το φακέλωμα και την παρακολούθηση των πάντων.

 

 

Κυρίες και κύριοι

  1. Και ο φετινός Προϋπολογισμός της Περιφέρειας μας υποτάσσεται, όπως άλλωστε και ο Κρατικός Προϋπολογισμός, στις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, και κινείται πάνω στο γνωστό μοτίβο: «πακτωλός χρημάτων για τους λίγους από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΕ, κρατικούς και τοπικούς προϋπολογισμούς και ψίχουλα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τις ανάγκες της».

Οι πόροι, το ύψος της κρατικής  χρηματοδότησης της ΤΔ, το πλαίσιο στο οποίο κινείται είναι προσδιορισμένο μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των μεταμνημονιακών μνημονίων και των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι ένας προϋπολογισμός, όχι ρεαλιστικός, αλλά διαχείρισης της μιζέριας, όσον αφορά στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με απαραίτητες υπηρεσίες και έργα.

Στην ΚΥΑ για την κατάρτισή του Προϋπολογισμού, στους βασικούς στόχους κατάρτισης του, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει και «…την επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης..» ενώ και η εισήγηση έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να αναδείξει ότι δήθεν η καπιταλιστική ανάπτυξη μας αφορά όλους.

Όμως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, στον οποίο εντάσσεται και ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αλλά και το τεχνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα,έχει αντιλαϊκούς όρους και προϋποθέσεις:

— Την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων από τους επενδυτές με όλους τους τρόπους. Με το τσάκισμα των πραγματικών μισθών και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, με την εντατικοποίηση, με τα ωράρια λάστιχο..

— Απολύσεις όταν χρειάζεται να περιοριστεί το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στις περιπτώσεις των Ελληνικός Χρυσός, Alumil και Pyramis που πετάν στο δρόμο εργαζόμενους.

— Tο χτύπημα των αυτοπασχολούμενων που αντιμετωπίζουν μεγάλα αδιέξοδα με το ενεργειακό κόστος, το κόστος των πρώτων υλών, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία.

Αλλά έχει ως προϋποθέσεις αυτή η ανάπτυξη και:

— Την υποχρηματοδότηση της ΤΔ και του δεύτερου βαθμού της έτσι ώστε να περισσεύει «ζεστό χρήμα» για το κεφάλαιο, πραγματικότητα για την οποία είστε πολιτικά συνυπεύθυνοι, Διοίκηση αλλά και «Κοιτάμε Μπροστά» – παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλες δυνάμεις που στηρίζουν την ίδια στρατηγική κατεύθυνση. Η υποχρηματοδότηση βεβαίως συνοδεύεται με φοροληστεία από την ΤΔ (τέλη, χαράτσια κλπ τα οποία ενσωματώνει και η ΠΚΜ στα ίδια έσοδα της) και εμπορευματοποίηση των πάντων..

— Την υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας που έχει άμεση επίπτωση τόσο στους όρους δουλειάς των ίδιων των εργαζόμενων όσο και στο έργο που καλούνται αυτοί να παράγουν..

— Την καθυστέρηση και αποσπασματικότητα, τη μη ιεράρχηση έργων απαραίτητων για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών όπως για παράδειγμα ολοκληρωμένων έργων Πολιτικής Προστασίας. Όσα λίγα προχωρούν, στοχεύουν και στην άμβλυνση αντιδράσεων για οξυμένα προβλήματα τα οποία με την πολιτική σας έχετε δημιουργήσει.

— Την ιεράρχηση πόρων από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ σε έργα που άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τη διευκόλυνση με κάθε τρόπο από την ΤΔ των επενδυτικών σχεδίων.

Κάπως έτσι στηρίζετε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ τη μετατροπή του χώρου – φιλέτου της ΔΕΘ αντί για πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο σε επιχειρηματικό κέντρο με “πράσινο προαύλιο”, τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για να υποδεχθεί το παραλιακό μέτωπο επενδύσεις σε βάρος των πραγματικών αναγκών του λαού, την κατασκευή του flyover με ΣΔΙΤ, την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αρεστούς και τον περιορισμό του δημόσιου χώρου στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, τη μετατροπή του Βερμίου και όλου του Κιλκίς σε βιομηχανικές ζώνες εγκατάστασης αιολικών και ΦΒ πάρκων και την απελευθέρωση της ενέργειας που οξύνει την ενεργειακή φτώχεια.

Αλλά και την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων και την καρκινογόνα καύση, τη χωροθέτηση ΜΕΑ μέσα στη ζώνη προστασίας της λίμνης Κορώνειας. Όλα αυτά και πολλά ακόμα αποκαλύπτουν και τις λεγόμενες “πράσινες” διακηρύξεις σας, την ουσία του σχεδιασμού του κεφαλαίου που φοράει το μανδύα προστασίας του περιβάλλοντος και διακηρύσσει μια νέα Πράσινη Συμφωνία που υποτίθεται θα μας σώσει όλους.

– Και βέβαια αναπόσπαστο κομμάτι του στόχου για αναβάθμιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων είναι η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας και της περιοχής μας σε επικίνδυνους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, που τη μετατρέπουν σε μαγνήτη μεγάλων κινδύνων, επιλογή την οποία στηρίζετε οι περισσότερες παρατάξεις φανατικά.

