Με ψήφο στην «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταδικάσουμε την εγκληματική πολιτική σε όλες της τις εκφράσεις

Σε σύσκεψη με πανεπιστημιακούς, ερευνητές και φοιτητές μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την εισηγητική ομιλία του Σωτήρη Αβραμόπουλου ακολούθησε συζήτηση, η οποία μεταξύ άλλων στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της έλλειψης αντισεισμικής θωράκισης του κτιριακού αποθέματος του ΑΠΘ.

Στην ομιλία του, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως οι επικείμενες εκλογές στην τοπική διοίκηση είναι βαθιά πολιτικές, σε αντίθεση με αυτό που προβάλουν οι παρατάξεις των αστικών κομμάτων, καθώς όπως είπε, «η Περιφέρεια και οι δήμοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, ενός κρατικού μηχανισμού εχθρικού απέναντι στις ανάγκες του λαού» και κάλεσε απέναντι σε αυτό το ενιαίο αντιλαϊκό μπλοκ, με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» να αντιπαρατεθεί η μοναδική φωνή των δίκαιων αιτημάτων, των αγωνιστικών διεκδικήσεων, της μοναδικής φωνής που θα αντιπαρατεθεί και θα συγκρουστεί στρατηγικά με τον δρόμο ανάπτυξης στον οποίο συγκλίνουν όλες οι αστικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ιδιαίτερα στάθηκε σε ζητήματα πολιτικής προστασίας που αφορούν το πολεοδομικό της Θεσσαλονίκης και συνολικά τη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Σημείωσε πως με ευθύνη και της Περιφερειακής Αρχής, εντοπίζεται απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόσθεσε πως στο Περιφερειακό συμβούλιο καμία άλλη δύναμη δεν έθεσε ολοκληρωμένα το θέμα, ενώ η διοίκηση Τζιτζικώστα υποστηρίζει πως η περιφέρεια είναι «σχετικά θωρακισμένη».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ύψους 1 δις ευρώ, μόλις τα 15 εκατομμύρια αξιοποιήθηκαν για νέα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ το νέο ΕΣΠΑ ύψους 1,5 δις προβλέπει περίπου 50 εκατομμύρια τα οποία θα διατεθούν σε έργα και δράσεις συνολικά στον τομέα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οσον αφορά το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, ένα κρίσιμο ζήτημα του πολεοδομικού της Θεσσαλονίκης αλλά και του ίδιου του ΑΠΘ, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι προωθούν έναν εγκληματικό εφησυχασμό, την ώρα που δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων, όπως αυτά του Πανεπιστημίου ή τις σχολικές μονάδες, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η αντιεπιστημονική – αντιορθολογική προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση για κτίρια που δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να αντέξουν σε έναν επικείμενο σεισμό. «Συνολικά στην πολιτική προστασία δεν υπάρχει καμία πρόληψη», είπε ο Σ. Αβραμόπουλος, «μόνο σχέδια επί χάρτου που εφαρμόστηκαν copy-paste σε όλες τις περιφέρειες, που χρεοκόπησαν και στον Εβρο και στη Θεσσαλία».

Ακόμα, ο Σ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη δράση και τις πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το προηγούμενο διάστημα, αναφέροντας πως οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι στήριξαν τα αιτήματα για τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του δημόσιου Πανεπιστημίου με ορίζοντα την έρευνα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στον αντίποδα με τις χρηματοδοτήσεις από κράτος και περιφέρεια που αναμένονται να διατεθούν στο Πανεπιστήμιο το επόμενο διάστημα, τα οποία ωστόσο θα αφορούν χρηματοδοτήσεις για την καινοτομία και την έρευνα, μόνο όμως για συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες, και μόνο για έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα θα διατίθενται για επιχειρηματική αξιοποίηση.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, τονίζοντας: «Να καταδικάσουμε την εγκληματική πολιτική σε όλες της τις εκφράσεις, Πανδημία, Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος, γιατί είναι ψήφος καταδίκης είναι ψήφος ενίσχυσης της διεκδίκησης σε όλα όσα μας αφορούν, για το Πανεπιστήμιο, για τη ζωή μας για τη προστασία της ζωής, για το περιβάλλον, για τις ανάγκες μας. Αλλά και ψήφος στήριξης μιας ριζικά διαφορετικής προοπτικής που μόνο εμείς καταθέτουμε και είναι κόντρα στη λογική που στηρίζουν όλοι οι άλλοι, αυτή της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές μας.

Μπορούμε να τα πάμε καλά με ισχυρή ”Λαϊκή Συσπείρωση” και στη Περιφέρεια και σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλονίκης, και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές!»