Να σημάνει συναγερμός για την αντιπλημμυρική προστασία της Κ. Μακεδονίας

«Πρέπει να σημάνει “κόκκινος συναγερμός”. Η αντιπλημμυρική προστασία και εδώ δεν βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από τις πληγείσες περιοχές. Χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ένα σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων, από καθυστερήσεις χρόνων ακόμα και για γνωστά και “ώριμα” έργα» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχετικά με την κατάσταση των αντιπλημμυρικών υποδομών και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.

Τονίζει πως «αυτές τις ώρες απαιτείται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, η μεγαλύτερη δυνατή έκφραση αλληλεγγύης προς τον λαό της Θεσσαλίας, ταυτόχρονα με την καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής που αφήνει απροστάτευτο τον λαό και τη διεκδίκηση για όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές πολιτικής προστασίας που λείπουν από κάθε περιοχή. Οι τραγικές εικόνες από τη Θεσσαλία, ο αριθμός έως τώρα των θυμάτων, οι τεράστιες κατεστραμμένες εκτάσεις, αποδεικνύουν ξανά ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να προστατέψουν τον λαό, τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Το ίδιο ισχύει και στην περιοχή μας».

Υπενθυμίζει ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις προηγούμενες εκλογές μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τις ανάγκες, σε αυτό τον τομέα, κάθε περιοχής, για την υλοποίηση έστω και στοιχειωδών έργων όπως είναι οι καθαρισμοί ρεμάτων και υπογραμμίζει πως «οι πόροι, που διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας (τεχνικό πρόγραμμα και εθνικό σκέλος του ΠΔΕ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) κάθε χρόνο για αντιπλημμυρική προστασία και αντίστοιχες μελέτες, είναι ελάχιστοι. Αντίστοιχα, ελάχιστα έργα εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ – ΕΣΠΑ) 2014-2020 με το μεγαλύτερο από αυτά (διευθέτηση χείμαρρου Ανθεμούντα κόστους 9 εκατ. ευρώ) που εντάχθηκε το 2017 να βρίσκεται ακόμα σε φάση απαλλοτριώσεων!».

Στέκεται στην προσπάθεια του εκλεκτού της ΝΔ, προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη, κ. Τζιτζικώστα, «να εφησυχάσει τον λαό της περιοχής ότι δήθεν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σχετικά θωρακισμένη απέναντι σε πλημμύρες, επικαλούμενος αποσπασματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και την πενιχρή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ γι’ αυτό τον τομέα» και αναφέρει πως «πρέπει να πέσει στο κενό! Από τη δυτική Θεσσαλονίκη μέχρι τα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματός της και τις προαστιακές περιοχές, αλλά και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες εκδηλώνονται σταθερά πλημμυρικά φαινόμενα με πολύ μικρότερο ύψος βροχής σε σχέση με αυτό που καταγράφεται στη Θεσσαλία. Από το 1,5 δισ. ευρώ της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΠΕΠ – ΕΣΠΑ και με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ προετοιμάζονται να δώσουν (αν δώσουν…) κάτω από 50 εκατομμύρια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες!».

Σημειώνει ότι ο λαός και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δικαιούται ένα πολύ ανώτερο επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες του 21ου αιώνα και προσθέτει ότι «αυτό χρειάζεται να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές αγρότες, αλλά και μαθητές και φοιτητές που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους! Να απαντήσουμε αποφασιστικά στο ερώτημα “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” και να αγωνιστούμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του θα έχει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, οι αγωνιστές υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιό μας στις επερχόμενες εκλογές, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση».

«Η ψήφος στη “Λαϊκή Συσπείρωση” και στην Κεντρική Μακεδονία στις 8 Οκτώβρη θα να είναι ψήφος καταδίκης της εγκληματικής πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων και διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων, απόρριψης των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, ψήφος διεκδίκησης ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής μας και συνολικότερα μιας καλύτερης ζωής» καταλήγει ο Σ. Αβραμόπουλος.