Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα πυροσβέστη

Ο πυροσβέστης Τσαλής Δημήτρης πατέρας 2 παιδιών, έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο συμβάν και άλλος πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο.

Τα πρόσφατα δυστυχήματα στην Περιφέρεια μας αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις προφανείς δυσκολίες και αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι πυροσβέστες. Όπως τα έχουμε αναδείξει ως ΚΚΕ και ως συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ καμιά κυβέρνηση δεν το έχει αναγνωρίσει, ώστε να πάρει να απαραίτητα μέτρα προστασίας από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Στην πράξη αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο υλικό, αρνούμενη η εκάστοτε κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για δημοσιονομικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, οι συνεχιζόμενοι τραυματισμοί και θάνατοι των πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας δεν είναι αποτέλεσμα της «κακιάς» στιγμής, ούτε θέλημα θεού, ούτε φταίει «το κακό το ριζικό μας», αλλά συνέπεια της διαχρονικής κυβερνητικής εγκληματικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Η άρνηση όλων των κυβερνήσεων επί 16 χρόνια να θεσπίσουν το σχετικό Π.Δ για την υγιεινή και την ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο πυροσβεστικό σώμα, είναι η βασική αιτία των επαναλαμβανόμενων θανάτων, των σοβαρών τραυματισμών και των αιφνίδιων θανάτων από παθολογικά αίτια νεαρής κυρίως ηλικίας πυροσβεστών.

Απαιτούμε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της οικογένειας του εκλιπόντος.

Την άμεση θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων στο Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης των συμβάντων, όσο και για τους χώρους εργασίας τους, γιατί αν υπήρχε κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο όχημα παροχής πρώτων βοηθειών στο συμβάν ίσως να μην θρηνούσαμε τη συγκεκριμένη απώλεια.

Να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι κατά την διάρκεια επέμβασης στο συμβάν που τυχόν σχετίζονται με τον θάνατο του Τσαλή Δημήτρη και τον τραυματισμό του συναδέλφου του.