ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Περισσότερο προβληµατισµό και όχι ανακούφιση προκάλεσε η προχτεσινή (30.3.2020) απόφαση Κυβέρνησης – Περιφερειάρχη και Δηµάρχου Θεσσαλονίκης για κλείσιµο της Νέας Παραλίας.

Σηµειώνουµε ότι η εφαρµογή του δόγµατος της “ατοµικής ευθύνης” και των περιορισµών κυκλοφορίας, που είναι κοινός παρονοµαστής κάθε πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ούτε αρκεί για να προστατέψει την υγεία του λαού (θυµίζουµε τις επισηµάνσεις του ΠΟΥ ότι η καραντίνα δεν αρκεί από µόνη της, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υπηρεσίες στη δηµόσια υγεία, ώστε τα κρούσµατα να εντοπίζονται, να αποµονώνονται και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους, για να “σπάσει”η αλυσίδα της µετάδοσης) ούτε και µπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δηµόσιο σύστηµα υγείας τις οποίες προκάλεσε η πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων. Και, σαφώς, όταν η “ατοµική ευθύνη” ανάγεται στο µόνο όπλο, τότε η καραντίνα θα επεκτείνεται όλο και περισσότερο.

Επισηµαίνουµε, επίσης, για τη διοίκηση Ζέρβα, ότι οι επικοινωνιακές επιδιώξεις και αποφάσεις στηριζόµενες σε «µονταρισµένα» βίντεο (ιδιαίτερα µετά τις µαρτυρίες που αµφισβητούν τις εικόνες συνωστισµού που επιβάλλεται να ελεγχθούν) για να δηµιουργήσουν εικόνα γενικευµένης ανευθυνότητας και να µεταφέρουν στο λαό τις δικές τους ευθύνες δεν αφήνουν το παραµικρό αποτύπωµα. Κι αυτό ειδικά όταν λείπουν οι θετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της δηµόσιας υγείας, ειδικότερα δε σε ζητήµατα αρµοδιότητας του Δήµου : µόλις πριν λίγες ηµέρες 250 σχολικοί καθαριστές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ΣΜΑ µε ευθύνη της Δηµοτικής Αρχής, ο ένας πάνω στον άλλο, παρά τα µέτρα κατά του συνωστισµού, για να κατανεµηθούν υποτίθεται σε άλλες υπηρεσίες. Θυµίζουµε ότι εν τέλει άλλοι στάλθηκαν να εργαστούν χωρίς µέσα προστασίας, ενώ άλλοι πήγαν σε υπηρεσίες κλειστές… Στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και τεχνικών συνεργείων του Δήµου Θεσσαλονίκης η δουλειά βγαίνει χωρίς τα προβλεπόµενα Μέσα Ατοµικής Προστασίας. Για να µην αναφερθούµε σε εργασιακούς χώρους µεγάλων εταιριών όπου εκατοντάδες εργαζόµενοι εργάζονται χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόµενα µέτρα αποφυγής του συνωστισµού και δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία ο Δήµαρχος, ο Περιφερειάρχης και η Κυβέρνηση.

Καλούµε τη διοίκηση του Δήµου να βάλει αυτά τα ζητήµατα καταρχήν σε προτεραιότητα: το να λειτουργεί ο Δήµος σαν λαγός της κυβέρνησης δεν απαντά στις ανάγκες της δηµόσιας υγείας και οι πρωτοβουλίες που υποτάσσονται στην εύκολη δηµοσιότητα έχουν πάντα κοντά ποδάρια…

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Σωτήρης ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχάλης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