Ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να δυναμώσει η πραγματική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση

Ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να δυναμώσει η πραγματική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στην ΠΕ Πέλλας που έγινε στην Έδεσσα

Κάλεσμα ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους Δήμους, για να δυναμώσει η πραγματική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα, να είναι πιο δυνατή η φωνή του λαού παντού, για να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις ανακούφιση και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, απηύθυνε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στην ΠΕ Πέλλας, που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα.

«Με αισιοδοξία και μαχητικότητα μπαίνουμε στην τελική ευθεία αυτής της σημαντικής πολιτικής μάχης που είναι μπροστά μας. Σε συνθήκες που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση με το νομοσχέδιο – έκτρωμα του Υπουργείου Εργασίας, με την ακρίβεια να σαρώνει, με τις πυρκαγιές να καίνε ακόμα και να αποκαλύπτουν ακόμα μια χρονιά την εγκληματική πολιτική, με τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια και γενικότερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς να φέρνει τεράστιους κινδύνους για το λαό μας», σημείωσε ο Σ. Αβραμόπουλος.

Τόνισε ακόμα ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η δυνατή φωνή των εργαζόμενων μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στηρίζουμε σταθερά τα δίκαια αιτήματα, είμαστε δίπλα στους αγώνες με το λαό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Και μπορούμε να πούμε ότι και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήμασταν η δυνατή φωνή των μαχόμενων υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, για να σώσουμε ότι σώζεται, να διεκδικήσουμε προσλήψεις και χρηματοδότηση, νέες υποδομές, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και των νοσοκομειακών μονάδων της ΠΕ Πέλλας.

Κι επειδή επιχειρείται από τη διοίκηση ακόμα μια φορά στα ζητήματα της Υγείας να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της λέμε το εξής. Έχουν συνυπογράψει όλη την αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της υγείας που οδηγεί σε αδιέξοδα για το λαό και τους υγειονομικούς και τα ψίχουλα που δίνονται μέσα από το ΕΣΠΑ μόνο μπαλώματα αποτελούν, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα σε μια εγκληματική πολιτική».

Παρουσιάζοντας ορισμένες από τις προτεραιότητες, τις διεκδικήσεις και προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και προτάσεων ήταν σταθερά όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές που λείπουν τώρα από όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από την ΠΕ Πέλλας.

«Έργα και υποδομές που είτε δεν θεωρούνται “επιλέξιμα” από την ΕΕ και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο αποτελεί τμήμα του γνωστού ΕΣΠΑ, είτε κόβονται και ράβονται στα μέτρα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας που δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες. Όσα γίνονται, συνήθως γίνονται κατόπιν εορτής, μετά από καταστροφές, καθυστερούν, είναι αποσπασματικά και τα χρυσοπληρώνουμε στους εργολάβους», όπως εξήγησε.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται με το σταγονόμετρο ή καθυστερούν. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από την Αριδαία και τη Σκύδρα μέχρι την πεδιάδα των Γιαννιτσών, όπως τα έργα σε Τάφρο 66 και Λουδία που καθυστερούν χρόνια, ανέφερε, προσθέτοντας:

«Στις προτεραιότητες μας βρίσκονται απαραίτητα έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και ελέγχων έτσι ώστε να περιοριστεί καταρχήν η ρύπανση της Τάφρου 66 και του Λουδία από μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και ανεπεξέργαστα λύματα. Επιπρόσθετα, για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας αλλά και συνολικά για την προστασία των σημαντικών οικοσυστημάτων της περιοχής.

Διεκδικούμε ακόμα να λειτουργούν σωστά οι ΧΥΤΑ, η αποκομιδή απορριμμάτων, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, να μην προχωρήσει περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων. Αγωνιζόμαστε να μην προχωρήσει η άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ που συνοδεύεται από πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων και οξύνει την ενεργειακή φτώχεια. Στην περιοχή πάνω από τη Βεγορίτιδα στους πρόποδες του Καιμάκτσαλαν, στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των περιφερειών, διαμορφώνεται μεγα-πάρκο αιολικών ενώ συνολικά στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας έχει στηθεί γραμμή παραγωγής θετικών γνωμοδοτήσεων για τις ΜΠΕ έργων ΑΠΕ. Διεκδικούμε έργα για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος και των ΕΕΛ σε όλη την ΠΕ, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα χωριά».

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τη συντήρηση του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας, σημειώνοντας: «Η σύνδεση Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, όπως και άλλα έργα στην περιοχή π.χ. η σύνδεση με την Ημαθία, είναι το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας και έχουν ευθύνη όλοι όσοι κυβέρνησαν, οι διοικήσεις σε τοπικό επίπεδο για τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία.

Επισημαίνουμε ότι το έργο Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα αν και όποτε κατασκευαστεί, θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ δηλ. με πολλαπλάσιο κόστος το οποίο μπορεί να μην πληρώνεται μέσω διοδίων αλλά με πληρωμές διαθεσιμότητας μέσω του προϋπολογισμού, δηλαδή της φορολογίας μας. Είναι ακόμα ένα έργο που θα χρυσοπληρώσουμε».

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη σύγχρονης και ασφαλούς σιδηροδρομικής σύνδεσης όλης της ΠΕ με τη Θεσσαλονίκη με τακτικά δρομολόγια και φθηνό εισιτήριο σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση. Αλλά και στην αναγκαιότητα να γίνουν έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγείων βελτιώσεων, εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στο ύψος των αναγκών και χωρίς να χρυσοπληρώνουν οι αγρότες το νερό. Να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο τοπικό δίκτυο ύδρευσης και στις δεξαμενές όλων των χωριών αλλά και η κατασκευή έργων όπως το φράγμα στην Καλή.

Και κατέληξε: «Με ισχυρό ΚΚΕ και πιο δυνατή ”Λαϊκή Συσπείρωση” και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μπει στο προσκήνιο πιο δυναμικά η προοπτική ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου μας και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, είναι:

Χαράλαμπος Αποστολίδης, 57 ετών, παιδίατρος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας.

Μιχάλης Καλαϊτζής, 40 ετών εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – δημόσιος υπάλληλος. Μέλος ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων Γιαννιτσών.

Μάνις Κανάκης, 53 ετών, δικηγόρος ελεύθερος επαγγελματίας.

Θεοδώρα Καραθάνου, 32 ετών, εργαζόμενη σε φαρμακοβιομηχανία, μέλος ΔΣ ΟΓΕ.

Φάνης Κουτούφης, 44 ετών, αγρότης, πωλητής λαϊκών αγορών. Γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης «ΟΜΟΝΟΙΑ».

Ελένη Παπαδοπούλου, 27 ετών, ψυχολόγος, άνεργη. Μέλος ΔΣ ΕΣΥΝ.

Χρήστος Σίσκος, 63 ετών, συνταξιούχος Δημοσίου.

Χαράλαμπος Τσιτσάγκας, 56 ετών, λογιστής φοροτεχνικός ελεύθερος επαγγελματίας. Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Έδεσσας.

Κατερίνα Χατζηβασιλειάδου, 45 ετών, λογίστρια φοροτεχνικός ελεύθερη επαγγελματίας. Μέλος του Συλλόγου Λογιστών Ν. Πέλλας, αντιπρόσωπος στην ΠΟΦΕΕ.