ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ. ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

Συνάντηση με αθλητές, προπονητές και άλλους παράγοντες του ΣΕΓΑΣ, αλλά και με εργαζόμενους στο Καυταντζόγλειο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, πραγματοποίησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Τσίντζιλη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, εκλεγμένο στον ΣΕΓΑΣ, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ του Γ.Σ ΗΡΑΚΛΗ.

Μέσα από τις συζητήσεις, αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά και στις αθλητικές υποδομές, οι ελλείψεις χώρων άθλησης αλλά και η χρόνια υποχρηματοδότηση, που έχει σαν αποτέλεσμα ο λαός να καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό.

Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης με κάθε μέσο και την αναγκαία χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ώστε να καταστεί πραγματικό δικαίωμα για το λαό και τη νεολαία αλλά και να αποτελέσει το αντίδοτο στη μάστιγα των ναρκωτικών.
Σημειώθηκε επίσης ότι κρίσιμο ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να παίξει ο Δήμος, αν είναι προσανατολισμένος σε αυτή την κατεύθυνση και αν διεκδικεί από την κεντρική εξουσία.

Αθλητές και προπονητές του ΣΕΓΑΣ, σημείωσαν ότι τα σωματεία θα πρέπει να επιχορηγούνται από το κράτος για να μπορούν διασφαλίζουν δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αθλούμενους και να μην χρειάζεται να βάζουν μηνιαίες συνδρομές, να μην τους επιβαρύνουν με διάφορα άλλα έξοδα. Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική υποχρηματοδότησης και παράλληλης εμπορευματοποίησης που ακολουθείται όλα τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι “σε λίγο θα πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε”. Μάλιστα ανέφεραν ότι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, έχουν κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί οι χώροι του Καυταντζογλείου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν αθλητικές διοργανώσεις.

Αυτή η κατάσταση αποτυπώθηκε λίγο αργότερα στην συνάντηση με τους εργαζόμενους του Καυταντζογλείου. Χρηματοδοτείται μόλις με 675.000 ευρώ. Επιπλέον από τη χρήση των χώρων του, εξασφαλίζονται περίπου 200.000. Ποσά που ίσα ίσα μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία, τα έξοδα για ρεύμα, νερό κλπ. και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την συντήρηση και τη σωστή λειτουργία των χώρων του.

Πριν το 2011, με βάση το οργανόγραμμα θα έπρεπε να απασχολούνται 36 εργαζόμενοι. Το 2011 άλλαξε το οργανόγραμμα και ο προβλεπόμενος αριθμός των εργαζομένων συρρικνώθηκε στα 23 άτομα. Όμως ακόμη και αυτό δεν καλύπτεται, αφού σήμερα εργάζονται μόλις 13 εργαζόμενοι.

Αυτοί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και εξαιρέσιμα. Προβλέπεται η αντικατάσταση της δουλειάς του Σαββατοκύριακου με ρεπό τις καθημερινές. Όμως και αυτό δεν τηρείται καθώς οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδης ανάγκες. Έτσι η καθαριότητα, η φύλαξη, οι τεχνικές υπηρεσίες άρχισαν να παραδίδονται σε εργολάβους.

Η πρόσβαση στο λαό το επόμενο διάστημα αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο καθώς ήδη χώροι του δεσμεύονται για τις προπονήσεις του Ηρακλή, και σε λίγο διάστηκα θα δεσμευτούν και για τις προπονήσεις του ΠΑΟΚ.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα, αρχικά ο λαός να εμποδίσει, να αποτρέψει να ιδιωτικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι υποδομές και οι δομές αθλητισμού. Να δυναμώσει την πάλη του, ώστε το δικαίωμα στον αθλητισμό να πάψει να αποτελεί εμπόρευμα που θα πουλιέται και θα αγοράζεται. Ταυτόχρονα να τιμωρήσει την πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης, Δημάρχων και Περιφερειαρχών που υποκλίνονται σ’ αυτήν και την υπηρετούν. Μια πολιτική που θεωρεί κόστος το δικαίωμα στην άθληση, από το οποίο πρέπει να απαλλαχτεί το κράτος, επιβάλλοντας την πλήρη εμπορευματοποίηση κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρούν ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι πραγματικό καθολικό δικαίωμα για όλο το λαό και όχι πολυτέλεια για λίγους. Παλεύουν για τη δωρεάν χορήγηση από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Σ’ αυτή την κατεύθυνση διεκδικούν και την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων που προορίζονται να παραδοθούν για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.