Αποδεδειγμένα, ούτε ισόρροπη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί, ούτε  μπορεί να υπάρξει  φιλολαϊκή περιφερειακή πολίτικη όταν η γενικότερη πολιτική παραμένει  αντιλαϊκή.

Αποδεδειγμένα, με βάση τα ποσά που εμφανίζονται και στο φετινό προϋπολογισμό, δεν μπορούν να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της Περιφέρειας μας σε έργα, υποδομές, υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Με πράξεις και έργα η διοίκηση τοποθετείται απέναντι στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων, των αυτοπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης όπως προσπαθεί να μας πείσει.

Όσο ακολουθείται αυτός ο αδιέξοδος δρόμος, όχι το 2030, όπως προπαγανδιστικά αναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και η Διοίκηση, αλλά ούτε το 2300 δεν θα ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής μας.

Και αυτό γιατί μπαίνει εμπόδιο το κέρδος των λίγων, που υπαγορεύει συγκεκριμένα που θα κατευθυνθούν τα χρήματα, πως θα ιεραρχηθούν τα έργα και πότε θα τελειώσουν, ενώ όσα πραγματοποιούνται τα χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι τόσο κατά την περίοδο κατασκευής αλλά και κατά την περίοδο λειτουργίας τους..

 

  1. Πιο συγκεκριμένα: Το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές τα έσοδα του Προϋπολογισμού της ΠΚΜ και οι δαπάνες για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών κινούνται και φέτος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και γενικότερα η περιβόητη επεκτατική οικονομική πολιτική δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση την έστω και μερική αποκατάσταση της υποχρηματοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών που έχει τραγικές συνέπειες, την έστω και μερική ανακούφιση του λαού που περιμένει έργα και υπηρεσίες με βάση τις αρμοδιότητες της οποίες έχουν αναλάβει και οι 2 βαθμοί της Τοπικής Διοίκησης.

Βρισκόμαστε μπροστά σε «μια από τα ίδια» κάθε χρόνο, κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να ανακυκλώνονται γνωστά προβλήματα.

Η πρόβλεψη για αύξηση, αν λάβουμε υπόψη το επίπεδο αφετηρίας, των εσόδων από το ΠΔΕ, προφανώς και δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε έργα και υποδομές. Εκατοντάδες εκατομμύρια χρειάζονται μόνο για τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης της περιοχής.

Επιπλέον τα ποσά αυτά τα διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και ουδέποτε έγινε μια ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε ποιο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό εντάσσονται, αν εντάσσονται

 

  1. Είναι γνωστό βεβαίως ότι ως «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να  καταθέσουμε δική μας  «εναλλακτική πρόταση» για τον Προϋπολογισμό σύμφωνα με την απαράδεκτη πρόβλεψη νόμου της ΝΔ, όπως άλλωστε κάναμε και πέρσι, πρόταση, που εκ του νόμου οφείλει να είναι, κομμένη και ραμμένη στο ασφυκτικό πλαίσιο, στην ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Καταθέτουμε όμως στους εργαζόμενους, στο λαό της περιοχής μια πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης που βρίσκεται στον αντίποδα του Προϋπολογισμού :

— Για αύξηση της χρηματοδότησης και της Περιφέρειας μας η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και τον περιορισμό, την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων στην ΤΔ.

— Για απαραίτητες προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, στήριξη του προσωπικού της Περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ενίσχυση της Διεύθυνσης Υγείας, των ΔΑΟΚ, των Τεχνικών Υπηρεσιών έπρεπε να έχει γίνει «χθες».

— Για έργα και υποδομές που τώρα είτε δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την Ε.Ε και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – ΕΣΠΑ, είτε «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.

Για παράδειγμα αντιπλημμυρικά έργα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανά Π.Ε., αντισεισμική θωράκιση και ενίσχυση- επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας.

Αλλά και έργα για την προστασία του περιβάλλοντος με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και ελέγχων για τα ποτάμια μας, τις λίμνες μας, το Θερμαϊκό, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Έργα αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ακόμα μέτρα και ένταση των ελέγχων για να λειτουργούν σωστά οι ΧΥΤΑ, οι ΕΕΛ , η αποκομιδή απορριμμάτων, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Ταυτόχρονα να μην χρυσοπληρώσουμε άμεσα και έμμεσα τη λειτουργία των πανάκριβων νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων που ανήκουν σε ιδιώτες. Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση.

Και βεβαίως έργα για τη συντήρηση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου ευθύνης της ΠΚΜ, της αγροτικής οδοποιίας, τη βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες του ΠΣΘ, την αντιμετώπιση της απαράδεκτης καθυστέρησης του Μετρό, αλλά και έργα για την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, πρώην στρατοπέδων προς όφελος του λαού κλπ.

Είναι υπόθεση του εργατικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος, η διεκδίκηση μέτρων, έργων και υποδομών που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση αλλά και η απόρριψη της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία στηρίζει και υλοποιεί η Διοίκηση της ΠΚΜ και άλλες παρατάξεις με βάση και τις αρμοδιότητες του β΄ βαθμού Τοπικής Διοίκησης.

Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Με βάση τα παραπάνω, αναγνωρίζοντας βεβαίως τη σοβαρή προσπάθεια των εργαζόμενων της ΠΚΜ για τη σύνταξη του, καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό που φέρατε σήμερα για συζήτηση.