Το Καπάνι να μείνει αυτό που είναι: η αγορά των λαϊκών στρωμάτων

Περιοδεία στο Καπάνι πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι μαγαζάτορες της αγοράς υποδέχθηκαν θερμά στα καταστήματά τους το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς όπως τόνισαν, αποτελούν τις μοναδικές δυνάμεις που έχουν σταθεί απέναντι στον κίνδυνο κλεισίματος της αγοράς και των μαγαζιών τους.

Πέραν της σταδιακής υποβάθμισης της «αγοράς των φτωχών» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, την απειλή συμπλήρωσε -σε σχεδιασμένο χρονισμό με την προεκλογική περίοδο- και η πρόσφατη δήλωση του ΕΦΕΤ περί «ακαταλληλότητας» της αγοράς. Βέβαια, στην αγορά υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τους καταστηματάρχες, οι παλαιότεροι των οποίων δηλώνουν πως «εδώ και σαράντα χρόνια διαμαρτυρόμαστε πως δεν λαμβάνονται έστω τα ουσιώδη μέτρα από το κράτος και τον Δήμο».

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος στη συζήτησή του με τους καταστηματάρχες σχολίασε πως «από τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους της πόλης εκτός του ότι δεν έχουμε ακούσει κουβέντα για το ζήτημα, πολλοί από αυτούς είναι συνυπεύθυνοι καθώς άλλοι έχουν υπάρξει υπουργοί (Ορφανός, Βούγιας, Νοτοπούλου), άλλοι αντιδήμαρχοι (Ταχιάος, Ζέρβας) άλλος νομάρχης (Ψωμιάδης). Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η υποβάθμιση της αγοράς δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας των ιθυνόντων, αλλά «προσχεδιασμένο έγκλημα» ώστε να ξεπουληθεί μετά την άλλη παραδοσιακή αγορά (το «Μοδιάνο) και το Καπάνι ως «φιλέτο» του κέντρου της πόλης σε μεγάλους επιχειρηματίες. Τους χαλάει η εικόνα των μικροκαταστηματαρχών και των φτωχών που ψωνίζουν από εδώ τα σχέδιά τους να μετατραπεί η αγορά  σε τουριστική ατραξιόν».

Κάλεσε τους καταστηματάρχες να στηρίξουν την «Λαϊκή Συσπείρωση» ώστε να δυναμώσει η διεκδίκηση για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων τεχνικών επεμβάσεων στην αγορά για τον εκσυγχρονισμό της και την ασφάλεια ανθρώπων και τροφίμων με άμεση χρηματοδότηση από τον Δήμο και τη Κυβέρνηση. Ακόμα, ύστερα από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες, κάλεσε σε δυναμική διεκδίκηση των απαιτήσεων αρχικά με την οργάνωση τους σε συνάντηση μετά τις εκλογές και την δυναμική τους παρέμβαση στην ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου.