Οικονομική ενίσχυση – εμπαιγμός από την κυβέρνηση για τον κορονοϊό

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εγκρίνει χρηματοδότηση για έκτακτες ανάγκες, αλλά θα την πάρει πίσω σε …18 δόσεις

Την οικονομική ενίσχυση των δήμων για την κάλυψη αναγκών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, την οποία θα πάρει πίσω σε …18 δόσεις, προβλέπει η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης! Αυτό το μέτρο – κοροϊδία είναι ένα από όσα εμπεριέχονται στην ΠΝΠ που συζητήθηκε χτες και στη – με τηλεδιάσκεψη – συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 43 προβλέπεται πως «οι δήμοι δύνανται, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματός τους, να επιχορηγούνται εκτάκτως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (σ.σ. χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που προέρχονται από τη φορολογία του λαού) έναντι δικαιούμενων επιχορηγήσεων, κατά το μέρος που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες για την αναμόρφωση πιστώσεις. Η εν λόγω επιχορήγηση παρακρατείται σε δεκαοκτώ (18) ισόποσες δόσεις από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ»! Στην ουσία, αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι πως εάν ένας δήμος χρειαστεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αυτή μπορεί να δοθεί, όμως, το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ που θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς. Αρα, πρόκειται για μία «διευκόλυνση», που όμως πίσω της κρύβει ουσιαστικά την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης προς τους δήμους, αφού οι ανάγκες αυτήν την περίοδο είναι αυξημένες. Δεν φτάνει λοιπόν που οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, τα τελευταία δέκα χρόνια, αγγίζουν το 70%, δεν φτάνει που παρακρατούνται παράνομα από την κεντρική διοίκηση εδώ και δεκαετίες κονδύλια που θα έπρεπε να αποδίδονται, τώρα, η όποια χρηματοδότηση υπολείπεται ακόμα περισσότερο από τις ανάγκες.

Επιπλέον, με την ΠΝΠ προβλέπεται ότι οι διά περιφοράς συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που γίνονται εξαιτίας της κατάστασης, μπορεί να γίνονται ακόμα και με τους μισούς δημοτικούς συμβούλους! Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση και δημοτικές αρχές επιδιώκουν να περάσουν αποφάσεις (πέρα από τα απαραίτητα που αφορούν τον κορονοϊό ή τη μισθοδοσία εργαζομένων) για μια σειρά από άλλα θέματα με fast track διαδικασίες. Ηδη, για παράδειγμα, υπάρχουν Δημοτικά Συμβούλια που, διά περιφοράς, αποφασίζουν για την παραχώρηση τμημάτων αιγιαλών και παραλιών σε επιχειρηματίες… Αλλωστε, αφού επικαλούνται το επείγον της περιόδου και της προστασίας της δημόσιας υγείας, ας αναγνωρίσουν ότι αυτήν την ευθύνη μπορεί να την υπηρετήσουν όλοι οι εκλεγμένοι και όχι οι …μισοί.

* ρεπορτάζ από τον Ριζοσπάστη