ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και τη συμμετοχή των κατοίκων της γειτονιάς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση – παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Μάστιγα των Ναρκωτικών στη γειτονιά μας. Τι δε γίνεται, τι μπορεί να γίνει» στο πάρκο Ροτόντας.
Στην έναρξη της συζήτησης απεύθυνε χαιρετισμό ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Φαίδων Καλοτεράκης, ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ Βορείου Ελλάδας και ο Παναγιώτης Γεωργάκας, Νευρολόγος, Ψυχίατρος και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μετά το τέλος της συζήτησης, ακολούθησε προσθέτοντας έναν μουσικό τόνο, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μαζί με τον Παναγιώτη Κουτσούρα στο μπουζούκι.

Στον χαιρετισμό του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε πως η πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πέρα από τον ενημερωτικό χαρακτήρα, έχει και παρεμβατικό, καθώς ο γειτονιά που επιλέχθηκε δεν ήταν καθόλου τυχαία, μια γειτονιά που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο πρόβλημα με το ζήτημα της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών. Σημείωσε πως «το ζήτημα των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας γίνεται η αφορμή για να προβάλουν την πολιτική τους διάφορα πολιτικά κόμματα και παρατάξεις για την άρση του ασύλου στο διπλανό Πανεπιστήμιο του ΑΠΘ».

Ανέφερε πως πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, χωρίς διαχωρισμό σκληρών-μαλακών, και η διεκδίκηση οργάνωσης υπηρεσιών -με εμπλοκή και του Δήμου- σε κάθε γειτονιά με σκοπό την ενημέρωση, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την επανένταξη.

Ο Φαίδων Καλοτεράκης, στην παρέμβασή του μίλησε για την φύση των εξαρτήσεων και την ανάγκη παραδοχής πως δεν είναι αρρώστια, και πως ο χρήστης δεν είναι εγκληματίας.

Συνέχισε παρουσιάζοντας μια ιστορική αναδρομή για την χρήση ουσιών στην κοινωνία για να εξηγήσει πως η εξάρτηση δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το σύμπτωμα, και λειτουργεί ως μια μορφή αυτό-θεραπείας απέναντι στην ζοφερή πραγματικότητα που επέφεραν οι μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, από την οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την δημοτική αρχή και την απαραίτητη οικονομική στήριξη από την τοπική διοίκηση και το κεντρικό κράτος ώστε να διατηρηθούν δωρεάν η πρόληψη, αντιμετώπιση και επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.

Ο Παναγιώτης Γωργάκας, συμπλήρωσε πως το ζήτημα των εξαρτήσεων είναι κατά βάση ένα κοινωνικό πρόβλημα άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική και οικονομική οργάνωση της κοινωνίας.

Παρουσίασε μια μεθοδολογική προσέγγιση της εξάρτησης ως διαφορετική από την αρρώστια. «Η εξάρτηση» είπε, είναι μια δουλική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και έναν άλλο άνθρωπο, μια ουσία ή μια δραστηριότητα που παρότι ο πρώτος αντιλαμβάνεται ότι του κάνει κακό, του είναι φοβερά δύσκολο έως και αδύνατο να το διακόψει. Αυτός ο ορισμός σε επίπεδο ψυχής, οικονομίας και συναισθηματικής ισορροπίας σε αυτό και μόνο αποκλειστικά το επίπεδο, σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στον εξαρτησιογόνο παράγοντα, αλλά στην εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο και πρόβλημα αυτή καθ’ αυτή».

Αναφέρθηκε στην πολιτική των κυβερνήσεων, που στοχεύουν στην αύξηση της ανοχής του μέσου πολίτη έναντι των εξαρτήσεων, στην κοινωνική αποδοχή των εξαρτήσεων. Παρουσίασε παραδείγματα Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ολλανδία και η Ελβετία που εφαρμόζουν μεθόδους ελεγχόμενων χώρων χρήσης ουσιών, τους οποίους χαρακτήρισε «Χώρους ενδοκοινωνικής εξορίας» των εξαρτημένων ατόμων.

Τέλος τόνισε την ανάγκη αφύπνισης και κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση του ζητήματος.

 

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

“Με τον Παναγιώτη Κουτσούρα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη. Εχτές το βράδυ! Χωρίς μικρόφωνα! Μια εξαιρετική βραδιά, στα πλαίσια εκδήλωσης την οποία οργάνωσε με ανοιχτό διάλογο η “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο υποψήφιος για την Δημαρχία, καλός μου συμμαθητής Σωτήρης Ζαριανόπουλος, για το θέμα των ναρκωτικών. Βασικοί εισηγητές: Φαίδων Καλοτεράκης (Ψυχοθεραπευτής, διευθυντής ΚΕΘΕΑ Β. Ελλάδας) και Παναγιώτης Γεωργάκας (Νευρολόγος , Ψυχίατρος). Εκδήλωση με ουσία και περίσσευμα πολιτικού θάρους, η οποία τιμά την εκλογική προσπάθεια του κ. Ζαριανόπουλου. Ειλικρινά φύγαμε ΟΛΟΙ πλουσιότεροι στην άποψη, στην ενημέρωση. Για μένα επιπλέον έμεινε η συγκίνησή μου να τραγουδώ κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού που έζησα για χρόνια!”