ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ «ΚΑΠΑΝΙ»? ΟΧΙ – ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ? ΝΑΙ

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι δηλώσεις (και επικείμενες αποφάσεις) του ΕΦΕΤ για την «ακαταλληλότητα» της αγοράς ΚΑΠΑΝΙ είναι «κεραυνός εν αιθροία».

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ χρόνια τώρα συζητά με τους καταστηματάρχες της αγοράς για το προσχεδιασμένο «έγκλημα», ότι κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι ΚΑΙ αυτή την αγορά φιλέτο στο κέντρο της πόλης

Οι υποψίες και οι φόβοι έγιναν σιγουριά μετά το ξεπούλημα της άλλης παραδοσιακής γειτονικής αγοράς «Μοδιάνο» σε ιδιώτες για να γίνει οργανωμένη αγορά «ποιοτικών» δηλ. ακριβών τροφίμων, όχι πάντως για τα λαϊκά βαλάντια.

Οι αυτοαπασχολούμενοι στο Καπάνι λένε «έρχεται η σειρά για το Καπάνι». «Σιγά να μην αφήσουν τέτοιο φιλέτο σε μικρούς καταστηματάρχες, στον λαϊκό φτωχόκοσμο που ψωνίζει σ’ αυτήν»

Η Διοίκηση Μπουτάρη συνεπής αρωγός των μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων κ.λ.π. αλλά και η πλειοψηφία των υποψήφιων δημάρχων οραματίζονται τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό κόμβο, με το κέντρο της να μεταβάλλεται σε τουριστική «ατραξιόν», να αποτελεί ένα ενιαίο εμπορικό κέντρο (ανοιχτό mall). Σε αυτό το πορτρέτο δεν μπορεί να χωρέσει η παραδοσιακή «αγορά των φτωχών, το Καπάνι», τους χαλάει την εικόνα της πόλης.

Όλοι όσοι παριστάνουν τους προηγούμενους ή επόμενους «σωτήρες» και «αναμορφωτές» της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση και ο ΕΦΕΤ πρέπει να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα :

Το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις της αγοράς σαφώς, υπάρχει, είναι μεγάλο, εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά καλό θα ήταν να δημοσιοποιηθεί πόσα διαπιστωμένα κρούσματα δηλητηριάσεων είχαμε από εμπορεύματα της αγοράς Καπάνι? Γιατί η δήλωση του ΕΦΕΤ (κρατικής υπηρεσίας που διευθύνεται από τη κυβέρνηση) δεν μπορεί να λέει από τη μια «τα τρόφιμα στο Καπάνι είναι ασφαλή» και από την άλλη να λέει, «θα την κλείσω την αγορά γιατί δεν είναι ασφαλής». Γιατί τώρα αυτή η απειλή από τον ΕΦΕΤ;

Τα προβλήματα ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τους καταστηματάρχες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για έλλειψη των πιο ουσιωδών μέτρων, από Δήμο και κυβέρνηση

Γνωρίζουμε καλά ότι πάντα πριν περάσει σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ένας χώρος, μια λειτουργία (π.χ. υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες κ.λ.π.) πρέπει προηγουμένως να απαξιωθεί. Για να έρθει ο ιδιώτης σαν η μοναδική «σωτήρια λύση».

Πολλοί από τους «22» υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης υπήρξαν υπουργοί κυβερνήσεων (Ορφανός, Βούγιας, Νοτοπούλου – η τελευταία μάλιστα αρμόδια επί του θέματος), άλλοι υπήρξαν αντιδήμαρχοι (Ταχιάος, Ζέρβας), άλλος νομάρχης (Ψωμιάδης). Δεν είχαν ακούσει τίποτα για τα προβλήματα στο Καπάνι ; Η ακοή τους, μόνο προεκλογικά λειτουργεί ;

Γιατί η παρέμβαση του ΕΦΕΤ γίνεται, τώρα, σε προεκλογική περίοδο ; Πρέπει – όπως λέει ο ΕΦΕΤ – όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευτούν για έναν «εκσυγχρονισμό» στο Καπάνι, πίσω από τον οποίο θα κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα άλωσης του? Γιατί όπου είδαμε σχέδια και χρηματοδοτήσεις του Δήμου από Παγκόσμιες τράπεζες και ιδρύματα Ροκφέλερ, την επομένη είδαμε χώρους – σύμβολα της πόλης να περνάνε σε μεγάλους ομίλους.

Γνωρίζουμε τον ΕΦΕΤ, τη δουλειά του. Ωστόσο τη δήλωση του, ότι «και οι φτωχοί έχουν δικαίωμα στο ποιοτικό τρόφιμο» να μην την απευθύνει στην αγορά Καπάνι, αλλά στη κυβέρνηση που με φοροληστεία, πετσοκομμένα μεροκάματα και συντάξεις, στερεί όλο το λαό από τα ποιοτικά τρόφιμα. Σε πολλές περιπτώσεις – γενικώς – από τα τρόφιμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος στα μεγάλα συμφέροντα που ορέγονται και το Καπάνι και όσους σε κυβερνήσεις, δήμο και υποψήφιους «σωτήρες» της πόλης αποτελούν το όχημα τους, λέμε ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.

Η ιστορία, η φυσιογνωμία της πόλης πρέπει να προστατευτεί.

Το Καπάνι πρέπει να μείνει αυτό που είναι : η αγορά των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΠΑΝΙ

Σε πρώτη προτεραιότητα, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες τεχνικές επεμβάσεις στην αγορά για τον εκσυγχρονισμό της και την ασφάλεια, ανθρώπων και τροφίμων (ηλεκτροφωτισμός, επιδιορθώσεις δαπέδων – οροφής, συχνότερη αποκομιδή απορριμμάτων, απεντόμωση και προστασία από τρωκτικά, ενίσχυση μέτρων καθαριότητας – υγιεινής).

Η χρηματοδότηση να γίνει άμεσα από τον Δήμο και από τη κυβέρνηση. Γιατί πληρώνουν οι δημότες και οι καταστηματάρχες βαρύτατους φόρους?

Για τα ζητήματα «προβολής των προϊόντων» που αφορούν κάθε κατάστημα τροφίμων ξεχωριστά και όπου επιβάλλεται πράγματι από τους κανόνες υγιεινής (ψυγεία, προθήκες κ.λ.π.) να διευκολυνθούν οι καταστηματάρχες με δάνεια άτοκα και μακροπρόθεσμα. Μια παραπέρα επιβάρυνση τους θα σημάνει τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης των καταστημάτων τους, άνοιγμα του δρόμου για επέλαση των μεγάλων συμφερόντων και στο Καπάνι.

Προστασία της θέσης εργασίας εκατοντάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στο Καπάνι.