Πολιτική συγκέντρωση νεολαίας με ομιλητή τον Σ.Αβραμόπουλο

Με μαζική συμμετοχή νέων επιστημόνων και φοιτητών πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πολιτική συγκέντρωση νεολαίας που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ του ΚΚΕ, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ και η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Το μικρό Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, γέμισε από τους νέους που συσπειρώνονται ενεργητικά στο πλάι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και δίνουν τη μάχη, μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι νέοι επιστήμονες και φοιτητές που θα είναι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Θεσσαλονίκης. Εκ μέρους των υποψηφίων χαιρέτησαν ο Γιάννης Βασιλειάδης και η Νάσια Παλάντζα. Ακολούθησε ένα απολαυστικό καυστικό και επίκαιρο “stand up comedy” με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μεταφέροντας το ανατρεπτικό και αισιόδοξο κάλεσμα του ΚΚΕ, τόνισε: «Η δύναμη και η πραγματική ελπίδα βρίσκεται εδώ, στους αγώνες μας, για να κάνουμε πράξη τα όνειρα μας, να βαδίσουμε κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού με αυτό το άδικο σύστημα, των χαμηλών απαιτήσεων.

Να μη συνηθίσουμε στα λίγα, στις ελεημοσύνες, στους φραγμούς που μπαίνουν στη μόρφωση σε όλες τις βαθμίδες, στην υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, στη δουλειά με μισθό χαρτζιλίκι, στην ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον μας.

Να γυρίσουμε την πλάτη σε μια πολιτική που προωθήθηκε συστηματικά και από νέα ηλικιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ και άλλων, η οποία είναι όμως αντιλαϊκή, ξεπερασμένη, δοκιμασμένη, οδηγεί στο να ζουν οι νέοι με χειρότερους όρους από τους γονείς τους.

Μπορούμε το επόμενο διάστημα να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, όλοι εμείς οι νέοι εργαζόμενοι επιστήμονες, οι άνεργοι, η νέα γενιά που βρίσκεται στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας, να σηκώσουμε κεφάλι.

Μαζί, με τη δράση και με την ψήφο μας, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά, να «χαλάσουμε τη σούπα» της αντιλαϊκής συναίνεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, Διοίκησης της Περιφέρειας, Διοικήσεων των Δήμων πάνω σε όλα τα βασικά, που καθορίζουν τη ζωή μας και το μέλλον μας».

Αναφέρθηκε στο φιλικό καβγαδάκι που έστησαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το ζήτημα του άρθρου 16 του Συντάγματος περί της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι έγινε προσπάθεια να κρυφτεί οτι συμφωνούν στο βασικό, τη στενότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά και τις επιχειρήσεις, τη λειτουργία και του δημόσιου πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης, με δίδακτρα, με εκμετάλλευση των εργαζόμενων, με αποσύνδεση του πτυχίου από την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Μιλώντας για την διοίκηση της Περιφέρειας Κ.Μ., σημείωσε ότι σε πρώτη γραμμή φιγουράρουν έργα για την επιχειρηματικότητα, όπως η άμεση και έμμεση επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων με κονδύλια, προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων για ληξιπρόθεσμη κατάρτιση και εργασία ανέργων. Οπως είπε «είναι μέτρα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το λεγόμενο brain drain, ούτε να δώσουν διέξοδο στους νέους απόφοιτους. Περισσότερο επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι αποτελεί διέξοδο για την ανεργία των νέων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητα για να έχουμε πολλούς αποφοίτους με ικανότητες manager που θα ψάχνουν «τα κενά» στην αγορά, την ώρα που υπάρχουν μεγάλες και διαπιστωμένες κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, υπάρχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να απορροφήσουν άμεσα έστω ένα τμήμα αποφοίτων».

Αναφέρθηκε επίσης στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας μέσα στις οποίες βγαίνουν στην παραγωγή οι νέοι, με χαμηλούς μισθούς ακόμα και για ειδικευμένους εργαζόμενους και μισθωτούς επιστήμονες, τη μερική απασχόληση, το σπάσιμο μιας θέσης εργασίας σε 2 και 3, με τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που έχουν ημερομηνία λήξης.

Στάθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανάπλαση της ΔΕΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «το ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο που θα καταθέσουμε μπορεί να κινητοποιήσει και φοιτητές στην κατεύθυνση διεκδίκησης ανέγερσης σύγχρονων εστιών, χώρων αθλητισμού και πρασίνου».

Και κάλεσε τους νέους, να βάλουν ψηλά των πήχη των απαιτήσεων, να περάσουν στην αντεπίθεση για να ζήσουν όπως τους αξίζει και όπως αντιστοιχεί στις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας.

Οπως είπε, «η ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους Δήμους, είναι στόχος που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα τη νεολαίας, θα δώσει αέρα και δυναμική στη μάχη για μια καλύτερη ζωή, θα κάνει την πραγματική διαφορά.

Γιατί και έτσι:

Θα ενισχυθεί ο αγώνας για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης, για αναβάθμιση των παροχών προς τους φοιτητές, αναβάθμιση της γνώσης που παρέχεται στο πτυχίο και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ακόμα για αυξήσεις στους μισθούς, πραγματική στήριξη των ανέργων, ενάντια στη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών.

Θα ενισχυθεί η πάλη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με έργα, υποδομές και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας.

Για αναβάθμιση των υποδομών παιδείας και υγείας. Για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης φοιτητικής στέγης που να ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες. Για χώρους αθλητισμού και πολιτισμού, που να μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες».

 

Στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Βασιλειάδης, σημείωσε ότι «στις επερχόμενες Δημοτικές Περιφερειακές εκλογές τις ευρωεκλογές τις φοιτητικές εκλογές στις 10 Απρίλη, η νεολαία έχει επιλογή. Να ψηφίσει με κριτήριο τα όνειρα και τις ανάγκες της να ψηφίσει όπως αγωνίστηκε και αγωνίζεται, όπως συζητάει και προβληματίζεται, για την καθημερινότητά της μέσα και έξω από τις σχολές. ‘Οπως ο φοιτητής και η φοιτήτρια μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από τις σπουδές του, τα μορφωτικά του δικαιώματα, μπορεί να κρίνει να σκεφτεί και από την υπόλοιπη ζωή του, στο σπίτι, στη γειτονιά, από τη ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οπως καθένας και καθεμιά θέλει ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών του και δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπούδασε, έτσι θέλει και μια ανθρώπινη ζωή σε μια πόλη που φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές, ελεύθερους χώρους αναψυχής, πράσινο, δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πολιτιστικής έκφρασης, γρήγορες ασφαλείς συγκοινωνίες».

Η Νάσια Παλάντζα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι στους τόπους αλλά και στο χώρο σπουδών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο οξυμμένο ζήτημα της ουσιοεξάρτησης και στο μέγεθος που έχει λάβει το ναρκεμπόριο στο χώρο του ΑΠΘ καθώς και στην προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, να παρουσιάσουν ως αίτιο του ναρκεμπορίου στο ΑΠΘ, την ύπαρξη του φοιτητικού ασύλου με στόχο την κατάργηση του. Και σημείωσε πως και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, βάζει εμπόδια στα δικαιώματα των φοιτητών. «Το φανερώνουν οι μειώσεις μαθημάτων, τα πανάκριβα μεταπτυχιακά, το ότι πολλοί φοιτητές μένουν εκτός σπουδών, το ότι επιχειρήσεις δρουν ανενόχλητες στα πανεπιστήμια και υποτάσσουν την έρευνα για τα δικά τους συμφέροντα».

 

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είναι:

Βασίλης Μπαλτίκας, 38 χρονών. Υποψήφιος διδάκτορας- ερευνητικός συνεργάτης στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ. Εργαζόμενος σε μελετητικό γραφείο. Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Λευτέρης Μαμάτας, 40 χρονών. Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ.

Αθανασία-Ραφαέλα Παλάντζα (Δήμος Παύλου Μελά), 20 χρονών. Φοιτήτρια Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος του Σ.Φ. Ψυχολογίας. Μέλος της πανελλαδικής γραμματείας του ΜΑΣ.

Θανάσης Σγούρος, 28 χρονών. Απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Πατρών. Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

 

Υποψήφιος Δήμαρχος Παύλου Μελά:
Μάριος Παλάντζας, 25 χρονών. Απόφοιτος του τμήματος Χοροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ. Μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Παναγιώτης Ανδρεανίδης, (Δήμος Καλαμαριάς), 18 χρονών. Φοιτητής 1ου έτους στη Γεωπονία του ΑΠΘ.

Γιάννης Βασιλειάδης (Δήμος Θεσσαλονίκης), 24 χρονών. Φοιτητής Ιστορικού ΑΠΘ. Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θανάσης Βιζυηνός (Δήμος Καλαμαριάς), 23 χρονών. Φοιτητής στο 6 έτος του Φυσικού ΑΠΘ, μέλος του ΣΕΤΕΠΕ.

Αννα – Μαρία Ηλιού (Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη), 19 χρονών. Σπουδάζει στο 2ο έτος δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του ΑΠΘ, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου και μέλος της πανελλαδικής γραμματείας του ΜΑΣ.

Περικλής Καλπακίδης (Δήμος Αμπελοκήπων), 21 χρονών. Φοιτητής 3ου έτους στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, μέλος του Δ.Σ. μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων.

Γιάννης Μπάμπος (Δήμος Λαγκαδά), 19χρονών. Φοιτητής Φυσικού ΑΠΘ.

Νίκος Μπιτζιλής (Δήμος Λαγκαδά) 22 χρονών. Φοιτητής 4ου έτους Πολιτικών Επιστημών. Μέλος της πανελλήνιας ένωση ηθοποιών. Εργάζεται ως ηθοποιός σε escaperooms.

Αλέξης Παπαδόπουλος (Δήμος Νεάπολης-Συκεών), 23 χρονών. Σπουδάζει στο 6ο έτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Αλκης Πλίτσης (Δήμος Νεάπολης – Συκεών) 20 χρονών. Φοιτητής 3ου έτους του Οικονομικού ΑΠΘ και εκλεγμένος στο Δ.Σ. Φοιτητής 2ου έτους στο ΙΕΚ Μοναστηρίου και εκλεγμένος στο Δ.Σ. του ΙΕΚ. Μέλος του ΣΕΤΕΠΕ, στην οικονομική επιτροπή.

Αναστασία Ποικιλίδου (Δήμος Καλαμαριάς) 23 χρονών. Φοιτήτρια 5ου έτους στις Οικονομικές Επιστήμες του ΑΠΘ, μέλος του σωματείου λογιστών.