Μένουμε δυνατοί στον αγώνα ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Εν μέσω πανδημίας η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ,  η κυβέρνηση μέσω του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, επανεκκινούν τις τελευταίες μέρες διαδικασίες, ώστε η εταιρεία να πάρει την πολυπόθητη εδώ και χρόνια, άδεια καύσης δευτερογενών καυσίμων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας.

Η προώθηση της διαδικασίας, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Διοίκηση της ΠΚΜ  έχει ευθύνη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η διαδικασία και να συζητηθεί το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την άρση των έκτακτων μέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 5.11.2019, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε αίτημα συζήτησης πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Η Διοίκηση της ΠΚΜ αρνήθηκε με τη δικαιολογία, ότι δεν είναι αρμοδιότητα της. Έχουμε επίσης τοποθετηθεί αρνητικά στην ενδεχόμενη καύση απορριμμάτων, αναδεικνύοντας τεκμηριωμένα τους κινδύνους από την προώθηση τέτοιων σχεδιασμών και καταθέτοντας τις προτάσεις μας για τη Διαχείριση Απορριμμάτων, τόσο για τον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος προβλέπει την καύση απορριμμάτων, όσο και για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα, η οποία προέβλεπε την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου.

Η καύση απορριμματογενών καυσίμων, με βάση το σημερινό επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης, έχει γνωστές πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, εξαιτίας της παραγωγής διοξινών, φουρανίων, επικίνδυνων καταλοίπων που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκινογενέσεις. Η λειτουργία των ΜΕΑ με τα κριτήρια που κυριαρχούν και η καύση  RDF/SRF δρουν ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Αφενός προϋποθέτουν συγκεκριμένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων και αφετέρου το RDF/SRF που προβλέπεται να παράγουν αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά.

Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναδεικνύονται 2 τελείως διαφορετικές λογικές στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜΑπό τη μια οι τοποθετήσεις της Διοίκησης της ΠΚΜ, των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και άλλων που κινούνται στην πεπατημένη των κατευθύνσεων της ΕΕ για περεταίρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και της καύσης τους για ενεργειακή αξιοποίηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους, και από την άλλη οι τεκμηριωμένες προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με βασικό κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρειάζεται να μείνουμε δυνατοί, όχι σιωπηλοί, και να διεκδικήσουμε: Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη διαδικασία. Να εξαιρεθεί από τον ΠΕΣΔΑ η πρόβλεψη παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και η καύση των απορριμμάτων, να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους, να μην τις χρυσοπληρώνουμε. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Να λειτουργούν σωστά όλες οι υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ. Να ενισχυθεί  η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων απορριμμάτων, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνονται διαχρονικά, αλλά και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων.

Μπορούμε και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά στην κατεύθυνση ριζικών αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

* άρθρο του περιφερειακού σύμβουλου Σωτήρη Αβραμόπουλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας στο ThessNews.gr (εδώ).