Σ. Αβραμόπουλος: Οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν για τη ζωή τους

Να ψηφίσουν για τη ζωή τους, αναγνωρίζοντας ότι ενιαία είναι τα ζητήματα, από τον χώρο δουλειάς, μέχρι τη γειτονιά, και κοινή η πηγή των προβλημάτων. Να σαρώσουν την πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά τους στη λογική του «κόστους – οφέλους», ψηφίζοντας «Λαϊκή Συσπείρωση» και μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Αυτό το κάλεσμα μετέφερε στους εργαζόμενους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου περιόδευσε σήμερα, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μαζί με υγειονομικούς υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους.

Το ΑΧΕΠΑ θεωρείται ένα από τα νοσοκομεία με τα μεγαλύτερα κενά σε προσωπικό στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα του 2012, τα κενά μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζονται σε περίπου 400. Την ίδια ώρα το 40% των εργαζομένων απασχολείται με ελαστικές μορφές εργασίας, ποσοστό που διαρκώς αυξάνεται.

Ενδεικτική είναι η εικόνα στους τραυματιοφορείς. Απασχολούνται 50 από τους οποίους οι 35 είναι συμβασιούχοι και από αυτούς άλλοι δουλεύουν ένα ή δύο χρόνια και άλλοι 4 και 5. «Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας, ζούμε σε διαρκή εργασιακή ομηρία», λένε. Το ίδιο και οι καθαρίστριες που εργάζονται μέσω εργολάβου.

Αλλά και στα Τμήματα, τις κλινικές, τα εργαστήρια, η κατάσταση είναι τραγική. Στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, που λειτουργεί με 5 νοσηλευτές στις δύο βάρδιες από τον Γενάρη του 2023 έχουν φύγει 5 άτομα και 10 μήνες μετά δεν αντικαταστάθηκε ούτε ένας.

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς. «Όταν δουλεύεις με αυτούς τους ρυθμούς, δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Η κόπωση είναι απίστευτα μεγάλη», λένε.

Την ίδια ώρα, σύγχρονα μηχανήματα, χειρουργικές κλίνες, υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Όλα αυτά θεωρούνται κόστος, δεν θεωρούνται ανάγκη. Γι’ αυτό κι εμείς λέμε ότι στις εκλογές, που έχουν τον τίτλο τοπικές, αλλά τελικά αφορούν τα πάντα στη ζωή μας, πρέπει να πάμε με κριτήριο το σύνολο των προβλημάτων, το σύνολο της ζωής μας, ξεκινώντας από τον χώρο δουλειάς. Και πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την πολιτική η οποία στηρίζεται από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες», σημείωσε ο Σ. Αβραμόπουλος.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του περιφερειάρχη στο ΑΧΕΠΑ, ανέφερε ότι ήρθε, έκανε διαφήμιση ένα μηχάνημα το οποίο χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, από τα ψίχουλα που δίνονται για να μπαλώσουν τρύπες, και για το κύριο, το βασικό ζήτημα της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, στο ύψος των αναγκών, δεν είπε κουβέντα.

«Γι’ αυτούς είναι αόρατοι και οι καθαρίστριες και το τεχνικό προσωπικό και το βοηθητικό και οι υγειονομικοί. Εμείς ήμασταν και θα είμαστε η φωνή των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, για τον μισθό, τις συνθήκες εργασίας, την ανάγκη να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να σταματήσει η εντατικοποίηση, αλλά και για υποδομές, για την ασφάλεια της ζωής μας, την προστασία από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές. Όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ως προτεραιότητα», είπε.

Επίσκεψη στην Epsilon Net

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος σήμερα περιόδευσε και στην εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net.

Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της πληροφορικής με τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια, αναφέροντας: «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και η ΕΕ, προωθούν την 13ωρη εργασία, το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί επενδύσεις ομίλων για την ψηφιακή οικονομία και την ψηφιοποίηση, διασφαλίζοντάς τους αμέτρητα κέρδη».

Κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου, μπροστά σε αυτήν την επίθεση που δέχονται, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ανέδειξε ότι «η εφαρμογή των πιο σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων στην παραγωγή, στο όνομα της λεγόμενης ψηφιακής οικονομίας, όχι μόνο δεν συνοδεύεται με λιγότερες ώρες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών στους χώρους δουλειάς, αλλά αντίθετα προεξοφλούνται για το μέλλον ακριβώς τα αντίθετα».

Τέλος, τόνισε ότι και σε αυτές τις εκλογές το σημαντικό είναι να ενισχυθεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» ώστε από καλύτερη θέση, την αμέσως επόμενη ημέρα, να βρεθεί ο λαός ενισχυμένος απέναντι στην πολιτική που βάζει το κέρδος απέναντι από τη ζωή, στην πολιτική του χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων.