Να παρθούν πίσω οι 4 απολύσεις από την «Ελληνικός Χρυσός»

Να παρθούν πίσω οι 4 απολύσεις εργαζομένων από το μεταλλείο Ολυμπιάδας από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και να προσληφθούν όλοι οι απολυμένοι από τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη μητρική εταιρεία, απαιτούν με κοινή τους δήλωση ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Κυριάκος Παρθενιάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης, απαιτούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους των μεταλλείων Κασσάνδρας με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων

Η δήλωσή τους έχει ως εξής:

«Οι 4 νέες απολύσεις εργαζόμενων από το μεταλλείο Ολυμπιάδας που πραγματοποίησε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός ΑΕ” την Τρίτη 12/09/2023 είναι απαράδεκτες και πρέπει να καταδικαστούν από το σύνολο των μεταλλωρύχων και της τοπικής κοινωνίας. Απολύσεις μάλιστα που έγιναν σε εργαζόμενους οι οποίοι πρόσφατα είχαν προχωρήσει μαζί με άλλους συναδέλφους τους σε διαδικασίες ίδρυσης σωματείου και είναι ιδρυτικά μέλη του.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην πορεία υλοποίησης του αντεργατικού “Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021-2024”, ο οποίος στοχεύει στην ολόπλευρη ένταση της εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων.

Η ίδια η ζωή εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους αυτούς που προσπαθούν με “χρυσόσκονη” να κρύψουν το πραγματικό πρόσωπο των καπιταλιστικών επενδύσεων, που για την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία τους δεν διστάζουν πουθενά. Εκθέτει αστικά κόμματα και δημοτικούς παράγοντες που συνεχίζουν να πουλάνε το παραμύθι ότι μέτοχοι και εργαζόμενοι μπορούν τάχα να βγούνε ταυτόχρονα κερδισμένοι. Αποκαλύπτει όμως και αυτούς που τόσα χρόνια με την τακτική “διαίρει και βασίλευε” αφήνουν τους εργαζόμενους έρμαια στις εργοδοτικές ορέξεις.

Αποτελεί γεγονός ότι μόνο η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Περιφερειακό Συμβούλιο στάθηκε στο πλευρό των μεταλλωρύχων και του λαού της περιοχής, αναδεικνύοντας τις πραγματικές συνέπειες από την πορεία υλοποίησης της νέας επενδυτικής συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο το 2021, τόσο στα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και στην προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε Περιφέρεια και δήμο καλούν τους μεταλλωρύχους, όλους τους δημότες Αριστοτέλη να γυρίσουν την πλάτη στους συνδιαμορφωτές αυτής της κατάστασης και να διεκδικήσουν:

  • Να παρθούν πίσω οι 4 απολύσεις. Να προσληφθούν όλοι οι απολυμένοι από τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη μητρική εταιρεία. Να μπει φρένο σε κάθε νέα σκέψη της εταιρείας για επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους των μεταλλείων Κασσάνδρας με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος ζωής.
  • Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στον Νομό Χαλκιδικής και στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Διαρκής παρακολούθηση από αρμόδιους κρατικούς φορείς των επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας στην υγεία των μεταλλωρύχων και των κατοίκων της περιοχής, συνολικά στο περιβάλλον».