Παρεμβάσεις για την μεθόδευση οριστικής άδειας καύσης απορριμματογενών καυσίμων στο ΤΙΤΑΝ

Ένα βήμα πριν να λάβει την οριστική αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την καύση των καρκινογόνων απορριμματογενών καυσίμων RDF – SRF, βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Πριν από μερικές βδομάδες το υπουργείο ενέκρινε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή της Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά, και τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπει και η τελική υπογραφή για να γίνει Υπουργική Απόφαση.

Την κυβέρνηση και τη διοίκηση τηςΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που εν μέσω πανδημίας, κινούν τις τελευταίες μέρες ξανά τις διαδικασίες για να πάρει η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ ΑΕ», την πολυπόθητη εδώ και χρόνια, άδεια καύσης των δευτερογενών απορριμμάτων RDF και SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η προώθηση της διαδικασίας αυτής, μέσα και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει τώρα, σημείωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 904 αριστερά στα fm, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Αβραμόπουλος. Υπενθύμισε τις διαχρονικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ζήτημα της καύσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Κάλεσε τη διοίκηση της ΠΚΜ να τοποθετηθεί, εδώ και τώρα, συγκεκριμένα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη διαδικασία και να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης καύσης στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την άρση των έκτακτων μέτρων.

Ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, της διοίκησης της ΠΚΜ αλλά και παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως του ΣΥΡΙΖΑ που διαμόρφωσαν, εξειδίκευσαν και στήριξαν το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την καύση απορριμμάτων και απορριμματογενούς καυσίμου RDF/SRF.

Τέλος επισήμανε ότι «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πρέπει να μείνουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί. Να διεκδικήσουμε να σταματήσει τώρα η διαδικασία της αδειοδότησης. Να αμφισβητήσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) που προβλέπει την καύση απορριμμάτων. Να διεκδικήσουμε ο πακτωλός χρημάτων που οδηγείται προς τις νέες ΜΕΑ να κατευθυνθεί στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, στη σωστή λειτουργία των ΧΥΤΑ. Αυτές οι μονάδες να μην κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ και να μην παράγουν απορριμματογενές καύσιμο»

Σε κοινή τους δήλωση επίσης σχετικά με την νέα αδειοδότηση καύσης RDF – SRF από τον Όμιλο «ΤΙΤΑΝ», και οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης θα θέσουν το ζήτημα της καύσης σε όλα τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια. Καλούν το κάθε κοινοτικό και δημοτικό συμβούλιο να πάρει “καθαρή” θέση εναντίωσης στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση μετά και την άρση των μέτρων.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, πραγματοποίησε το Σάββατο ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, όπου κάλεσε τον υφυπουργό να παρέμβει για να σταματήσει άμεσα αυτή η εξέλιξη συνολικά αλλά ιδιαίτερα όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση των έκτακτων αναγκών.

Χτες μάλιστα και οι Βουλευτές Α και Β Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΑΝΑΦΟΡΑ την επιστολή των Δημάρχων Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου με την οποία ζητείται από το υπουργείο να μην παραχωρηθεί άδεια στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ για καύση απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων.

Είχε προηγηθεί αναφορά των βουλευτών στις 27/3/2020 προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, με το οποίο απαιτούσαν να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ για καύση απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού στην Ευκαρπία και ζητούσαν από τον κ. Υπουργό να ανακληθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στην περιοχή, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. ( pdf)

Με ανακοινώσεις της επίσης η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ παρενέβη καταγγέλλοντας το γεγονός  αλλα και την σταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης