Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμο και Περιφέρεια

Μέσα σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ, στο ΔΙΠΑΕ Κατερίνης, για την παρουσίαση των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων στο Δήμο Κατερίνης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Νίκος Τσουπέης, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υποψηφίων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων.

«Σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη προεκλογική εκδήλωση, είναι ένα κάλεσμα για αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας πλημμυροπαθείς, ένα κάλεσμα η οργή να γίνει οργανωμένη διεκδίκηση, ένα κάλεσμα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας», σημείωσε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος.

Αναφέρθηκε στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας λέγοντας ότι «οι πόροι, που διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας κάθε χρόνο για αντιπλημμυρική προστασία και αντίστοιχες μελέτες, είναι ελάχιστοι. Αντίστοιχα, ελάχιστα έργα εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με το μεγαλύτερο από αυτά, διευθέτηση χείμαρρου Ανθεμούντα κόστους 9 εκ. ευρώ, που εντάχθηκε το 2017 να βρίσκεται ακόμα σε φάση απαλλοτριώσεων! Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ για την περιοχή της Πιερίας! Η προσπάθεια του εκλεκτού της ΝΔ, προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, να εφησυχάσει το λαό της περιοχής ότι δήθεν η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι σχετικά θωρακισμένη απέναντι σε πλημμύρες, επικαλούμενος αποσπασματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και την πενιχρή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ γι’ αυτό τον τομέα, πρέπει να πέσει στο κενό!».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «από το 1,5 δισ. ευρώ της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΠΕΠ – ΕΣΠΑ και με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ προετοιμάζονται να δώσουν (αν δώσουν…) κάτω από 50 εκατομμύρια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες!». 

Ειδικότερα για την περιοχή της Πιερίας τόνισε: «Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στους Δήμους Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου. Στην Κατερίνη, στο παραλιακό μέτωπο και κυρίως στην Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή, όπου δεν υπάρχει δίκτυο όμβριων υδάτων κινδυνεύουν ισόγεια κτίσματα, οικίες, επιχειρήσεις, αυλές σχολείων. Κανάλια της περιοχής υπερχειλίζουν και το οδικό παραλιακό δίκτυο έχει πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα. (…) Αντίστοιχα προβλήματα έχει ο Πλαταμώνας, ο κάμπος του Βαρικού, η Πλάκα, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Παρά τα διαχρονικά συνεχιζόμενα και επείγοντα προβλήματα του ποταμού Πέλεκα, φαίνεται πως η υλοποίηση των έργων για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική του θωράκιση έχει παραπεμφθεί για κάποια στιγμή στο μέλλον, που εξαρτάται από την εύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή αλλού». 

«Ο λαός όμως και στην Περιφέρεια μας δικαιούται ένα πολύ ανώτερο επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες του 21ου αιώνα!», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα στάθηκε στα ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες για σημαντικά έργα υποδομής (όπως συνολικά του οδικού δικτύου, της αγροτικής οδοποιίας, εγγείων βελτιώσεων, εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ) και πολιτικής προστασίας στην περιοχή (πχ σε σχέση με την αντισεισμική και αντιπυρική προστασίας). Όπως είπε “όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και προτάσεων μας όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές που λείπουν τώρα από όλη την ΠΚΜ και από την Π.Ε Πιερίας. Εργα και υποδομές που είτε δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την ΕΕ και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο αποτελεί τμήμα του γνωστού ΕΣΠΑ, είτε κόβονται και ράβονται στα μέτρα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας που δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες”.

Κάλεσε «η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση και στην Κεντρική Μακεδονία στις 8 Οκτώβρη να αποτελέσει ψήφο καταδίκης της εγκληματικής πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων και διοικήσεων Περιφέρειας και Δήμων, απόρριψης των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, ψήφο διεκδίκησης ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής μας και συνολικότερα μιας καλύτερης ζωής!”

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος έκανε ακόμα ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχει ο Ολυμπος από τα σχέδια παράδοσής του στο κεφάλαιο, σχολιάζοντας: “Εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι τον έχουν στο στόχαστρο και προβάλλουν τα σχέδιά τους ως «μονόδρομο» για την ανάπτυξη της περιοχής. Με πρόσχημα την «αειφορική του διαχείριση» και τη «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», η περιοχή χωρίζεται σε ζώνες δήθεν «προστασίας» και ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίησή του, την επενδυτική του εκμετάλλευση, την δόμηση προς όφελος των επενδυτικών σχεδίων. Ο Φορέας Διαχείρισης του Ολύμπου αποτελεί εργαλείο ενίσχυσης της κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας, και έντασης της εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσής του”.

Παρουσιάζοντας την ξεκάθαρη θέση της Λαϊκής Συσπείρωση είπε: “Είμαστε ενάντια στα επιχειρηματικά σχεδία που στο όνομα της προστασίας του Ολύμπου το οδηγούν στην καταστροφή και την οικολογική κατάρρευση. Ο Ολυμπος δεν είναι εμπόρευμα. Ανήκει όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά σε όλους τους λαούς του κόσμου. Είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς πολιτιστικής, ιστορικής, περιβαλλοντικής. Δεν μπορεί ούτε πρέπει να υποταχθεί στους νόμους της αγοράς”.

Επίσης ανέφερε ότι “αγωνιζόμαστε να μην προχωρήσει η άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ που συνοδεύεται από πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων και οξύνει την ενεργειακή φτώχεια. Στην Π.Ε Πιερίας στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας της εξειδίκευσης της στην περιοχή, και της πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων επιχειρείται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στα Πιέρια Ορη.

Αν και μετά από χρόνια κινητοποιήσεων των κατοίκων ματαιώθηκε το αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ στη θέση “Πέντε Πύργοι” της Μηλιάς, ΔΕ Πέτρας του Δ. Κατερίνης, ο ίδιος όμιλος σχεδιάζει μεγαλύτερο έργο σε κοντινή κορυφογραμμή. Ταυτόχρονα ακόμα ένα επενδυτικό σχήμα σχεδιάζει αιολικό πάρκο στη θέση Παπά Χωράφια.

Συνολικά στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας έχει στηθεί γραμμή παραγωγής θετικών γνωμοδοτήσεων για τις ΜΠΕ έργων ΑΠΕ. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν”.

Ο Σ. Αβραμόπουλος κάλεσε το λαό της περιοχής να ενισχύσει τη Λαϊκή Συσπείρωση γιατί όπως είπε έτσι “θα ενισχύσουμε το πραγματικό αντίβαρο στην αντιλαϊκή πολιτική, την αξιόπιστη, μαχητική φωνή υπέρ των πολλών!

Θα ενισχυθεί και με αυτό τον τρόπο το πραγματικό αντίπαλο δέος στο φασισμό και στην ακροδεξιά που ξεπλένει το σύστημα και την κυβέρνηση και δε λέει κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες των τραγωδιών και των προβλημάτων!

Με ισχυρό ΚΚΕ και “Λαϊκή Συσπείρωση”, μπορούμε να κάνουμε τη πραγματική διαφορά, για να δυναμώσει ο αγώνας, η ελπίδα, ο δρόμος της ριζικής ανατροπής!”

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Τσουπέης, ανέδειξε ότι οι υποψήφιοι και οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μπαίνουν μπροστά μαζί με τον λαό, στον αγώνα για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων!

“Τι θα αντιπαρατάξει ο λαός απέναντι στο ενιαίο αντιλαϊκό μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος, όπως και οι δημοτικές τους παρατάξεις, που τα προγράμματα όλων τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό;

Πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική αρχή, αλλά και τις άλλες παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Ποιος μπορεί να εκφράσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τους αγώνες, τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού;

Η απάντηση για τον λαό της Κατερίνης ώστε να υπάρξει σύγκρουση με την πολιτική που τα δίνει όλα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνει τον λαό απροστάτευτο και αθωράκιστο, είναι μόνο η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΚΚΕ”, είπε.

Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΠΕ Πιερίας είναι:

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ».

Αχιλλέας Ζαχαρόπουλος, ιατρός-γαστρεντερολόγος, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Κατερίνης.

Παναγιώτης Κουλαουζίδης, βιοκαλλιεργητής, μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων “Κουκούλι”, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταχά “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού “ΕΡΙΒΩΛΟΣ”

Κατερίνα Κουρίτα, Δασκάλα, Δημοτική Σύμβουλος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Δίου-Ολύμπου. Εχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λιτοχώρου, Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πιερίας και μέλος του Ν.Τ Πιερίας της ΑΔΕΔΥ.

Χαρά Ναβροζίδου, φιλόλογος, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών Κατερίνης (μέλος ΟΓΕ).

Αρχοντία Παπαγεωργίου, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, εργαζόμενη στον επισιτισμό.

Χαράλαμπος (Μπάμπης) Παπαδόπουλος, φιλόλογος, μέλος του Ε.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας.